Kacamata Anti Radiasi, Apa Fungsi dan Faedahnya? |

Adakah anda salah satu daripada orang-orang yang sering menghabiskan masa di bawah sinar matahari, atau menggunakan alat elektronik untuk waktu yang lama? Hati-hati, kedua-dua aktiviti boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mata anda. Untuk memastikan mata anda tetap terlindung, ada banyak cara yang boleh anda lakukan, salah satunya adalah kacamata anti-radiasi yang diklaim dapat mencegah kerosakan mata.

Apakah cermin mata anti-radiasi?

Kacamata anti-radiasi adalah kacamata yang dirancang khusus untuk melindungi mata dari radiasi yang berasal dari layar komputer, telefon bimbit, dan sinar matahari.

Sebenarnya, apa itu radiasi? Sinaran adalah tenaga yang terdiri daripada gelombang atau zarah bertenaga tinggi. Kemunculannya boleh berlaku secara semula jadi atau dihasilkan oleh manusia.

Nah, dalam kehidupan seharian, tubuh terdedah kepada 2 jenis sinaran tanpa anda sedari. Yang pertama adalah sinaran ultraviolet yang berasal dari sinar matahari dan radiasi cahaya biru (cahaya biru) dari peranti elektronik anda.

Itulah sebabnya, banyak pengeluar cermin mata anti-radiasi direka khas untuk melindungi mata anda dari dua jenis sinaran ini.

Memahami bahaya sinaran UV dan cahaya biru

Sinar radiasi memang dikatakan mempunyai kesan kesihatan. Namun, apa sebenarnya kesan sinaran UV atau sinaran? cahaya biru pada kesihatan mata? Inilah penjelasannya.

Radiasi ultra ungu

Cahaya ultraviolet (UV) dari matahari adalah salah satu bentuk radiasi yang paling biasa dijumpai dalam kehidupan kita, memandangkan matahari terus bersinar di planet ini. Terdapat 3 jenis sinar UV, iaitu UVA, UVB dan UVC.

Sinar UVC diserap oleh lapisan ozon di atmosfer, jadi kita tidak perlu risau akan bahaya. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati dengan sinaran UVA dan UVB. Kedua-duanya boleh memberi kesan negatif pada mata, baik dalam jangka pendek dan jangka panjang.

Dalam jangka pendek, sinaran UV dapat menyebabkan photokeratitis, yang merupakan radang kornea mata kerana terdedah kepada cahaya matahari yang berpanjangan. Semakin lama anda terdedah kepada sinaran UV, semakin tinggi risiko anda terkena katarak atau degenerasi makula. Oleh itu, penggunaan kacamata anti-radiasi adalah perlu untuk melindungi anda dari sinaran UV.

Sinaran cahaya biru

Sinaran cahaya biru atau cahaya biru adalah sejenis sinaran yang berasal dari skrin telefon bimbit, komputer riba, komputer, TV, atau peralatan elektronik lain.

Tenaga berseri yang dipancarkan dari cahaya biru Ia tidak sebesar sinaran UV. Walau bagaimanapun, cahaya biru dianggap mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan mata.

Mata manusia tidak dapat menghadkan pendedahan cahaya biru dengan baik. Dedahan cahaya biru Pendedahan yang berlebihan pada mata dapat menyebabkan gejala, seperti mata kering, sakit mata, dan gangguan tidur.

Sekiranya mata terkena cahaya biru dalam jangka panjang, radiasi berisiko merosakkan sel retina dan menyebabkan masalah penglihatan, seperti degenerasi makula, katarak, dan juga barah mata.

Walau bagaimanapun, hubungannya cahaya biru dengan kerosakan mata jangka panjang masih memerlukan penyelidikan lebih lanjut.

Apakah faedah dan fungsi cermin mata anti-radiasi?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, penggunaan kacamata anti-radiasi adalah untuk melindungi mata dari paparan radiasi yang berlebihan, sehingga mata dapat menghindari efek samping yang tidak diinginkan.

Biasanya, cermin mata anti-radiasi dilengkapi dengan lensa khas yang dapat menyekat sinar radiasi dari cahaya matahari dan skrin alat Anda.

Sekiranya anda sering berada di luar rumah dan terdedah kepada cahaya matahari, memakai cermin mata hitam yang dilengkapi dengan lensa anti-radiasi tentunya sangat bermanfaat untuk melindungi mata anda. Dengan menggunakan cermin mata hitam yang tepat, anda akan mengelakkan risiko keradangan kornea, katarak, dan degenerasi makula.

Sementara itu, kelebihan cermin mata anti-radiasi bagi anda yang sering bergerak di hadapan skrin komputer atau telefon bimbit masih diperdebatkan hingga sekarang. Menurut American Academy of Ophthalmology, tidak ada kajian yang membuktikannya cahaya biru boleh menyebabkan kerosakan mata yang serius.

Sinaran cahaya biru di luar skrin alat Telah terbukti menyebabkan sakit mata dan mata kering. Walau bagaimanapun, kebanyakan keadaan ini disebabkan oleh jangka masa yang anda habiskan untuk menatap skrin, bukan dari sinaran cahaya biru sendiri.

Dengan kata lain, memakai cermin mata anti-radiasi untuk skrin komputer atau telefon bimbit tidak banyak mempengaruhi kesihatan mata anda. Namun, tidak ada salahnya anda terus memakainya untuk melindungi mata anda ketika melakukan aktiviti di depan layar.

Perlu diingat juga, walaupun anda sudah memakai kacamata anti-radiasi, anda masih tidak dinasihatkan untuk melihat skrin alat terlalu panjang.

Petua memilih cermin mata anti-radiasi

Berikut adalah petua untuk memilih cermin mata yang tepat untuk melindungi mata anda:

1. Menyekat 99-100 peratus sinar UV

Sekiranya anda memilih cermin mata hitam untuk melindungi mata anda dari sinaran UV, pastikan anda memilih cermin mata dengan lensa yang menyekat 99% atau bahkan 100% sinar UV.

Biasanya, lensa plastik dan kaca dapat menyerap sinar UV. Walau bagaimanapun, penyerapan UV dapat ditingkatkan dengan lapisan tambahan pada lensa cermin mata anda.

2. Pilih lensa dan bingkai yang besar

Semakin luas ukuran lensa dan bingkai cermin mata anti-radiasi anda, semakin sedikit risiko terkena cahaya matahari.

Dengan memilih lensa dan bingkai yang lebih besar, cahaya matahari tidak akan menembusi sisi kaca mata anda.

3. Gunakan cermin mata dengan kanta terpolarisasi

Kanta terpolarisasi (terpolarisasi) mempunyai bahan kimia khas yang dapat mengehadkan jumlah cahaya yang masuk. Dengan lensa ini, cahaya yang dipantulkan dari objek lain, seperti jalan, tingkap, atau cermin tidak akan memasuki mata anda. Ia juga dapat membantu anda mengurangkan kesan silau pada mata anda.

Cermin mata dengan lensa terpolarisasi berbeza dengan cermin mata yang dilengkapi dengan sinaran anti-UV. Walau bagaimanapun, pada masa ini terdapat banyak cermin mata lensa terpolarisasi digabungkan dengan lapisan anti-UV.

4. Kanta dirancang dengan betul

Anda juga harus memastikan bahawa cermin mata yang anda pilih mempunyai lensa berkualiti. Untuk mengetahui, pakai cermin mata dan tutup sebelah mata. Fokus mata anda pada corak garis persegi atau lurus dengan satu mata.

Perlahan-lahan, alihkan kedudukan cermin mata anda dari satu sisi ke sisi yang lain. Sekiranya garis atau corak persegi yang anda lihat kelihatan goyah atau condong, ini bermaksud bahawa lensa cermin mata tidak bagus.

Sekiranya anda menemui cermin mata anti-radiasi yang betul, pastikan anda menggunakannya setiap kali anda berada di bawah cahaya matahari. Oleh itu, kesihatan mata anda akan sentiasa dilindungi.

Recent Posts