Menstruasi hanya 2 hari, masih normal atau tidak? Inilah penjelasannya

Berapa lama haid anda biasanya berlangsung? Mungkin 7 atau 5 hari. Adakah anda hanya mempunyai tempoh selama 2 hari, kemudian berhenti? Tempoh pendek seperti ini mungkin dialami oleh beberapa orang dan membuat mereka bimbang. Sebenarnya jangka masa pendek adalah normal, bukan? Lihat ulasan di sini.

Menstruasi hanya 2 hari, adakah ia normal?

Purata kitaran haid adalah 28 hari, tetapi juga boleh berkisar antara 21-35 hari. Setiap wanita boleh mengalami haid pada masa yang berlainan. Secara amnya, haid berlangsung dari hari pertama hingga hari kelima.

Sebilangan besar wanita mengalami pendarahan selama 3-5 hari. Walau bagaimanapun, sesetengah wanita mungkin mengalami tempoh yang singkat, yang hanya berlangsung selama 2 hari. Beberapa wanita lain mungkin lebih dari 5 hari. Ini masih dianggap normal.

Sekiranya haid anda hanya berlangsung selama 2 hari dan berlaku secara berkala, ini bermaksud bahawa pola haid anda adalah untuk setiap bulan.

Tempoh tempoh ini bergantung pada jumlah darah yang dikeluarkan atau tidak. Sekiranya haid hanya berlangsung 2 hari, biasanya lebih banyak darah akan dikeluarkan.

Menstruasi yang pendek sering dialami oleh remaja

Remaja yang pertama kali mula haid cenderung mempunyai jangka masa yang pendek. Ini berlaku kerana hormon estrogen yang dihasilkan oleh badan tidak stabil. Tubuh anda mungkin memerlukan masa agar kitaran dan tempoh haid anda lancar dan teratur.

Tempoh haid remaja mungkin masih berbeza. Kemudian, kitaran haid remaja akan menjadi lebih teratur seiring bertambahnya usia.

Walau bagaimanapun, juga mungkin mempunyai jangka masa yang pendek setelah remaja. Penyebabnya termasuk penyakit, tekanan, perubahan berat badan, ubat-ubatan, atau penggunaan alat kontraseptif.

Bilakah anda perlu pergi ke doktor jika haid anda hanya 2 hari?

Sekiranya tempoh yang tidak teratur atau berselang bukan corak haid biasa anda, atau baru-baru ini, anda mungkin perlu berjumpa doktor. Sebagai contoh, jika anda tidak mempunyai haid selama 60 hari dan anda hanya melihat selama 2 hari, ini tidak normal dan perlu diperiksa oleh doktor.

Masalah hormon yang berasal dari kelenjar pituitari (hipofisis) dan hipotalamus (yang boleh mempengaruhi fungsi ovari), disfungsi tiroid, dan sindrom ovarium polikistik (PCOS) adalah beberapa keadaan yang boleh mengubah kitaran atau jangka masa anda. Oleh itu, jika anda merasakan haid anda pendek dan disertai dengan gejala atau tanda yang berbeza daripada sebelumnya, anda harus berjumpa doktor.

Recent Posts