Pilihan Menstruasi Semula Jadi dengan Bahan Tradisional

Kitaran haid yang tidak teratur boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan. Bermula dari kesan penggunaan ubat-ubatan tertentu, terlalu banyak latihan, hingga tekanan. Sebilangan keadaan ini dapat mengubah hormon estrogen dan progesteron sehingga jadual haid terjejas. Berikut adalah beberapa pilihan penggalak haid yang boleh anda cuba.

Pilihan bahan semula jadi untuk melancarkan haid

Sehingga kini belum ada kajian yang dapat mengesahkan keberkesanan ramuan tradisional untuk melancarkan haid secara semula jadi.

Namun, tidak ada salahnya mencuba bahan-bahan berikut untuk melancarkan semula kitaran haid yang tidak teratur.

Secara amnya, bahan semula jadi berikut mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada jika anda harus mengambil ubat kimia. Bukan hanya itu, ubat herba semulajadi untuk haid dapat dibuat dengan mudah di rumah.

1. Halia

Halia adalah salah satu bahan semula jadi yang sering digunakan untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk haid. Untuk melancarkan kitaran haid, halia boleh dimakan mentah atau diambil ekstraknya.

Menurut laporan yang diterbitkan pada Jurnal Penyelidikan Sains Farmaseutikal, Biologi dan Kimia, dos ekstrak jahe yang tepat untuk membuat ubat herba semula jadi untuk melancarkan haid adalah 2.5-3 ml.

Air rebusan halia (atau ekstraknya boleh dicampurkan ke dalam air atau teh) boleh dicampurkan dengan madu dan lemon untuk rasa yang lebih enak.

Selain sebagai ubat penghilang haid secara semula jadi, ramuan halia juga dapat menghilangkan rasa sakit atau kekejangan perut semasa haid, yang dikenali sebagai gejala sindrom pramenstruasi (PMS).

2. Kayu manis

Kayu manis adalah tumbuhan herba yang dapat membantu mengatur kadar insulin di dalam badan. Tahap insulin yang tinggi juga mempengaruhi kerja hormon haid sehingga kitaran haid menjadi tidak teratur.

Seperti yang ditunjukkan dalam satu kajian dari Pusat Perubatan Universiti Columbia, kayu manis berpotensi melancarkan kitaran haid wanita dengan sindrom ovarium polikistik (PCOS) atau gangguan pengeluaran ovari.

Untuk memproses kayu manis menjadi ubat penghilang haid semula jadi, anda boleh mengonsumsi 500 miligram kayu manis atau bersamaan 2-4 ml dicampurkan ke dalam teh tiga kali sehari.

3. Kunyit

Kunyit popular digunakan sebagai ubat semula jadi untuk menyembuhkan pelbagai masalah kesihatan. Bahan semula jadi ini dipercayai mempunyai fungsi yang serupa dengan hormon estrogen. Itulah sebabnya kunyit untuk wanita yang sedang haid dipercayai dapat membantu menjadi ubat penghilang haid yang semula jadi.

Anda boleh mengambil 100-500 mg kunyit setiap hari. Anda boleh mencampurkannya dengan teh, madu, atau susu.

Kunyit juga mengandungi curcumin yang dapat membantu melawan keradangan di dalam badan. Bukan hanya itu, ramuan pelembut haid semulajadi ini juga dapat membantu mengatasi kesakitan dan perubahan mood.

Oleh itu, minum kunyit juga sangat digalakkan semasa haid.

4. Nanas

Oligomenorea adalah keadaan di mana kitaran haid tidak teratur, bahkan tempoh kelewatan haid boleh lebih lama daripada 35 hari. Keadaan ini boleh disebabkan oleh keradangan di dalam badan.

Nanas mengandungi enzim yang bersifat anti-radang, iaitu bromelain. Kandungan antioksidan dalam nanas juga berguna dalam mengurangkan keradangan yang menyebabkan kekejangan perut semasa haid.

Oleh itu, ramai yang percaya bahawa nanas boleh menjadi ubat penghilang haid semula jadi yang berkesan.

Anda boleh memproses nanas menjadi jus dan meminumnya setiap hari. Untuk mendapatkan faedah maksimum, anda harus makan sekurang-kurangnya 7 hingga 10 nanas segar dalam satu masa.

5. Cuka sari apel

Penghidap PCOS sering mengalami masalah haid lewat. Pengambilan cuka sari apel setiap hari dapat membantu haid anda berjalan dengan lebih lancar.

Kajian yang diterbitkan Akhbar Perubatan Tohoku menunjukkan hasil yang menjanjikan dari penggunaan bahan ini sebagai ubat semula jadi untuk melancarkan haid.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menguji keberkesanan dan dos tepat cuka sari apel ini.

Walaupun semua bahan semula jadi mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit berbanding ubat kimia untuk haid, pastikan anda tidak mengalami alahan. Sekiranya anda ragu-ragu, cubalah berjumpa doktor untuk mendapatkan jawapan yang pasti.

Recent Posts