6 Kebaikan Selada Air untuk Membantu Mengekalkan Badan yang Sihat

Selada daun biasanya dimakan mentah sebagai salad, dijadikan roti, atau dicampurkan dalam salad. Namun, tahukah anda bahawa ada jenis selada yang lain? Atau adakah anda pernah mencubanya? Ya, dia adalah selada air yang boleh dimakan secara langsung sebagai sayur segar atau direbus terlebih dahulu.

Tidak boleh dikalahkan oleh selada secara umum, terdapat pelbagai manfaat selada air yang baik untuk menyokong kesihatan anda, anda tahu. Mari lihat lebih banyak dalam tinjauan berikut.

Kenali kandungan nutrien dalam selada air

Sumber: KERJA Kuat Bersama

Sekiranya selada biasanya terkenal dengan ukuran daunnya yang lebar berwarna hijau muda, maka daun selada air mempunyai diameter daun yang lebih kecil dengan warna hijau tua. Seperti jenis sayur-sayuran lain yang menyimpan pelbagai khasiat yang baik, anda juga boleh mendapatkan faedah selada air secara percuma.

Selada air dilengkapi dengan pelbagai nutrien penting yang akan meningkatkan lagi kecukupan nutrien dalam badan. Menurut Data Komposisi Makanan Indonesia milik Kementerian Kesehatan Indonesia, dalam 100 gram (daun) daun selada dapat menyumbang sebanyak 17 kalori tenaga, 2.2 gram karbohidrat, 3.1 gram protein, dan 0.7 gram serat.

Tidak cukup untuk berhenti di situ, anda pasti akan mendapat pelbagai vitamin dan mineral semasa anda memakan selada yang satu ini. Mineral seperti kalsium, fosforus, zat besi, natrium, kalium, tembaga, zink dan vitamin B tambahan, vitamin C, dan vitamin K juga menjadikan daun selada ini lebih kaya dengan nutrien.

Jadi mulai sekarang, jangan ragu untuk memakan daun selada yang tidak hanya segar tetapi juga menyihatkan badan.

Serangkaian faedah selada air untuk kesihatan

Selain membangkitkan selera makan, selada air juga menawarkan pelbagai manfaat baik yang tidak boleh anda lewatkan.

1. Kandungan antioksidan yang tinggi

Sumber: Pencernaan Pembaca

Setiap kali anda memakan selada air, anda telah menambahkan sejumlah antioksidan yang ada di dalamnya. Antioksidan adalah sebatian yang tugasnya melindungi tubuh daripada serangan radikal bebas. Terlalu banyak pendedahan kepada radikal bebas, risiko menyebabkan pelbagai penyakit kronik yang berbahaya.

Walaupun antioksidan sebenarnya dihasilkan oleh tubuh itu sendiri, tetapi tidak ada salahnya mengoptimumkan jumlahnya melalui sumber makanan harian. Terutama kerana jumlah antioksidan yang dihasilkan oleh tubuh hanya sedikit.

Lebih khusus lagi, selada air mempunyai lebih dari 40 jenis flavonoid, yang merupakan antioksidan yang biasanya terdapat pada tanaman. Jumlahnya juga agak tinggi jika dibandingkan dengan jenis sayur-sayuran lain, sehingga dianggap berkesan untuk meneutralkan kesan radikal bebas.

2. Mencegah serangan barah

Manfaat lain dari selada air tidak kurang menarik kerana mengandungi sebatian fitokimia dan isothicyanate. Kedua-dua sebatian ini telah lama diketahui dapat membantu mengurangkan risiko barah dengan melindungi sel-sel tubuh, menyekat sebatian karsinogenik yang menyebabkan penyakit, dan mencegah pertumbuhan dan penyebaran tumor.

Sebenarnya, beberapa kajian yang dilaporkan di laman Healthline membuktikan bahawa sebatian isothiocyanates pada daun selada air mampu mencegah barah usus besar, prostat, paru-paru, dan kulit.

Dikuatkan oleh penyelidikan lain dalam Toksikologi dan Farmakologi Gunaan, bahawa isotiosianat dan sebatian sulforaphane yang kedua-duanya terdapat di daun selada air dapat menekan penampilan sel barah payudara.

3. Menurunkan tekanan darah

Satu kajian tahun 2013 yang diterbitkan dalam British Journal of Clinical Pharmacology, mendapati bahawa makanan yang mengandungi nitrat, seperti selada air, terbukti melebarkan saluran darah serta melancarkan kerja saluran darah yang kaku.

Selain itu, kandungan nitrat dalam daun selada yang satu ini juga dapat meningkatkan jumlah oksida nitrat dalam darah. Itulah sebabnya, tekanan darah tinggi akan menurun secara beransur-ansur.

4. Melindungi kesihatan jantung

Pelbagai nutrien penting dalam sayur-sayuran diyakini baik untuk menjaga kesihatan jantung, dan selada air tidak terkecuali. Beta karoten, zeaxanthin, dan lutein adalah sebilangan antioksidan sebatian keluarga karotenoid yang terkandung dalam selada air.

Penggunaan ketiga-tiga sebatian ini sering dikaitkan dengan pencegahan penyakit jantung dan tekanan darah tinggi. Selain itu, sebilangan besar sebatian karotenoid juga dapat mengurangi risiko serangan jantung dan strok, menurut Mediator of Inflammation Journal.

Bagi anda yang berusaha menjaga jantung yang sihat, selada jenis ini dapat menjadi pilihan makanan yang tepat kerana biasanya membantu menurunkan kolesterol badan, yang secara langsung mempengaruhi fungsi jantung.

5. Menjaga kesihatan tulang

Sebenarnya, selada jenis ini mengandungi sejumlah vitamin dan mineral yang diduga mampu menguatkan dan mengekalkan fungsi tulang. Bermula dari vitamin K, kalsium, magnesium, kalium, hingga fosforus.

Di sini, vitamin K berfungsi untuk mempercepat penyerapan kalsium, mengurangkan perkumuhan kalsium dalam air kencing, dan sebagai komponen osteocalcin yang merupakan protein yang membentuk tisu tulang yang sihat.

Ditambah dengan peranan mineral lain yang menguatkan lagi kemampuan dan kesihatan tulang sebagai anggota pergerakan badan.

6. Sihat mata

Bukan hanya vitamin A yang dapat menjaga kesihatan mata, vitamin C juga mempunyai sumbangan yang sama. Penyelidikan yang diterbitkan dalam Acta Ophthalmologica Journal, menjelaskan bahawa kandungan vitamin C dalam selada air dapat mengurangkan risiko seseorang terkena katarak.

Selain katarak, sebatian antioksidan lutein dan zeaxanthin yang terdapat di selada air akan mencegah perkembangan degenerasi makula. Degenerasi makula adalah gangguan mata yang boleh mempengaruhi kemampuan untuk melihat.

Penyakit ini boleh menyerang seiring usia, yang kebanyakannya dialami ketika seseorang berusia lebih dari 60 tahun.

Recent Posts