10 Fakta Sihat Tentang Kacang Soya |

Sekiranya anda mencari makanan ringan yang praktikal dan sihat, pilih kacang soya. Ini kerana kacang jenis ini mengandungi nutrien lengkap yang baik untuk tubuh, seperti serat, karbohidrat kompleks, antioksidan, dan pelbagai vitamin dan mineral.

Fakta sihat mengenai kacang soya

Secara diam-diam, kacang soya menyimpan pelbagai fakta menarik yang patut didengar, anda tahu. Ayuh, lihat fakta yang perlu anda ketahui mengenai kacang soya berikut!

1. Sumber protein sayuran terbaik

Kacang soya adalah sumber protein sayuran berkualiti tinggi. Ini kerana kacang soya mengandungi semua jenis asid amino penting.

Asid amino penting adalah jenis asid amino yang diperlukan oleh tubuh, tetapi tidak dapat menghasilkannya sendiri. Oleh itu, kandungan ini perlu diperoleh dari luar melalui makanan.

Berdasarkan kandungan nutrisi, setiap 100 gram kacang soya mengandungi 17 gram protein yang baik untuk membina otot. Itulah sebabnya kacang soya adalah sumber protein sayuran terbaik.

2. Kedelai dalam tempe mengandungi lebih banyak nutrien

Tempe dan tauhu adalah dua sumber protein sayuran yang disukai oleh banyak orang. Walaupun keduanya terbuat dari kacang kedelai, sebenarnya tempe lebih padat nutrien daripada tahu. Bagaimana ia boleh berlaku?

Ini dipengaruhi oleh proses pembuatan tempe dan tauhu yang berbeza. Tempe dibuat melalui proses penapaian, sementara tahu dibuat dari susu kedelai pekat.

Kacang soya, bahan mentah tauhu dan tempe, mengandungi antinutrien. Antinutrien adalah sebatian yang dapat menghalang penyerapan nutrien tertentu di dalam badan. Nah, sebatian ini tidak dapat dikeluarkan melalui proses pembekuan (solidification).

Oleh kerana tauhu dibuat dari susu kedelai padat, sebatian antinutriennya tidak dapat dikeluarkan. Sebaliknya, antinutrien dalam tempe lebih mudah hilang kerana dibuat oleh fermentasi. Oleh itu, tempe mengandungi lebih banyak nutrien daripada tahu.

3. Lebih sihat daripada daging merah

Menurut Kathy McManus, pakar diet dan pengarah Jabatan Pemakanan di Harvard, jumlah protein dalam produk soya yang diproses seperti tauhu atau edamame dapat menggantikan jumlah protein dari daging merah dan sumber protein lain.

Daging merah tinggi lemak tepu, yang dapat menyebabkan penambahan kolesterol dalam tubuh.

Sementara itu, kacang soya mengandungi lemak tak jenuh ganda (lemak baik) yang jauh lebih sihat. Jadi, tidak ada keraguan bahawa kacang soya dapat memenuhi pengambilan lemak yang diperlukan tubuh dengan cara yang lebih sihat.

4. Menurunkan risiko barah payudara

Mitos mengatakan bahawa kacang soya adalah pencetus barah payudara. Sebenarnya, kacang soya mempunyai isoflavon paling banyak daripada bahan makanan lain. Isoflavon adalah antioksidan yang dapat membantu menangkal radikal bebas penyebab barah.

Isoflavon mempunyai sifat seperti estrogen yang boleh mencetuskan pertumbuhan barah sekiranya dihasilkan secara berlebihan.

Namun, menurut Marji McCullough, ScD, RD, pengarah epidemiologi dan pemakanan American Cancer Society, tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa soya boleh mencetuskan barah payudara.

5. Makan soya adalah selamat untuk kesuburan lelaki

Ramai orang mengatakan bahawa lelaki tidak boleh makan kacang soya kerana boleh mencetuskan masalah kesuburan. Kandungan isoflavon dalam kacang soya dikhuatiri akan mengurangkan testosteron pada lelaki, menjadikannya tidak subur.

Sebenarnya, satu kajian menunjukkan bahawa lelaki yang mengonsumsi 40 miligram isoflavon soya setiap hari selama 4 bulan tidak mengalami penurunan kualiti hormon testosteron atau jumlah sperma.

Ini bermaksud, soya tidak membuat lelaki mengalami masalah kesuburan. Sebenarnya, pengambilan kacang soya sebenarnya dapat mengurangkan risiko barah prostat pada lelaki.

6. Susu kedelai selamat untuk kanak-kanak

Ramai ibu bapa tidak memberikan susu kedelai kepada anak mereka kerana bimbang perkembangan anak mereka terganggu. Sebenarnya, sehingga kini belum ada kajian yang dapat membuktikannya.

Ini dibuktikan oleh kajian pada tahun 2012 yang membandingkan perkembangan bayi yang diberi susu ibu, susu lembu, dan susu kedelai. Sebenarnya, semua bayi menunjukkan pertumbuhan dan perkembangan normal pada tahun pertama kehidupan.

Walau bagaimanapun, susu ibu tetap menjadi makanan terbaik untuk bayi sehingga mereka berumur dua tahun. Selepas itu, maka anda boleh memberi susu kedelai mengikut nasihat doktor.

7. Soya tidak mencetuskan hipotiroidisme

Anda mungkin pernah mendengar mitos bahawa kandungan fitoestrogen dalam kacang soya boleh mencetuskan hipotiroidisme.

Fitoestrogen adalah sebatian dalam tumbuhan yang serupa dengan estrogen dalam tubuh manusia. Estrogen adalah faktor risiko barah sekiranya tahapnya berlebihan di dalam badan.

Sesungguhnya, kajian mengenai Tiroidologi Klinikal pada tahun 2011 mendapati bahawa sebanyak 10% wanita mengalami hipotiroidisme setelah 8 minggu mengambil suplemen protein soya. Tetapi sebenarnya, ini hanya berlaku pada wanita yang mengandung 16 mg fitoestrogen setiap hari, alias dengan dos yang berlebihan.

Sementara itu, wanita yang mengambil suplemen protein soya dosis rendah tidak menunjukkan perubahan fungsi tiroid. Jadi, soya tidak terbukti mencetuskan hipotiroidisme jika masih dimakan dalam had yang munasabah.

8. Menurunkan gula darah dan jantung yang sihat

Kacang soya adalah salah satu makanan yang membolehkan anda memperoleh dua faedah sekaligus, iaitu menjaga gula darah stabil dan menjaga kesihatan jantung. Ini dipengaruhi oleh indeks glisemik rendah kacang soya.

Indeks glisemik adalah nilai yang menunjukkan seberapa cepat badan anda mengubah karbohidrat menjadi gula darah. Setiap jenis makanan dan minuman mempunyai indeks glisemik yang berbeza.

Semakin tinggi indeks glisemik, karbohidrat lebih cepat akan ditukar menjadi gula darah. Kesannya, kadar gula darah dalam badan akan meningkat lebih cepat.

Berita baiknya, kacang soya mengandungi indeks glisemik rendah sehingga tidak membuat gula darah naik secara drastik. Pada masa yang sama, kacang jenis ini juga dapat menjadikan jantung lebih sihat, sehingga menurunkan risiko penyakit jantung.

9. Mengurangkan kesan kilat panas pada wanita menopaus

Berdasarkan kajian dalam jurnal Menopaus pada tahun 2012, makan makanan yang berasal dari soya dapat membantu melegakan gejala ketika wanita memasuki menopaus, terutamanya sensasi panas pada waktu malam (panas terik).

Mula memasuki menopaus, hormon estrogen dalam badan akan menurun secara drastik. Perubahan hormon inilah yang menyebabkan anda 'panas' semasa menopaus.

Penggunaan 1-2 hidangan kacang soya setiap hari terbukti dapat mengurangkan kekerapan dan keparahan kilat panas. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengetahui berapa lama kacang soya ini berkesan dalam mengatasi kilat panas pada wanita menopaus.

10. Menjadikan anda kenyang lebih lama

Bagi anda yang mengikuti program diet, kacang soya boleh menjadi pilihan makanan ringan yang sihat untuk anda. Ini kerana kacang soya adalah kacang yang mempunyai indeks glisemik rendah.

Makanan indeks glisemik rendah cenderung diserap lebih perlahan oleh badan. Dengan memakan makanan ringan kacang soya yang diproses, perut akan kenyang lebih lama sehingga dapat mengawal selera makan. Kesannya, anda tidak akan gila makan ketika makan besar nanti.

Recent Posts