Fungsi Kelenjar Endokrin dan Eksokrin di Badan Kita

Untuk menjalankan semua fungsinya dengan betul, badan dibantu oleh kerja 14 kelenjar utama. Kelenjar tubuh manusia terdiri daripada 9 kelenjar endokrin (kelenjar tanpa salurandan 5 kelenjar eksokrin (kelenjar saluran). Ayuh, ketahui fungsi kelenjar manusia dalam ulasan lengkap berikut.

Apa itu kelenjar?

Kelenjar adalah tisu seperti kantung yang terbuat dari sel-sel sekretori. Kelenjar terletak di lokasi yang selamat tetapi menonjol di badan.

Fungsi kelenjar adalah untuk menghasilkan bahan tertentu yang berperanan mengatur pelbagai fungsi fisiologi dan aktiviti badan. Bahan yang dikeluarkan oleh kelenjar dapat berupa hormon, enzim, atau cairan, yang masing-masing mempunyai fungsi penting.

Terdapat pelbagai kelenjar yang berfungsi mengikut lokasi, jenis rembesan, dan sistem organ yang mereka kendalikan. Tanpa rembesan yang mencukupi, masalah kesihatan yang berkaitan dengan kekurangan enzim dan hormon dapat terjadi.

Pelbagai fungsi kelenjar berdasarkan jenisnya

Secara umum, terdapat dua jenis kelenjar di dalam tubuh manusia - kelenjar eksokrin (kelenjar salurandan kelenjar endokrin (kelenjar tanpa saluran). Berikut adalah perbezaan antara keduanya dan kelenjar apa yang termasuk di dalamnya.

Kelenjar eksokrin

Kelenjar eksokrin adalah kelenjar yang mempunyai saluran untuk mengalirkan zat perembesannya ke seluruh badan. Sebilangan besar fungsi kelenjar eksokrin menghasilkan enzim, tetapi ada yang menghasilkan cecair bukan enzimatik.

Beberapa kelenjar yang merangkumi kelenjar eksokrin adalah:

 • Kelenjar air liur: Kelenjar ini terletak di dalam dan di sekitar rongga mulut, serta di tekak. Fungsi kelenjar air liur adalah menghasilkan air liur untuk membantu melembabkan mulut, memulakan pencernaan, dan melindungi gigi dari kerosakan.
 • Pankreas: Pankreas terletak di perut. Fungsinya adalah untuk mengeluarkan enzim pencernaan seperti amilase, trypsin, dan lipase untuk mencerna karbohidrat, protein, dan lemak secara berurutan.
 • Kelenjar peluh: Kelenjar ini terletak di kulit. Apabila suhu badan terlalu panas, kelenjar ini mengeluarkan peluh untuk menyejukkan badan.
 • Kelenjar sebum (kelenjar minyak): Kelenjar ini terdapat di dalam kulit untuk menghasilkan minyak semula jadi (sebum) yang membantu melembapkan kulit, dan menjadikan kulit dan rambut kalis air.
 • Kelenjar lakrimal: Terletak di mata, sedikit di atas dan di luar hujung mata. Kelenjar ini mengeluarkan air mata yang mengandungi protein, elektrolit, dan air untuk melembapkan, menyuburkan, dan melindungi permukaan mata.

Endokrin

Kelenjar endokrin adalah kelenjar penghasil hormon yang tidak mempunyai saluran saliran. Hormon yang dihasilkannya akan disalurkan melalui aliran darah. Kerana "perjalanan" aliran darah, hormon dapat mencapai bahagian tubuh yang jauh dari lokasi kelenjar.

Kelenjar endokrin terdiri daripada:

1. Kelenjar pituitari (kelenjar pituitari)

Kelenjar pituitari terletak di otak, tepat di bawah hipotalamus. Hormon yang dihasilkan oleh hipofisis membantu mengatur pertumbuhan, tekanan darah, pengeluaran tenaga dan pembakaran, dan pelbagai fungsi tubuh yang lain.

Kelenjar ini merangkumi kelenjar anterior dan posterior; masing-masing mempunyai jenis rembesan yang berbeza.

a) kelenjar pituitari anterior

Terletak di hadapan pituitari. Kelenjar ini menghasilkan:

 • Hormon adrenokortikotropik (ACTH): Hormon ini merangsang pengeluaran hormon adrenal.
 • Hormon perangsang folikel (FSH) dan Luteinizing hormone (LH): Hormon ini mengatur pengeluaran estrogen dan progesteron di dalam badan wanita dan pengeluaran testosteron di dalam badan lelaki. Ia terletak di ovari dan testis.
 • Hormon pertumbuhan (GH): Hormon ini sangat penting dalam pertumbuhan tubuh manusia, terutama pada tahun-tahun awal. Bagi kanak-kanak, hormon ini membantu mengekalkan komposisi badan yang sihat. Bagi orang dewasa, GH bertindak untuk menyeimbangkan pengedaran lemak dan mengekalkan tulang dan otot yang sihat.
 • Prolaktin: Fungsi utama hormon ini adalah untuk merangsang pengeluaran susu ibu pada wanita. Hormon ini juga mempunyai kesan yang berbeza terhadap aktiviti seksual pada lelaki dan wanita.
 • Hormon perangsang tiroid (TSH): Hormon ini merangsang kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormonnya sendiri, yang bertanggungjawab untuk mempromosikan metabolisme di hampir semua tisu badan.

b) Pituitari posterior

Terletak di belakang bahagian depan pituitari. Kelenjar ini mengeluarkan:

 • Hormon antidiuretik (ADH) atau vasopressin: Hormon ini dihasilkan oleh buah pinggang untuk meningkatkan penyerapan air dalam darah, mengurangkan jumlah air yang hilang dalam air kencing, dan membantu mengekalkan air di dalam badan.
 • Oxytocin: Oxytocin memberi isyarat kepada rahim untuk memulakan proses persalinan. Hormon ini juga bertanggungjawab untuk merangsang pengeluaran susu.

2. Kelenjar Tiroid

Terletak di leher dan mengeluarkan hormon tiroid T3 & T4

3. Kelenjar paratiroid

Terletak di leher dan mengeluarkan parathormone.

4. Kelenjar adrenal

Kelenjar ini terletak di kedua buah pinggang dan terdiri daripada 2 bahagian: korteks luar dan medula dalaman.

 • Korteks: menghasilkan gluko-kortikoid dan mineralo-kortikoid.
 • Medulla: menghasilkan no-adrenalin, yang merupakan salah satu neurotransmitter (hormon penerbangan atau melawan).

5. Pankreas

Kelenjar pankreas mempunyai fungsi eksokrin dan endokrin. Pankreas menghasilkan pelbagai hormon yang mengawal metabolisme glukosa badan. Dengan fungsi endokrin, pankreas mengeluarkan insulin, glukagon, somatostatin.

6. Buah pinggang

Menghasilkan renin angiotensin yang membantu mengawal tekanan darah.

7. Kelenjar pineal

Kelenjar ini terletak di otak dan berfungsi sebagai jam biologi badan. Fungsi kelenjar pineal adalah untuk mengeluarkan melatonin, hormon yang mengatur kitaran tidur dan bangun.

8. Gonad

Fungsi gonad adalah untuk menghasilkan hormon seks:

 • Ujian: Menghasilkan testosteron hormon lelaki yang memberikan watak lelaki seperti janggut, otot dan banyak lagi. Testosteron dirembeskan dalam jumlah besar pada lelaki dan dalam jumlah kecil pada wanita.
 • Ovari: Merembeskan estrogen dan progesteron. Hormon ini dihasilkan hanya pada wanita dan mengatur kitaran pembiakan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis, atau rawatan perubatan.

Recent Posts