6 Manfaat Ubi Keledek, Termasuk Mengurangkan Risiko Kanser •

Manfaat ubi jalar untuk kesihatan tidak hanya terhad untuk membantu perut kenyang. Ubi jalar ternyata mengandungi nutrien yang dapat membantu memenuhi keperluan pemakanan harian anda. Bukan hanya itu, ubi jalar juga mempunyai lebih banyak gula semula jadi daripada kentang, tetapi dengan lebih sedikit kalori. Baiklah, dalam artikel ini, kita akan membincangkan kandungan nutrisi dan faedah kesihatan yang anda dapat dari ubi jalar. Dengar, ayuh!

Kandungan khasiat ubi jalar

Ubi jalar adalah salah satu makanan kegemaran masyarakat Indonesia. Sebabnya, selain rasanya manis, ubi jalar adalah makanan yang mudah diproses. Tidak hairanlah terdapat banyak jenis ubi jalar olahan yang boleh anda gunakan. Nah, dalam 100 gram ubi jalar, anda boleh mendapatkan kandungan nutrien berikut:

 • Air 61.9 gram
 • Tenaga: 151 kalori
 • Protein: 1.6 gram
 • Lemak: 0.3 gram
 • Karbohidrat: 35.4 gram
 • Serat: 0.7 gram
 • Kalsium: 29 gram
 • Fosforus: 74 gram
 • Besi: 0.7 gram
 • Natrium: 92 miligram (mg)
 • Kalium: 565.6 mg
 • Tembaga: 0.30 mg
 • Zink: 0.5 mg
 • Jumlah karotena: 1,208 mikrogram (mcg)
 • Tiamin (Vitamin B1): 0.13 mg
 • Riboflavin (Vitamin B2): 0,08 mg
 • Niacin: 0.7 mg
 • Asid askorbik (Vitamin C): 11 mg

Manfaat kesihatan memakan ubi jalar

Dari pelbagai kandungan nutrien yang terdapat dalam ubi jalar, anda boleh mendapatkan faedah kesihatan seperti berikut:

1. Mengawal gula darah

Ubi jalar adalah salah satu bahan makanan yang mempunyai skala indeks glisemik rendah. Ini bermaksud, kelajuan ubi jalar menjadi gula dalam darah tidak terlalu tinggi yang bermaksud baik untuk kesihatan. Selain itu, sebuah penelitian menunjukkan penurunan ketahanan gula darah terhadap insulin pada penderita diabetes.

Bukan hanya itu, kandungan serat yang terdapat dalam ubi jalar juga penting untuk mengatasi diabetes. Ini kerana kajian pada tahun 2018 mendapati bahawa orang yang makan serat mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap diabetes jenis 2.

Oleh itu, para pakar menasihatkan orang dewasa yang berumur lebih dari 19 tahun untuk mengambil 22.4-33.6 gram serat setiap hari. Dengan memakan ubi jalar, anda dapat membantu memenuhi keperluan serat untuk mengatasi diabetes ini.

2. Mengawal tekanan darah

Menjaga pengambilan natrium rendah sangat penting dalam menurunkan tekanan darah. Sebenarnya, Persatuan Jantung Amerika menasihati anda untuk mengelakkan makanan yang tinggi garam. Sebenarnya, makan makanan yang tinggi kalium dapat memberi manfaat dalam mengawal tekanan darah.

Oleh itu, makan ubi jalar mempunyai kebaikan membantu anda mengawal kadar gula dalam darah. Sebabnya, ubi jalar bersaiz sederhana mengandungi 542 miligram (mg) kalium. Dengan cara itu, memakannya dapat membantu anda memenuhi 5% keperluan pengambilan kalium harian anda.

Sementara itu, para pakar mengesyorkan orang dewasa mengambil kira-kira 4700 miligram kalium setiap hari untuk mendapatkan faedahnya. Di samping itu, pengambilan kalium yang tinggi juga dapat membantu mengurangkan risiko kematian 20% dari pelbagai sebab atau masalah kesihatan.

3. Mengurangkan risiko barah

Ubi jalar kaya akan antioksidan, iaitu nutrien yang dapat melindungi tubuh dari pelbagai jenis barah. Kajian tahun 2018 menyatakan bahawa antosianin, salah satu jenis antioksidan yang anda dapati dalam ubi jalar, dapat memperlambat pertumbuhan sel barah.

Tidak hairanlah jika makan ubi jalar dapat mengurangkan risiko barah prostat, barah usus besar, hingga barah payudara. Selain itu, ekstrak kulit ubi jalar juga mempunyai sifat antikanker yang memperkaya lagi manfaat kesihatan yang boleh anda peroleh ketika memakannya.

Bukan hanya itu, antioksidan yang terdapat dalam ubi jalar dapat membantu mencegah kerosakan sel kerana terlalu banyak radikal bebas di dalam badan. Kerana jumlah radikal bebas yang terlalu tinggi dalam tubuh dapat mencetuskan kerosakan sel dan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, termasuk barah.

4. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Adakah anda tahu bahawa satu ubi jalar mengandungi sehingga separuh daripada keperluan vitamin C harian anda? Vitamin C adalah salah satu jenis antioksidan yang dapat membantu meningkatkan sistem imun.

Tidak hairanlah jika memakan ubi jalar memberi manfaat untuk mengurangkan risiko keradangan dan kegemukan. Selain itu, kandungan vitamin A dan E dalam makanan ini juga menyokong sistem kekebalan tubuh sehingga dapat memperkuat kemampuan tubuh untuk melawan penyakit.

Bukan hanya itu, kandungan antioksidan yang berkaitan dengan pigmen ubi jalar mempunyai sifat anti-radang yang bermanfaat untuk kesihatan keseluruhan.

5. Meningkatkan kesihatan sistem pencernaan

Nampaknya, kandungan antioksidan dalam ubi jalar mempunyai banyak manfaat kesihatan. Buktinya, bukan hanya melindungi tubuh dari risiko barah dan mencegah keradangan, antioksidan dalam ubi jalar juga mempunyai manfaat untuk kesihatan pencernaan.

Ini kerana kajian pada tahun 2018 membuktikan bahawa banyak antioksidan yang terdapat dalam ubi jalar meningkatkan pertumbuhan bakteria yang sihat usus. Semakin tinggi bilangan bakteria ini di usus anda, semakin rendah risiko anda terkena sindrom iritasi usus (IBS) dan cirit-birit.

Selain itu, kandungan serat dalam ubi jalar juga bermanfaat untuk meningkatkan kesihatan sistem pencernaan anda. Makanan yang kaya dengan kandungan serat, seperti ubi jalar, dapat membantu mengurangkan risiko barah usus besar dan memperbaiki tabiat usus, sehingga mencegah gangguan pencernaan seperti sembelit.

6. Meningkatkan kesihatan mata

Ubi jalar adalah salah satu jenis makanan yang kaya dengan beta karoten. Sebenarnya, kulit ubi jalar mengandungi tujuh kali keperluan harian beta karoten pada orang dewasa. Semasa mengambil beta karoten, tubuh akan mengubahnya menjadi vitamin A yang akan membentuk reseptor pengesan cahaya di organ mata.

Vitamin A mempunyai peranan penting untuk kesihatan mata anda. Sebabnya, kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan kebutaan. Oleh itu, makan makanan yang kaya dengan beta karoten dapat memberikan manfaat pencegahan terhadap pelbagai masalah mata.

Selain itu, kandungan antosianin dalam ubi jalar dapat melindungi sel mata dari kerosakan. Tidak hairanlah ubi jalar mempunyai khasiat dalam meningkatkan kesihatan mata secara keseluruhan.

Recent Posts