Berapa liter air minum yang disyorkan sehari?

Lebih daripada 50% tubuh manusia terdiri daripada air. Tubuh sangat bergantung pada cecair untuk mengekalkan hidupnya sehingga perlu minum air yang cukup. Namun, berapa liter air yang anda minum sehari?

Mengapa penting untuk minum air setiap hari?

Adakah anda tahu bahawa badan anda memerlukan air untuk menyokong fungsinya? Setiap sel, tisu, dan organ dalam tubuh memerlukan air untuk berfungsi dengan baik.

Air berguna untuk melancarkan aliran darah yang membawa nutrien ke sel-sel badan. Air diperlukan untuk menyingkirkan toksin yang dihasilkan oleh organ penting badan.

Kehadirannya juga diperlukan untuk melindungi tisu badan yang sensitif dan melembapkan telinga, hidung dan tekak.

Sekiranya badan kekurangan air, maka sel-sel di dalam badan akan lebih sukar untuk melakukan kerja mereka. Anda juga boleh menjadi dehidrasi. Ini dapat menguras tenaga anda dan membuat anda letih.

Kajian mengenai Jurnal Pemakanan melibatkan peserta wanita membuktikan, sebanyak 1.36% kekurangan cecair selepas bersenam boleh menyebabkan tanda-tanda kekurangan minum seperti gangguan mood dan tumpuan.

Kekurangan cecair juga boleh menjadi penyebab sakit kepala.

Jadi, berapa liter air yang harus anda minum sehari?

Anda mungkin sering mendengar nasihat untuk minum lapan gelas air setiap hari. Sebenarnya, cadangan ini tidak semestinya berlaku untuk semua orang. Mungkin anda perlu minum lebih sedikit atau lebih banyak air daripada cadangan ini.

Secara amnya, kebanyakan orang memenuhi keperluan mereka dengan minum 8 gelas sehari atau setara dengan dua liter. Mesej ini juga mudah diingat sehingga terus disampaikan kepada orang ramai.

Namun, jika anda menjawab persoalan berapa liter air yang anda perlukan untuk minum dalam sehari, ini berbeza dari orang ke orang. Yang penting, minum setiap kali anda merasa dahaga , supaya keperluan air anda dapat dipenuhi.

Haus adalah isyarat badan bahawa badan anda memerlukan air. Kenali setiap kehausan anda. Sekiranya anda mengikuti petunjuk ini, mungkin air yang anda minum sehari boleh kurang dari 8 gelas atau mungkin lebih banyak.

Tidak perlu memaksa minum 8 gelas air sehari jika anda merasa badan anda cukup terhidrat. Selain itu, tidak perlu menahan diri jika anda merasa dahaga setelah minum 8 gelas air sepanjang hari.

Perhatikan juga warna air kencing anda untuk menentukan sama ada anda minum air secukupnya atau tidak. Sekiranya keperluan air anda tidak dipenuhi, air kencing anda akan berwarna lebih gelap. Ini bermakna anda harus minum lebih banyak cecair.

Faktor yang mempengaruhi jumlah air minuman yang disyorkan

Terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi berapa banyak air yang harus anda minum dalam sehari. Berikut adalah faktornya.

1. Aktiviti

Sekiranya anda melakukan banyak aktiviti, seperti sukan yang banyak berpeluh, anda perlu minum lebih banyak air.

Kenapa begitu? Air tambahan yang masuk ke dalam badan anda berguna untuk menggantikan cecair badan anda yang hilang melalui peluh.

2. Persekitaran

Anda memerlukan lebih banyak air ketika cuaca panas atau lembap kerana anda berpeluh lebih banyak pada masa ini. Sekiranya anda berada di ketinggian 2.500 meter, anda mungkin memerlukan lebih banyak air.

Pada ketinggian ini, anda biasanya akan membuang air kecil lebih kerap dan bernafas lebih cepat, jadi lebih banyak cecair badan terbuang dan anda perlu menggantinya.

3. Penyakit atau keadaan kesihatan

Apabila anda demam, muntah, atau cirit-birit, badan anda akan mengeluarkan lebih banyak cecair. Jadi, pada masa ini anda memerlukan lebih banyak cecair yang memasuki badan anda.

Walau bagaimanapun, beberapa keadaan seperti kegagalan jantung, penyakit ginjal, dan penyakit hati mungkin membuat anda terpaksa membataskan tabiat minum.

4. Kehamilan dan penyusuan

Semasa mengandung dan menyusu, wanita memerlukan lebih banyak air untuk memenuhi keperluan cecair yang tinggi.

Terdapat banyak perubahan dalam tubuh wanita hamil, sehingga keperluan cairan wanita hamil juga meningkat. Ibu yang menyusu juga memerlukan lebih banyak air untuk menghasilkan susu ibu.

Ingat, anda tidak perlu minum lapan gelas air. Minum setiap kali anda merasa dahaga dan ketika memerlukan. Namun, ini tidak bermaksud anda boleh malas minum air, kerana risiko kesihatan masih akan menghantui anda.

Recent Posts