Gejala Penyakit Gusi yang Diabaikan Boleh Menjadi Sakit Gusi Akut, Anda Tahu!

Penyakit gusi dan mulut adalah masalah yang sering diabaikan. Sebabnya, penyakit gusi dan mulut tidak selalu menyebabkan kesakitan, malah anda mungkin tidak menyedari bahawa anda mengalaminya.

Akibatnya, anda akan kembali menjadi kebiasaan malas menggosok gigi atau makan makanan bergula yang boleh memburukkan lagi gejala penyakit gusi dan mulut. Apakah simptom penyakit gusi dan mulut? Ketahui melalui tinjauan berikut!

Apa itu penyakit gusi dan mulut?

Penyakit gusi kebanyakannya disebabkan oleh kebersihan mulut yang buruk. Apabila anda malas menggosok gigi dan sering makan makanan manis, bakteria akan lebih mudah tumbuh dan berkembang menjadi plak. Akibatnya, bakteria perlahan-lahan dapat menjangkiti gusi dan merosakkan gigi.

Selain malas untuk menggosok gigi, penyakit gusi dan mulut boleh diburukkan lagi dengan merokok. Sebenarnya, merokok berpotensi menjadikan rawatan tidak berkesan.

Dalam beberapa keadaan, anda mungkin lebih mudah terkena penyakit gusi dan mulut ketika anda menghidap diabetes, mengambil ubat tertentu, mengalami perubahan hormon pada wanita, atau mempunyai faktor genetik.

Menjaga kebersihan gigi yang baik dapat membantu mencegah perkara buruk yang mungkin berlaku dan mempengaruhi mulut anda.

Kebersihan gigi dan mulut dari bakteria yang menyebabkan sakit gigi hingga radang gusi juga dapat mencegah kemunculan bakteria yang menyebabkan penyakit mulut seperti xerostomia, bau mulut hingga sariawan.

Dipetik dari NHS UK, gusi yang sihat adalah gusi yang berwarna merah jambu, kencang, dan di mana gigi melekat dengan kuat.

Gusi dan mulut yang sihat tidak akan mudah berdarah jika terkena geseran dengan berus gigi. Oleh itu, perhatikan sebarang tanda dan gejala penyakit gusi dan mulut yang mungkin berlaku kepada anda.

Tanda dan gejala penyakit gusi dan mulut

Gejala penyakit gusi yang paling biasa adalah gusi bengkak, kemerahan, dan pendarahan. Adapun penyakit mulut yang paling biasa adalah mulut kering, bau mulut, dan luka seperti sariawan.

Sekiranya tidak diperiksa, gejala penyakit ini akan berkembang menjadi keadaan yang serius.

Gejala penyakit gusi

Tahap awal penyakit gusi disebut gingivitis. Gingivitis boleh dipulihkan atau dapat disembuhkan dengan menggosok gigi secara teratur dan betul. Gejala gingivitis umumnya termasuk gusi merah, bengkak, dan mudah berdarah ketika anda menggosok gigi atau makan makanan bertekstur keras.

Sekiranya gingivitis tidak dirawat, bakteria penyebab penyakit gusi dapat merebak ke tisu dan tulang yang menyokong gigi. Keadaan ini dikenali sebagai periodontitis atau penyakit periodontal. Gejala penyakit gusi maju atau periodontitis termasuk:

 • Nafas berbau (halitosis)
 • Rasa tidak sedap di mulut
 • Gigi longgar yang sukar dimakan
 • Abses gusi atau koleksi nanah yang muncul di bawah gusi atau gigi

Dalam kes-kes tertentu, gejala penyakit gusi yang tidak dapat dirawat akan bertambah buruk, menyebabkan gingivitis ulseratif nekrotik akut (ANUG). Keadaan ini biasanya dialami oleh orang yang tidak pernah menggosok gigi dan mengabaikan gaya hidup sihat.

Gejala penyakit gusi ANUG biasanya lebih teruk daripada gejala penyakit gusi lain, termasuk:

 • Gusi berdarah
 • Ulser atau luka yang menyebabkan kesakitan yang berpanjangan
 • Gusi yang surut menyebabkan gigi kelihatan lebih lama daripada sebelumnya
 • Nafas berbau
 • Rasa logam di mulut
 • Air liur berlebihan
 • Kesukaran menelan atau bercakap
 • Demam

Masih mungkin terdapat tanda dan gejala lain yang tidak disenaraikan di atas. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa dengan doktor anda.

Gejala penyakit mulut

Tidak banyak berkaitan dengan penyakit gusi, penyakit mulut juga boleh timbul disebabkan oleh bakteria yang sering menyerang gigi anda. Beberapa penyakit mulut yang biasa berlaku adalah mulut kering, bau mulut, luka di mulut mulai dari sariawan hingga sariawan.

Mulut kering dan bau mulut

Mulut kering dan bau mulut adalah keadaan yang paling biasa dan paling mudah dirawat tetapi tidak boleh diabaikan.

Xerostomia atau mulut kering adalah keadaan apabila kelenjar air liur tidak dapat menghasilkan air liur yang mencukupi untuk membasahi rongga mulut. Sementara itu, bau mulut atau halitosis adalah keadaan mulut yang menghasilkan bau yang tidak menyenangkan yang biasanya disebabkan oleh bakteria yang tumbuh subur di dalam mulut.

Dipetik dari Mayo Clinic, mulut yang selalu terasa kering akan menyukarkan anda untuk mengunyah, menelan, dan bahkan bercakap. Keadaan ini boleh menyebabkan lidah menjadi kasar, sariawan muncul, dan bibir retak.

Nafas berbau atau halitosis adalah salah satu gejala mulut kering. Berikut adalah beberapa gejala dengan lebih terperinci:

 • Rasa kering di mulut, tekak, atau lidah
 • Bibir kering
 • Luka canker muncul di mulut
 • Mengalami jangkitan pada mulut
 • Nafas berbau teruk
 • Merasa sensasi panas atau terbakar di mulut
 • Selalunya berasa dahaga
 • Air liur tebal dan melekit
 • Kesukaran mencuba, mengunyah, menelan, atau bercakap

Tumis

Sekiranya diabaikan, nafas berbau dan mulut kering boleh menyebabkan keadaan lain sesuai dengan gejala yang berlaku, seperti sariawan. Luka canker, juga dikenali sebagai stomatitis aphthous, adalah luka kecil, cetek dan sakit di rongga mulut. Luka boleh muncul di bibir dalaman, pipi dalaman, atap mulut, lidah, dan gusi.

Tanda-tanda yang paling biasa yang boleh menjadi gejala sariawan adalah luka bulat atau bujur. Bahagian tengah luka biasanya berwarna putih atau kekuningan dan merah di bahagian tepinya.

Penyakit mulut lain yang perlu anda elakkan dengan menjaga kebersihan gigi dan mulut adalah: sariawan oral atau kandidiasis oral. Ia adalah jangkitan kulat yang berlaku di mulut yang disebabkan oleh jamur Candida albicans.

Jangkitan kulat pada mulut adalah keadaan di mana lesi putih atau tisu tidak normal muncul di lidah atau kawasan pipi dalaman. Gejala biasa sariawan oral adalah:

 • Luka putih berkrim di lidah, pipi dalaman dan kadang-kadang bumbung mulut, gusi dan tonsil
 • Luka yang dibangkitkan sedikit dengan penampilan seperti keju kotej
 • Kemerahan atau kesakitan yang cukup parah sehingga menyebabkan kesukaran makan atau menelan
 • Sedikit pendarahan jika luka digosok
 • Keretakan dan kemerahan di sudut mulut (terutamanya pada pemakai gigi palsu)
 • Rasa seperti ada kapas di mulut
 • Kehilangan deria rasa

Masih mungkin terdapat tanda dan gejala lain yang tidak disenaraikan di atas. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa doktor.

Bagaimana untuk mendiagnosis penyakit gusi dan mulut?

Apabila anda mula menyedari gejala penyakit gusi dan mulut, segera periksa gigi dan gusi anda oleh doktor. Semasa pemeriksaan pergigian, doktor gigi biasanya akan menilai gejala penyakit gusi dan mulut dengan melihat:

 • Kadar pendarahan dan pembengkakan gusi
 • Kadar penjajaran gigi
 • Kesihatan tulang rahang
 • Jarak atau ruang (poket) antara gusi dan gigi. Gusi yang sihat mempunyai poket berukuran 1-3 milimeter. Semakin besar dan dalam poket gusi, semakin banyak plak akan masuk dan memburukkan lagi penyakit gusi.
 • Mengukur tahap air liur di mulut untuk mengesan keadaan xerostomia. Doktor juga boleh mengambil sampel biopsi dari kelenjar air liur untuk diuji bagi anda yang menghidapi sindrom Sjogren.
 • Periksa dan cari luka khas pada mulut, lidah, atau pipi dalaman anda.
 • Lakukan biopsi dengan mengambil sampel kecil luka stomatitis untuk diperiksa di bawah mikroskop.

Kunci utama untuk mengatasi gejala penyakit gigi, gusi, dan mulut adalah dengan menyikat gigi secara berkala sekurang-kurangnya dua kali sehari dengan ubat gigi berfluorida.

Juga, pastikan anda melakukan pemeriksaan gigi secara berkala dengan doktor gigi anda untuk membantu mencegah perkembangan penyakit pada gigi anda, di sekitar gusi dan mulut anda.

Beberapa masalah kesihatan yang dapat dilihat dari keadaan gigi, gusi dan mulut

1. Diabetes

Diabetes mempengaruhi kemampuan anda melawan bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan gusi. Apabila diabetes tidak dikawal, bukan hanya glukosa dalam darah meningkat, tetapi juga glukosa dalam air liur. Air liur yang mengandungi gula tinggi menyebabkan bakteria mudah tumbuh di dalam mulut.

Komplikasi diabetes boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan mulut dan gigi. mengikut Persatuan Diabetes Amerika Orang yang menghidap diabetes berisiko lebih tinggi untuk gingivitis, penyakit gusi (gingivitis), dan periodontitis (jangkitan gusi yang teruk disertai dengan kerosakan tulang). Diabetes juga boleh menyebabkan anda mudah terkena sariawan, bau mulut, gigi yang mudah dilepaskan, dan mulut kering.

2. Penyakit jantung

Dipetik dari Klinik Mayo Banyak kajian menunjukkan hubungan antara periodontitis dan peningkatan risiko terkena penyakit jantung dan saluran darah (kardiovaskular). Sekiranya anda diketahui mempunyai penyakit gusi kronik, risiko pengerasan arteri (aterosklerosis) di leher juga mungkin meningkat.

3. Leukemia

Apa kaitan gigi dan mulut dengan barah darah? Leukemia atau barah darah boleh menyebabkan gigi menjadi lebih sensitif dan sakit. Ini berlaku kerana dentin yang melindungi gigi terhakis dan menyebabkan hakisan gigi. Selain itu, penderita leukemia juga mudah mengalami gusi bengkak dan berdarah.

4. Penyakit Crohn

Penyakit Crohn, termasuk kolitis ulseratif, adalah penyakit yang menyebabkan keradangan seluruh saluran pencernaan dari mulut ke dubur. Sekiranya doktor gigi anda mendapati luka terbuka yang tidak sembuh dan berulang, itu mungkin merupakan tanda penyakit Crohn.

5. Penyakit refluks asid atau GERD

Refluks asid gastrik (GERD), yang juga dikenal sebagai ulser, disebabkan oleh pola makan yang tidak teratur. Ini menyebabkan asid perut meningkat dan mengikis enamel gigi dan dentin.

Asid perut yang naik ke kerongkong dan sampai ke mulut dapat menipis lapisan gigi enamel dan dentin, menjadikan gigi sensitif, terutama di kawasan gigi belakang.

Recent Posts