Pilihan Ubat untuk Menyembuhkan Herpes Simplex dan Zoster

Kulit herpes adalah penyakit berjangkit yang menyerang kulit, alat kelamin, dan mulut. Gatal, menyengat, dan munculnya lepuh berisi air pada kulit adalah keluhan utama yang disebabkan oleh jangkitan virus herpes. Ubat antivirus dapat merawat gejala herpes kulit yang menjengkelkan ini sekaligus memendekkan tempoh jangkitan virus, sehingga anda dapat pulih lebih cepat.

Terdapat beberapa jenis antivirus yang digunakan sebagai ubat oral atau salap untuk herpes kulit. Ketahui kegunaan setiap jenis melalui ulasan berikut.

Pelbagai pilihan ubat untuk herpes kulit

Virus herpes sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai penyakit berjangkit, di antaranya terdapat 3 jenis virus yang boleh menyebabkan herpes kulit.

Varicella zoster adalah virus yang menyebabkan cacar air dan herpes zoster, herpes simplex tipe 1 menyebabkan herpes oral dan genital, dan herpes simplex tipe 2 yang ditularkan melalui hubungan seksual.

Kaedah yang berkesan untuk merawat herpes kulit adalah dengan mengambil ubat. Doktor akan memberi anda antivirus yang membantu mencegah virus daripada terus membiak dan mengawal gejala herpes.

Biasanya ubat untuk herpes kulit diberikan dalam bentuk pil dan salap. Walau bagaimanapun, untuk kes yang teruk doktor mungkin perlu memberikannya dengan suntikan.

Berikut adalah tiga pilihan antivirus utama yang digunakan dalam rawatan herpes kulit:

1. Acyclovir

Acyclovir adalah ubat herpes kulit yang pertama kali dihasilkan dalam bentuk salap dan kini lebih banyak terdapat dalam bentuk pil. Ubat antivirus ini telah digunakan sejak tahun 1982.

Ubat herpes jenis ini diklasifikasikan sebagai selamat dan boleh dimakan setiap hari mengikut keperluan. Dikutip dari American Sexual Health Association, acyclovir terbukti selamat untuk penggunaan harian selama 10 tahun.

Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan keparahan gejala dan mengurangkan tempoh penampilan penyakit. Dengan cara itu, luka elastik atau herpes sembuh lebih cepat dan mengurangkan risiko terbentuknya luka baru.

Ubat ini juga dapat membantu mengurangkan kesakitan setelah luka sembuh dan sembuh.

Pada orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, ubat herpes ini dapat mengurangkan risiko menyebarkan virus herpes ke bahagian tubuh yang lain.

Untuk asiklovir topikal, kesan sampingan yang biasanya dirasakan adalah perasaan terbakar ketika mengambilnya. Sekiranya kesan sampingan ini berterusan, segera beritahu doktor yang merawat anda.

Ingat, selalu minum ubat mengikut arahan yang diberikan oleh doktor.

2. Valacyclovir

Ubat herpes ini adalah kejayaan baru. Valacyclovir sebenarnya menggunakan acyclovir sebagai bahan aktifnya.

Walau bagaimanapun, ubat ini menjadikan asiklovir lebih berkesan sehingga tubuh dapat menyerap sebahagian besar ubat tersebut.

Salah satu kelebihan merawat herpes dengan valacyclovir berbanding asiklovir adalah bahawa ia boleh diambil pada siang hari tanpa menyebabkan sakit kepala.

Sama seperti asiklovir, ubat ini membantu melegakan keparahan gejala herpes. Selain itu, valacyclovir juga menjadikan luka herpes sembuh lebih cepat sehingga risiko lepuh baru berkurang.

Mual, sakit perut, sakit kepala, dan pening boleh berlaku sebagai kesan sampingan ubat valacyclovir, tetapi jarang berlaku.

Sekiranya kesan ubat ini berlanjutan atau bertambah buruk, segera berjumpa doktor.

3. Famciclovir

Famciclovir menggunakan penciclovir sebagai bahan aktifnya. Seperti valacyclovir, ubat herpes ini juga bertahan lebih lama jika sudah ada di dalam badan.

Walaupun begitu, ubat ini hanya dimakan dalam masa tertentu dan tidak boleh terlalu kerap.

Ubat ini membantu mencegah virus herpes simplex membiak. Oleh itu, rawatan ini berkesan untuk menyembuhkan herpes oral dan genital.

Selain itu, famciclovir juga dapat membantu mengurangkan keparahan dan melegakan gejala.

Pada orang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah, famciclovir dapat mengurangkan risiko menyebarkan virus, baik ke bahagian tubuh yang lain dan untuk menutup orang seperti pasangan dan keluarga.

Sakit kepala, loya, dan cirit-birit adalah kesan sampingan yang paling biasa dalam rawatan herpes ini. Walau bagaimanapun, gejalanya biasanya ringan sehingga tidak mengganggu aktiviti.

Beberapa antivirus untuk herpes memang boleh digunakan sebagai ubat topikal dalam bentuk salep atau krim. Walau bagaimanapun, pengambilan pil antivirus adalah kaedah yang lebih berkesan untuk menghilangkan luka herpes.

Walau bagaimanapun, rawatan melalui antivirus harus diberikan secepat mungkin setelah gejala herpes pada kulit muncul, tidak lebih dari 3 hari.

Ubat tambahan untuk herpes

Penting untuk diketahui bahawa ubat antivirus tidak dapat menyembuhkan sepenuhnya jangkitan virus herpes.

Jangkitan virus herpes, terutamanya herpes simplex, dapat berulang beberapa kali dalam setahun, walaupun gejala telah hilang.

Selain dari tiga antivirus, ada beberapa ubat tambahan yang mungkin diberikan oleh doktor sehingga gejalanya menjadi semakin baik.

Ubat lain yang mungkin diberikan oleh doktor untuk menjadikan cara merawat herpes kulit dengan antivirus lebih berkesan termasuk:

1. Penghilang rasa sakit (analgesik)

Selain lepuh atau luka pada kulit, jangkitan virus herpes juga boleh menyebabkan gejala seperti demam, sakit kepala, dan sakit otot dan sendi.

Pada cacar air, gejala seperti ini biasanya dialami pada awal sebelum gejala utama, iaitu ketahanan, muncul.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat analgesik dalam bentuk tablet atau pil yang dapat mengurangkan kesakitan dan mengatasi demam.

Dalam herpes zoster, ubat analgesik dari doktor diberikan untuk merawat gejala yang agak teruk. Sebabnya, sering kali rasa gatal, menyengat, dan sakit saraf akibat kayap kelihatan begitu kuat.

Sebagai kaedah untuk menghilangkan gejala herpes ini, anda perlu mengambil ubat analgesik mengikut dos dan peraturan yang disyorkan oleh doktor.

Sebagai tambahan kepada ubat yang ditetapkan oleh doktor anda, terdapat juga jenis ubat penghilang rasa sakit yang boleh anda dapatkan dengan mudah di farmasi. Sekiranya gejala herpes ringan, ubat penahan sakit seperti paracetamol dan ibuprofen dapat membantu.

Cara Mengubati Cacar Air dengan Mengambil Ubat dan Rawatan Rumah

2. Kortikosteroid

Rawatan herpes zoster atau herpes zoster biasanya juga menggabungkan antivirus dengan kortikosteroid.

Salah satu jenis ubat kortikosteroid yang digunakan adalah prednisone. Gabungan kedua ubat ini dapat merawat gangguan saraf yang disebabkan oleh jangkitan virus herpes, sekaligus mengurangkan risiko kerosakan pada sel saraf.

Tinjauan ilmiah dari American Family Physician menyatakan bahawa prednison berkesan dalam mengurangkan kesakitan pada saraf orang yang menghidap herpes zoster selama 3 hingga 12 bulan.

Walau bagaimanapun, beberapa pakar dan doktor mencadangkan cara merawat dengan ubat kortikosteroid hanya dilakukan pada pesakit herpes zoster berusia lebih dari 50 tahun, kerana mereka lebih berisiko mengalami komplikasi.

Doktor anda mungkin memberi anda dos prednison 2 kali sehari selama 7-15 hari. Dos perlahan-lahan akan dikurangkan kerana keadaan badan semakin baik.

3. Krim atau salap untuk herpes

Ubat analgesik untuk menghilangkan rasa sakit juga tersedia dalam bentuk krim, losyen, atau salap. Ubat ini boleh digunakan secara langsung pada luka atau luka herpes yang muncul.

Salap jenis ini untuk herpes biasanya mengandungi calamine, capsaicin, dan lidocaine. Penggunaan analgesik boleh menjadi cara untuk mempercepat penyembuhan, mengurangkan kesakitan, dan menghilangkan luka herpes.

Selain itu, capsaicin boleh menjadi ubat yang bertujuan untuk mengurangkan risiko sakit saraf setelah sembuh dari herpes zoster.

Keadaan ini biasanya sangat menyakitkan kerana menyerang serat saraf dan kulit. Gejala boleh merangkumi sensasi terbakar pada kulit dan bertahan lama.

Cara menghilangkan parut cacar air secara semula jadi dan prosedur perubatan

Jenis terapi untuk herpes

Jangkitan virus herpes tidak dapat dihilangkan dari badan. Gejala cacar air dapat disembuhkan, tetapi virus varicella zoster akan tetap tidak aktif selamanya di bawah sel saraf.

Untuk jangkitan herpes lain, seperti herpes simplex bahkan boleh berulang berulang kali dalam setahun.

Ubat antivirus hanya dapat membantu melemahkan virus. Oleh itu, sangat mungkin bagi herpes genital dan mulut berulang setelah rawatan selesai.

Doktor boleh menetapkan ubat antivirus untuk pesakit yang mengalami episod pertama herpes simplex.

Untuk episod herpes simplex berulang, doktor biasanya akan mengesyorkan terapi episodik dan terapi penekan yang juga menggunakan ubat antivirus.

Terapi episodik

Sekiranya anda mengalami 6 kambuh dalam 1 tahun, doktor anda akan mengesyorkan terapi episodik.

Dalam rawatan herpes ini, anda akan diminta untuk terus mengambil ubat antivirus selama beberapa hari sejak tanda-tanda jangkitan pertama dilihat.

Setiap ubat dari kelas antivirus mempunyai kadar penyerapan dan keberkesanan yang berbeza, jadi dosnya berbeza bagi setiap orang.

Sebagai kaedah untuk menghilangkan herpes berulang, anda biasanya akan diberi 1 hingga 5 pil setiap hari selama 3-5 hari.

Terapi supresif

Sementara itu, terapi penekanan diberikan kepada pesakit yang mengalami kekambuhan lebih dari 6 kali setahun.

Terapi ini dapat mengurangkan simptom sekurang-kurangnya hingga 75%. Secara amnya, dos yang diberikan berbeza mengikut keadaan, antara 1 hingga 2 pil sehari.

Dalam kes yang cukup teruk, doktor akan meminta pesakit untuk minum ubat setiap hari seumur hidup.

Selain mengurangkan risiko berulang gejala, rawatan sepanjang hayat adalah penting untuk mencegah penularan herpes simplex kepada pasangan atau orang di sekitar pesakit.

Jangan teragak-agak untuk memberitahu doktor mengenai perkembangan keadaan anda. Sekiranya gabungan ubat herpes yang diberikan tidak cukup berkesan atau menyebabkan kesan sampingan, segera berjumpa lagi.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts