Apa yang Perlu Disiapkan Sebelum Menjalani Sunat Orang Dewasa •

Di Indonesia, adalah perkara biasa bagi lelaki untuk melakukan khitan dengan alasan kepercayaan atau kesihatan. Berkhatan orang dewasa adalah pilihan pembedahan bagi lelaki yang tidak menjalani khitan pada masa kecil. Apakah faedah dan risiko? Kemudian prosedur apa yang harus anda lakukan? Untuk mengetahui lebih banyak maklumat, lihat maklumat berikut.

Apakah faedah kesihatan berkhatan?

Sunat adalah prosedur pembedahan untuk membuang kulit yang menutupi hujung kepala zakar atau yang biasa disebut sebagai kulup. Prosedur untuk berkhatan orang dewasa lebih kurang sama seperti untuk berkhatan kanak-kanak.

Dipetik dari halaman perkhidmatan kesihatan awam di Britain, National Health Service, terdapat pelbagai manfaat berkhatan bagi lelaki dewasa, termasuk yang berikut.

  • Sunat kerana alasan perubatan . Sunat pada lelaki dewasa paling kerap dilakukan ketika mengalami phimosis, iaitu keadaan di mana kulup zakar terlalu ketat sehingga tidak dapat ditarik ke belakang kepala zakar. Secara perubatan, prosedur ini juga untuk mengelakkan risiko gangguan lain, seperti paraphimosis dan balanitis.
  • Sunat atas alasan agama dan budaya . Berkhatan adalah amalan biasa dalam masyarakat yang mempunyai agama dan kepercayaan Islam dan Yahudi. Prosedur ini juga telah menjadi budaya bagi sebilangan masyarakat di Afrika. Sunat untuk alasan agama dan budaya umumnya dilakukan pada bayi dan kanak-kanak.
  • Sunat untuk pencegahan HIV . Sejumlah kajian menunjukkan bukti bahawa berkhatan mengurangkan risiko lelaki heteroseksual mendapat HIV. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) juga mengesyorkan sunat lelaki untuk mencegah HIV, selain mengamalkan seks selamat.

Adakah terdapat risiko sekiranya anda melakukan khitan orang dewasa?

Prosedur berkhatan pada orang dewasa biasanya tidak menyebabkan komplikasi serius. Bengkak, pendarahan, dan jangkitan adalah beberapa kesan sampingan yang paling biasa yang berkaitan dengan sunat.

Risiko seperti pendarahan atau jangkitan mungkin berlaku pada sekitar 1 dari 50 orang. Tetapi beristirehat, kerana doktor anda boleh memberi ubat untuk mengurangkan gejala yang anda rasakan selepas berkhatan.

Di samping itu, kemungkinan risiko sunat orang dewasa termasuk:

  • Pengurangan kepekaan kekal pada kepala zakar, terutamanya semasa hubungan seks.
  • Sakit zakar di sekitar parut.
  • Jahitan sunat lama hilang.
  • Keperluan untuk pembedahan lain untuk membuang sisa kulit di sekitar kepala zakar.

Berkhatan orang dewasa adalah prosedur yang selamat, walaupun selalu ada risiko. Zakar, prostat, bahagian lain saluran kencing, saluran darah, atau saraf mungkin cedera semasa berkhatan. Ini boleh menyebabkan masalah semasa anda membuang air kecil atau melakukan hubungan seks.

Anda juga mungkin mengalami pembengkakan, sakit panggul, atau kebas pada zakar. Selain itu, anda yang mengalami ereksi zakar sebelum berkhatan pulih sepenuhnya, yang boleh menyebabkan jahitan terkoyak dan sayatan pembedahan dibuka semula.

Risiko untuk berkhatan pada orang dewasa adalah rendah, tetapi masih lebih tinggi daripada untuk berkhatan kanak-kanak. Rujuk doktor anda sebelum menjalani prosedur ini.

Persiapan dan prosedur untuk berkhatan orang dewasa

Seminggu sebelum melakukan prosedur, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan persiapan sebelum melakukan khitan orang dewasa. Doktor biasanya akan meminta sejarah perubatan, alahan ubat, atau menderita penyakit tertentu atau tidak.

Anda juga boleh bertanya apa pantang larang yang harus dilakukan sebelum prosedur, seperti menghentikan hubungan seksual. Di samping itu, minta nasihat mengenai peraturan makan dan minum sebelum Hari H.

Kemudian pada hari anda melakukan solat sunat orang dewasa, sediakan semua barang keperluan yang mesti dibawa. Oleh kerana prosedur ini tidak memerlukan kemasukan ke hospital, lebih baik mempersiapkan mengikut keperluan.

Elakkan memandu anda ke hospital. Anda boleh meminta ahli keluarga atau rakan untuk membawa anda ke dan dari rumah anda selepas prosedur.

Sebelum prosedur berkhatan bermula, anda atau keluarga terdekat akan diminta menandatangani borang persetujuan. Pastikan semua soalan anda dijawab sebelum menandatangani.

Doktor akan melakukan beberapa peringkat prosedur berkhatan pada lelaki dewasa seperti berikut.

  • Doktor akan memberi anda ubat bius atau anestetik. Anda boleh mendapatkan anestetik umum yang membuat anda tidak sedarkan diri semasa prosedur, anestetik tempatan yang mematikan zakar dan sekitarnya, atau anestetik tulang belakang yang mati rasa di bahagian bawah badan.
  • Pertama, zakar akan dilengkapi dengan penjepit khas atau cincin plastik. Doktor akan membuang kulup zakar dan kemudian memotongnya.
  • Zakar kemudian akan disapu dengan salap, seperti antibiotik topikal atau petroleum jelly untuk menghentikan pendarahan dan jangkitan. Doktor kemudian akan membungkus zakar dengan kain kasa yang longgar.

Selain teknik pembedahan yang biasa, anda juga boleh melakukan sunat laser untuk pendarahan dan pemulihan yang lebih cepat. Prosedur ini dilakukan dengan panas (cauterization) dan jahitan di tepi kulit yang tinggal.

Pemulihan selepas prosedur berkhatan dewasa

Anda mungkin berbaring di tempat tidur dan berehat sebentar selepas berkhatan. Ini kerana prosedur berkhatan orang dewasa mungkin meletihkan. Penyedia perkhidmatan kesihatan akan melakukan pemeriksaan untuk memastikan tidak ada masalah dengan anda.

Pembalut digunakan untuk memastikan kawasan jahitan bersih dan kering. Doktor akan menanggalkan pembalut sejurus selepas prosedur untuk memeriksa jahitan anda. Tanya doktor anda mengenai cara merawat luka anda.

Doktor anda akan memberikan nasihat pemulihan di rumah, termasuk ketika hendak memandu, kembali bekerja, dan melakukan hubungan seks setelah anda pulang ke rumah. Biasanya waktu pemulihan selepas berkhatan memerlukan masa sekitar 10 hari agar zakar anda sembuh sepenuhnya.

Selama tiga atau empat hari selepas pembedahan, pakai pakaian dan seluar yang longgar untuk mengelakkan kerengsaan zakar semasa pemulihan. Anda mungkin mengalami sedikit ketidakselesaan dan bengkak di kepala zakar.

Sekiranya anda mengalami peningkatan suhu, kemerahan, pendarahan, dan kesakitan yang berterusan semasa membuang air kecil, anda harus segera menghubungi dan berjumpa doktor.

Recent Posts