Kebaikan Kolagen untuk Kesihatan Kulit dan Rambut

Kolagen semakin banyak terdapat dalam pelbagai produk penjagaan kulit. Anda boleh mendapatkannya dalam pelembap, topeng, hingga syampu dan perapi. Walaupun begitu, adakah anda tahu tentang manfaat kolagen untuk kulit dan kesihatan secara umum?

Apa itu kolagen?

Kolagen (kolagen) adalah sejenis protein berserat dan tidak larut yang paling banyak terdapat dalam tubuh manusia. Protein ini adalah asas utama tulang, kulit, otot, dan tisu penghubung yang memberikan struktur dan kekuatan.

Kolagen juga terdapat di bahagian badan yang lain, seperti saluran darah, kornea, dan gigi. Dengan kata lain, kolagen adalah gam yang menyatukan seluruh badan.

Selain ikatan, kolagen juga mempunyai manfaat dalam memulihkan tisu badan yang cedera, menguatkan tulang, dan meregangkan tisu dan kulit tendon. Jadi, kulit yang lembut dan ketat adalah kulit yang mempunyai kolagen yang mencukupi.

Bagaimana kolagen terbentuk di dalam badan?

Di lapisan kulit, terdapat sejumlah sel khas yang menghasilkan molekul mini yang disebut pro-kolagen. Molekul ini terbentuk dari vitamin C dan protein yang telah diserap oleh badan.

Semasa proses pengeluaran, setiap pro-kolagen melekat dan membentuk fibril. Fibril adalah serat nipis yang terdiri daripada mineral dan vitamin dengan bentuk yang menyerupai benang.

Fibril kemudian tumbuh dan berkembang dan berubah menjadi serat yang melekat pada sel kulit, bertindak seperti sauh. Setelah gentian ini terbentuk dan dilekatkan dengan betul, fibril akhirnya dapat mengekalkan struktur kulit dan menjadikannya kenyal.

Tubuh dapat menghasilkan kolagen sendiri secara berkala. Walau bagaimanapun, kemampuan ini akan terus menurun seiring bertambahnya usia. Paparan cahaya matahari, zat dari pencemaran, dan tabiat merokok juga dapat menghambat produksi kolagen.

Orang yang badannya kekurangan kolagen dapat dikenali dengan penampilan kulit yang kendur, serta penampilan garis-garis halus dan kedutan. Penurunan kolagen semula jadi badan juga dikaitkan dengan sejumlah masalah kesihatan.

Manfaat kolagen untuk tubuh sangat berbeza sehingga penurunan pengeluarannya pasti memberi kesan besar. Oleh itu, untuk meningkatkan pengeluaran kolagen, penting bagi anda untuk menjalani gaya hidup yang sihat.

Seperti semua protein, kolagen terbuat dari asid amino, yang sebahagiannya mesti diperoleh dari makanan. Aliran darah yang lancar juga berperanan dalam penghasilan kolagen, jadi anda perlu melakukan senaman secara berkala untuk meningkatkan penghasilannya.

Apakah faedah kolagen untuk badan?

Fungsi kolagen tidak hanya terhad pada kulit, tetapi juga pelbagai bahagian tubuh yang lain. Tidak banyak kajian mengenai suplemen kolagen, tetapi ada yang menunjukkan bahawa manfaat kolagen boleh disenaraikan di bawah.

1. Mengurangkan kedutan dan garis halus

Seiring bertambahnya usia, penghasilan kolagen menurun, menghasilkan garis-garis halus dan kedutan di kawasan kulit yang paling banyak bergerak. Kawasan kulit yang paling banyak terkena meliputi sendi, dahi, bibir, dan sekitar mata.

Penggunaan krim anti penuaan dan pelindung mataharidengan kandungan kolagen dapat membantu mengatasi tanda-tanda penuaan pramatang. Rawatan ini, ditambah dengan pengambilan makanan tambahan kolagen, juga dianggap dapat membantu penyembuhan dan pembaikan tisu kulit

Di samping itu, kolagen juga dapat diperoleh dari suntikan oleh pakar dermatologi. Suntikan kolagen akan pengisi untuk memperbaiki kulit wajah yang kendur, mengurangkan kedutan akibat penuaan, dan menghilangkan parut dangkal seperti parut jerawat.

2. Mengurangkan selulit

Selulit berlaku apabila tisu lemak mendorong melalui serat ke lapisan atas kulit. Hasilnya, kulit kelihatan bergelombang dengan tekstur yang tidak rata.

Manfaat lain dari suplemen kolagen ialah mengurangkan selulit secara langsung dari dalam badan. Protein ini berfungsi dengan merangsang percepatan proses pembaikan dan regenerasi sel kulit pada tisu kulit yang rosak.

3. Melancarkan peredaran darah ke kulit

Makanan tambahan kolagen dapat menguatkan struktur saluran darah dan meningkatkan kelenturannya. Dengan saluran darah yang kuat, darah dari jantung dapat mengalir lebih baik ke seluruh badan, termasuk kulit.

Semakin lancar peredaran darah anda, semakin banyak oksigen dan nutrien dihantar ke sel-sel kulit. Ini akan menjadikan kulit anda kelihatan lebih sihat, muda dan lebih berseri.

4. Menyembuhkan luka dan luka

Kolagen diperlukan untuk memperbaiki dan membina semula tisu penghubung untuk menyokong perkembangan otot, kulit dan sendi yang kuat. Protein ini juga penting untuk menguatkan struktur tulang, tendon, tulang rawan, dan ligamen.

Kolagen ternyata juga mempunyai manfaat pada tisu otot anda. Makanan tambahan kolagen membantu mempercepat pemulihan tisu otot dan kulit, sehingga membantu anda pulih dengan cepat dari kecederaan sukan.

5. Mengekalkan kekuatan rambut

Beberapa jenis asid amino yang membentuk kolagen juga membentuk keratin. Keratin adalah protein utama yang membentuk rambut anda. Dengan meningkatkan penghasilan kolagen, anda juga mendapat asid amino yang akan membantu melawan keguguran rambut.

6. Melindungi folikel rambut dari kerosakan

Folikel adalah poket kecil pada kulit di mana rambut tumbuh. Folikel dapat dirusak oleh radikal bebas dari pencemaran, tekanan, dan merokok dan minum.

Nasib baik, kolagen ternyata mempunyai manfaat sebagai antioksidan yang kuat. Selain menjaga rambut kuat, protein ini juga melindungi folikel rambut dari kerosakan dengan melawan kesan radikal bebas.

7. Melambatkan pembentukan uban

Berkat fungsinya sebagai antioksidan, kolagen dianggap berpotensi untuk memperlambat proses pembentukan rambut beruban. Ini kerana walaupun pembentukan uban dipengaruhi oleh faktor genetik, radikal bebas juga dapat mempercepat prosesnya.

Makanan yang meningkatkan pengeluaran kolagen

Produk rawatan yang mengandungi kolagen memang dapat membekalkan kolagen terus ke tisu kulit. Walaupun begitu, meningkatkan pengeluaran dari badan adalah sama pentingnya.

Anda tidak perlu segera memilih suplemen kolagen, kerana salah satu cara paling selamat dan termudah untuk mendapatkan faedah protein ini adalah dengan memakan makanan yang mengandungi kolagen. Berikut adalah beberapa di antaranya.

1. Kaldu tulang

Kaldu tulang dibuat dari tulang rebus dan tisu penghubung sehingga kaya dengan kolagen dan penyusunnya seperti kalsium, fosforus, kondroitin, dan asid amino. Untuk memastikan kaldu tulang anda berkualiti tinggi, adalah idea yang baik untuk membuatnya dari bahan yang anda beli sendiri.

2. Rawan ayam

Rawan ayam adalah salah satu sumber kolagen terbaik, terutama bagi penghidap artritis. Sebenarnya, anda mungkin tidak perlu mengambil makanan tambahan kolagen kerana kebanyakan produk dibuat dari ramuan ini.

3. Putih telur

Putih telur tidak mengandungi tisu penghubung seperti sumber kolagen lain. Walau bagaimanapun, putih telur sangat tinggi prolin, asid amino yang merupakan blok utama kolagen.

4. Jingga

Jeruk dan buah sitrus lain seperti lemon, limau, dan limau merupakan sumber vitamin C. yang tinggi. Vitamin C diperlukan untuk membuat pro-kolagen, jadi pastikan anda menambahkan buah-buahan ini ke dalam diet harian anda.

5. Sayuran hijau

Anda boleh mendapatkan faedah kolagen dengan memakan sayur-sayuran hijau seperti bayam, kangkung, dan brokoli. Sayuran hijau kaya dengan klorofil dan bahan ini dipercayai dapat meningkatkan pengeluaran bahan mentah kolagen dalam tisu kulit.

6. Kacang

Hampir semua jenis kacang kaya dengan asid amino. Mengonsumsi kacang akan menyediakan bahan mentah yang diperlukan oleh tubuh untuk membentuk kolagen pada tisu kulit, rambut, dan tubuh secara keseluruhan.

7. Bawang putih

Sekiranya tidak seimbang dengan pengeluaran kolagen yang mencukupi, pemecahan kolagen secara berkala mempercepat penuaan kulit. Mineral sulfur dalam bawang putih dapat membantu mencegahnya dengan melambatkan pemecahan kolagen.

Kolagen adalah protein penting yang membentuk pelbagai tisu badan anda. Gaya hidup yang sihat, diet yang betul, dan penggunaan produk perawatan yang mengandungi kolagen dapat meningkatkan pengeluaran kolagen sehingga kesihatan kulit selalu terjaga.

Recent Posts