Vena varikos: Definisi, Gejala, Sebab dan Rawatan •

Apabila anda menjumpai saluran darah yang menonjol di bawah permukaan kulit, ia mungkin vena varikos. Keadaan ini tidak boleh dipandang rendah kerana boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Untuk mengetahui lebih terperinci mengenai urat varikos, lihat penjelasan di bawah.

Definisi urat varikos

Vena varikos membengkak, membesar, dan sering urat berliku di bawah permukaan kulit. Keadaan ini disebabkan oleh masalah pada urat.

Vena membawa darah yang rendah oksigen dari sel dan tisu kembali ke jantung. Di sana, darah akan "ditukar" dengan darah yang penuh dengan oksigen. Masalah dengan urat boleh berlaku di mana-mana bahagian badan anda, seperti kerongkongan, perut, dan hati.

Sebenarnya, keadaan ini juga boleh berlaku di kantung kemaluan, yang dikenali sebagai varikokel. Walau bagaimanapun, keadaan ini paling kerap berlaku pada kaki, yang menimbulkan penampilan seperti urat yang menonjol di permukaan kulit.

Secara amnya, vena varikos ringan tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ini juga dapat menghalang aktiviti harian anda kerana gejalanya semakin teruk. Dalam kes ini, rawatan perubatan diperlukan agar komplikasi lebih lanjut tidak berlaku.

Kehadiran vena varikos juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan tertentu, salah satunya adalah: kekurangan vena kronik (CVI), yang merupakan gangguan aliran darah dari urat kaki ke jantung.

Seberapa biasa keadaan ini?

Vena varikos adalah keadaan yang sangat biasa. Hampir 30% orang dewasa mengalami masalah ini, terutama orang tua, wanita, orang yang mengalami kegemukan, dan orang yang aktivitinya menghabiskan masa yang lama.

Gejala vena varikos

Dipetik dari Mayo Clinic, tanda dan gejala vena varikos yang biasa dialami adalah:

 • Kemunculan serat atau garis biru keunguan di permukaan kulit. Pada jenis vena varikos lain, iaitu urat labah-labah, seratnya akan lebih kecil dan serupa dengan jaring labah-labah.
 • Dalam kes vena varikos ringan, ia mungkin tidak menimbulkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, sesetengah orang juga mungkin mengalami kesakitan atau berat di kaki, terutama setelah berdiri atau duduk dalam jangka masa yang lama.
 • Vena kelihatan membonjol dan membengkak di sepanjang paha, pergelangan kaki, atau lutut.
 • Kulit gatal, terutamanya di bahagian bawah kaki dan pergelangan kaki. Selain itu, permukaan kawasan kulit yang terjejas sering berwarna merah kebiruan atau kecoklatan, tanda dermatitis statik.
 • Terdapat perubahan warna kulit, kulit menjadi lebih nipis, dan luka atau jangkitan tisu lembut terbentuk di dekat pergelangan kaki.
 • Kaki atau kawasan di mana urat membengkak terasa berdenyut atau kram.

Mungkin ada tanda dan gejala yang tidak disenaraikan di atas. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa doktor.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor?

Bagi banyak orang, urat varikos adalah keadaan yang menjadi masalah estetik, yang menjadikan penampilan kurang menyenangkan pada mata. Namun, bagi sesetengah orang, urat varikos boleh menyebabkan gejala dan masalah yang serius.

Sekiranya anda bimbang tentang keadaan kesihatan atau rawatan di rumah tidak berfungsi, anda harus pergi ke doktor atau hospital untuk pemeriksaan.

Penyebab vena varikos

Penyebab vena varikos adalah lemahnya injap vena dan ketidakupayaannya untuk menahan pengumpulan darah. Penyakit ini tidak menular, tetapi urat varikos biasanya berlaku dalam keluarga.

Vena ini, yang membawa darah dari tisu badan ke jantung, mempunyai injap sehala yang membantu memastikan darah mengalir ke jantung anda.

Sekiranya injap lemah atau rosak, darah dapat mengalir kembali dan terkumpul di urat anda. Ini menyebabkan urat membengkak, membengkak, dan muncul di permukaan kulit.

Faktor risiko urat varikos

Vena varikos adalah penyakit yang boleh menyerang sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang, risiko vena varikos mungkin lebih tinggi daripada yang lain kerana faktor risiko berikut.

1. Sejarah keluarga

Mempunyai ahli keluarga dengan masalah ini dapat meningkatkan risiko anda mengalami vena varikos.

Hampir separuh daripada orang yang mengalami vena varikos adalah ahli keluarga yang mengalami masalah serupa.

2. Semakin meningkat usia

Risiko masalah dengan urat ini boleh meningkat seiring bertambahnya usia. Apabila anda semakin tua, saluran darah dan injap anda akan semakin lemah.

Fungsinya juga akan bertambah teruk sehingga boleh menyebabkan pembengkakan pada urat.

3. Jantina wanita

Wanita cenderung mempunyai masalah dengan urat lebih kerap daripada lelaki. Perubahan hormon yang berlaku semasa akil baligh, kehamilan, dan menopaus (atau penggunaan pil kawalan kelahiran) dapat meningkatkan risiko wanita mengalami keadaan ini.

4. Kehamilan

Semasa mengandung, janin yang tumbuh memberi tekanan pada saluran darah di kaki ibu. Itulah sebabnya, urat varikos sering berlaku pada wanita hamil.

Nasib baik, urat varikos adalah keadaan yang boleh bertambah baik dalam masa 3-12 bulan selepas melahirkan.

5. Berat badan berlebihan atau kegemukan

Berat badan berlebihan atau gemuk adalah faktor risiko untuk vena varikos, kerana ia dapat memberi tekanan tambahan pada urat anda.

Ini boleh menyebabkan urat membengkak dan menyebabkan masalah.

6. Tidak aktif

Berdiri atau duduk untuk jangka masa yang panjang, terutamanya dengan kaki anda dibengkokkan atau disilangkan, boleh meningkatkan risiko vena varikos anda.

Ini kerana tinggal dalam satu posisi untuk waktu yang lama dapat memaksa saluran darah anda bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke jantung anda.

7. Adakah anda pernah mengalami trauma pada kaki anda?

Mempunyai sejarah pembekuan darah sebelumnya atau kerosakan traumatik pada injap pada saluran darah dapat melemahkan kemampuan saluran untuk menggerakkan darah kembali ke jantung. Ini dapat meningkatkan risiko masalah pada urat.

Komplikasi urat varikos

Vena varikos boleh ringan, mereka boleh bertambah buruk dari masa ke masa dan menyebabkan komplikasi. Berikut adalah pelbagai komplikasi yang mungkin berlaku akibat urat varikos:

 • Ulser (luka). Luka boleh terbentuk di kawasan kulit berhampiran vena varikos, terutamanya di sekitar pergelangan kaki dalam. Pada mulanya, ia akan menjadi benjolan yang berubah warna dari masa ke masa.
 • Pembekuan darah. Apabila berlaku di sekitar kaki, saluran darah dapat membengkak dan menyebabkan kesakitan. Pembengkakan ini menunjukkan berlakunya pembekuan darah dan dikenali sebagai trombophlebitis.
 • Berdarah. Kadang-kadang saluran darah yang sangat dekat dengan kulit yang terkena boleh pecah. Keadaan ini akan menyebabkan pendarahan kecil.

Diagnosis dan rawatan urat varikos

Maklumat yang diberikan bukanlah pengganti nasihat perubatan. SELALU berjumpa doktor.

Salah satu cara untuk mendiagnosis urat varikos adalah dengan melakukan pemeriksaan fizikal. Doktor akan melihat kaki anda semasa anda berdiri untuk memeriksa pembengkakan. Doktor anda juga mungkin meminta anda menerangkan sakit dan sakit di kaki anda.

Ujian ultrabunyi juga mungkin diperlukan untuk mengetahui apakah injap di urat anda berfungsi dengan normal atau ada bukti adanya pembekuan darah.

Ada juga plethysmography, yang menggunakan manset tekanan darah untuk mengukur perubahan jumlah darah, sehingga dapat membantu mencari masalah seperti aliran darah yang tidak normal.

Setelah meneliti semua maklumat, doktor dapat memberitahu rawatan urat mana yang paling berkesan. Kadang-kadang, lebih daripada satu jenis rawatan akan disyorkan untuk memberikan hasil terbaik dan mengurangkan kesan sampingan.

Apakah pilihan rawatan untuk vena varikos?

Mitos vena varikos yang beredar mengatakan bahawa urat varikos adalah penyakit tidak berbahaya yang tidak perlu dirawat. Ini sama sekali tidak benar, terutamanya jika vena varikos menyebabkan kesakitan, pembekuan darah, luka pada kulit, atau masalah lain.

Sekiranya ini berlaku, doktor anda mungkin mengesyorkan satu atau lebih prosedur perubatan. Sebilangan orang memilih untuk menjalani prosedur ini untuk memperbaiki penampilan urat mereka atau untuk menghilangkan rasa sakit.

Vena varikos dirawat dengan perubahan gaya hidup dan prosedur perubatan. Matlamat rawatan untuk vena varikos adalah untuk melegakan gejala, mencegah komplikasi, dan memperbaiki penampilan. Beberapa kaedah untuk merawat urat varikos secara perubatan adalah:

1. Stoking mampatan

Stoking khas ini memberikan tekanan berterusan untuk membantu menggerakkan darah kembali ke jantung anda. Tekanan yang stabil juga dapat mengurangkan pembengkakan pada kaki bawah dan mengurangkan risiko pembekuan darah. Walau bagaimanapun, anda masih mempunyai urat kaki yang kelihatan.

Sekiranya anda memerlukan stoking mampatan, pakar bedah vaskular dapat memeriksa anda sehingga anda mendapat ukuran dan tekanan yang tepat.

2. Skleroterapi

Ini adalah rawatan yang paling biasa untuk urat varikos. Skleroterapi menjadikan dinding urat melekat sehingga darah tidak lagi dapat mengalir. Ini mengurangkan peredaran ke kawasan masalah dan mengurangkan bengkak.

Hari ini, pakar bedah vaskular menggunakannya untuk merawat urat labah-labah dan vena varikos kecil. Sekiranya anda melakukan rawatan ini untuk urat varikos, inilah yang akan anda alami:

 • Doktor akan menyuntik ubat ke kawasan urat bengkak.
 • selepas suntikan, pakar dermatologi anda mungkin memberi tekanan ke kawasan tersebut, dan
 • Anda diminta memakai stoking mampatan pada kaki.

Untuk mengelakkan kemungkinan kesan sampingan, anda harus berjalan setiap hari dan memakai stoking mampatan seperti yang diarahkan. Sebilangan besar pesakit memakai stoking mampatan selama 2-6 minggu. Anda boleh kembali bekerja dan kebanyakan aktiviti pada keesokan harinya.

Setelah melakukan rawatan ini, biasanya urat labah-labah akan hilang dalam 3 atau 6 minggu. Manakala urat varikos mengambil masa 3-4 bulan untuk hilang. Untuk hasil terbaik, anda mungkin memerlukan 2 atau 3 rawatan.

3. Rawatan laser

Rawatan ini dilakukan dengan mengarahkan sinar laser pada urat bengkak. Sinar ini dapat mengecilkan saluran darah tanpa merosakkan kulit yang terkena.

Selepas pendedahan, anda harus memakai stoking mampatan dan melindungi kawasan tersebut dari paparan sinar matahari selama 3 hingga 4 minggu. Tujuannya, supaya bintik-bintik gelap tidak terbentuk pada kulit yang terkena laser.

Pada masa ini, terapi sering digunakan laser endovenous (EVLT) dan ablasi frekuensi radio (RFA). Kedua-duanya berfungsi dengan menutup urat yang bengkak.

4. Operasi

Sebagai tambahan kepada prosedur di atas, doktor anda juga boleh mengesyorkan pembedahan vena varikos. Ini dilakukan jika urat masalahnya besar, jadi perlu menjalani pembedahan ligasi. Kesan sampingan dari rawatan ini adalah bahawa ia menyebabkan parut kecil.

Rawatan urat varikos di rumah

Selain rawatan perubatan, perubahan gaya hidup adalah kunci untuk menghilangkan vena varikos. Bukan hanya membantu rawatan, perubahan gaya hidup menjadi lebih baik dapat mencegah pembentukan masalah pada urat dan mengurangkan gejala yang tidak menyenangkan.

Berikut adalah cara hidup dan rawatan di rumah yang dapat membantu anda menangani urat varikos:

1. Pakai stoking mampatan

Stoking ini membantu meningkatkan peredaran darah di kaki, pergelangan tangan, dan bahagian badan yang lain. Stoking mampatan diperbuat daripada kain fleksibel yang meregang ketika dipakai.

2. Bersenam secara rutin

Jenis senaman tertentu dapat meningkatkan peredaran darah di kaki. Doktor anda boleh mengesyorkan berjalan selama 30 minit, sehingga 5 kali seminggu. Elakkan berlari, angkat beban, atau yoga kerana ia boleh membengkak bengkak di kaki atau tangan anda.

Elakkan berdiri atau duduk dalam jangka masa yang lama. Kebiasaan ini boleh menyebabkan darah di vena berkumpul di kawasan kaki, menjadikan gejala vena varikos bertambah buruk.

Atas sebab ini, kerap berehat dengan kaki diluruskan setelah berdiri lama atau menggerakkan kaki untuk meningkatkan aliran darah.

3. Mengekalkan berat badan yang normal

Berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko mengembangkan vena varikos di kaki. Untuk memastikan berat badan anda terkawal, anda mesti menjaga diet yang sihat, termasuk:

 • Mengelakkan tabiat makan yang buruk, seperti tidur selepas makan atau makan lewat malam.
 • Kurangkan makanan yang mengandungi lemak tepu dan yang mengandungi banyak kalori.
 • Tingkatkan sayur-sayuran, buah, biji-bijian, kacang-kacangan, dan makanan yang tinggi protein dengan lemak sihat.
 • Kurangkan makanan yang mengandungi banyak garam. Natrium dapat menahan air di dalam badan, membuat bahagian tubuh tertentu membengkak dan mungkin mengganggu aliran darah di saluran darah.

4. Elakkan pakaian ketat dan memakai kasut tinggi

Memakai sesuatu yang ketat di badan anda, seperti tali pinggang, seluar ketat, kasut atau stoking yang ketat juga boleh mengganggu aliran darah di badan anda. Lebih baik memakai pakaian yang sedikit longgar dan memilih kasut dan kaus kaki dengan ukuran yang tepat.

Di samping itu, hadkan penggunaan kasut dengan kasut tumit tinggi. Kasut jenis ini menjadikan badan anda kelihatan tinggi, tetapi berat di tumit sehingga aliran darah di kaki menjadi terhad. Ini boleh memburukkan lagi gejala dan melebarkan kawasan urat bengkak.

Pencegahan urat varikos

Tidak ada cara khusus yang dapat mencegah urat varikos sepenuhnya. Walau bagaimanapun, meningkatkan peredaran darah dan nada otot dapat mengurangkan risiko penyakit ini dan keparahannya. Terdapat pelbagai perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah urat varikos, termasuk:

 • bersenam dengan kerap, sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari,
 • mengekalkan berat badan yang ideal,
 • mengurangkan penggunaan kasut tumit tinggi dan stoking yang ketat, dan
 • ubah kedudukan kaki anda secara berkala semasa duduk dan berdiri.

Recent Posts