Pelbagai Ciri dan Gejala Gout -

Gout adalah bentuk artritis yang menyebabkan keradangan pada sendi. Penyakit ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi gout yang boleh mengganggu kesihatan jika tidak dirawat dengan segera. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengawal simptom gout agar penyakit ini tidak bertambah buruk. Lalu, apakah gejala, ciri, dan tanda-tanda gout?

Tanda dan gejala umum gout

Gout atau gout adalah penyakit yang lebih kerap menyerang orang dewasa, terutamanya lelaki. Penyebab gout adalah tahap asid urik (asid urik) yang terlalu tinggi. Keadaan ini menyebabkan penumpukan asid urik dan pembentukan kristal asid urik pada sendi, menyebabkan keradangan.

Namun, tidak semua orang yang mempunyai kadar asid urik yang tinggi akan menunjukkan gejala atau ciri tertentu. Gejala akan dirasakan apabila pesakit mengalami serangan gout akut atau mengalami keadaan kronik.

Serangan gout umumnya muncul secara tiba-tiba dan sering berlaku pada waktu malam. Serangan ini boleh berlangsung beberapa hari atau minggu. Kemudian ia mereda untuk waktu yang lama dan kembali pada tahap ketika tahap asid urik anda tidak terkawal.

Bahagian sendi yang paling sering merasakan gejala adalah jari kaki. Walau bagaimanapun, sendi lain juga boleh terjejas, seperti lutut, pergelangan kaki, siku, pergelangan tangan, dan jari. Secara umum, gejala, tanda, atau ciri-ciri gout anda adalah:

 • Sakit sendi

Sakit sendi adalah salah satu tanda biasa yang muncul ketika kadar asid urik meningkat dalam darah tinggi. Kesakitan boleh berlaku kerana kristal asid urik yang terbentuk di bawah kulit di sekitar sendi. Kristal ini kecil, tetapi tajam sehingga boleh menyebabkan kesakitan kepada penghidapnya.

Sakit sendi biasanya bermula pada waktu pagi. Kemudian ia akan menjadi lebih teruk dalam 4-12 jam pertama setelah menyedari kesakitan pada sendi.

 • Sendi bengkak dan lembut

Ciri-ciri yang anda alami sakit gout juga dapat dilihat dari penampilan sendi yang bermasalah. Sendi yang bermasalah kerana kadar asid urik yang tinggi akan kelihatan bengkak dan terasa lembut ketika ditekan.

Pembengkakan ini boleh berlaku kerana kristal kecil, keras, tajam yang terbentuk pada sendi menggosok lapisan lembut yang melindungi sendi, yang disebut sinovium. Keadaan ini menyebabkan lapisan sinovium membesar dan terasa lembut ketika ditekan.

 • Kulit di sekitar sendi berwarna kemerahan

Tanda lain gout yang mungkin muncul adalah kemerahan kulit di sekitar sendi yang terkena. Ini adalah reaksi biasa apabila anda mengalami keradangan.

Sebabnya adalah, apabila terjadi keradangan, aliran darah akan meningkat menuju ke bahagian tubuh yang terkena, yang disebut vasodilasi. Apabila terkena pada sendi, keadaan ini menyebabkan kulit pada sendi yang terjejas menjadi merah.

 • Sendi terasa panas atau panas

Gout juga boleh menyebabkan simptom dalam bentuk sendi yang terasa panas. Malah, ada yang menggambarkan sendi itu terasa seperti terbakar. Seperti kemerahan, sensasi panas ini juga merupakan kesan proses keradangan.

Proses peradangan alias inflamasi akan mencetuskan sistem ketahanan badan untuk melepaskan sebatian sitokin. Pelepasan sitokin ini dapat memicu keradangan, menyebabkan pembengkakan, kemerahan, dan kehangatan pada sendi yang terkena gout.

 • Sendi terasa kaku

Dalam kes gout yang lebih teruk, sendi juga boleh menjadi kaku, sehingga sukar bergerak. Walau bagaimanapun, biasanya tanda-tanda ini hanya akan muncul apabila anda mengalami beberapa serangan gout atau mengalami gout kronik.

Gejala dan tanda gout yang kurang biasa

Gejala di atas adalah biasa jika anda menghidap gout. Walau bagaimanapun, gejala lain yang kurang biasa mungkin muncul bergantung kepada keparahan penyakit yang anda alami. Berikut adalah tanda dan gejala yang kurang biasa mempunyai tahap asid urik yang tinggi:

 • Gejala seperti selesema

Keradangan yang dialami ketika kadar asam urat tinggi dapat menjadi parah jika dibiarkan, termasuk dengan ubat gout. Keadaan ini boleh menjadi gout kronik dan boleh menyebabkan gejala lain, seperti demam, sakit otot, dan keletihan. Ketiganya serupa dengan gejala selesema, yang biasanya terjadi ketika tubuh melawan virus dan bakteria.

Gejala seperti selesema ini berlaku kerana sistem kekebalan tubuh terus melepaskan sel darah putih dan antibodi khas untuk melawan keradangan pada sendi.

Lama kelamaan, sel darah putih dan antibodi ini dapat merosakkan tisu dan organ yang sihat di sekitarnya kerana seolah-olah ada bahan asing yang perlu diperangi. Keadaan ini kemudian menyebabkan gejala yang sama ketika tubuh melawan virus dan bakteria semasa selesema.

 • Tophi

Ciri lain gout yang teruk adalah pemendapan kristal asid urik di bawah kulit. Deposit kristal ini membentuk gumpalan kecil dan keras, yang disebut tophi.

Secara amnya, bentuk tophi di jari kaki, bahagian belakang tumit, bahagian depan lutut, bahagian belakang jari dan pergelangan tangan, di sekitar siku, dan telinga.

Tophi biasanya tidak menyakitkan. Tetapi dalam beberapa kes, benjolan dapat meradang dan mengeluarkan cairan. Selain itu, tophi juga boleh tumbuh di sendi dan menyebabkan kerosakan pada tulang rawan dan tulang. Keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan ketika anda menggerakkan sendi yang terjejas.

 • Pembentukan batu ginjal

Pembentukan kristal asid urik juga dapat terbentuk di saluran kencing, menyebabkan batu ginjal. Dilaporkan dari Creaky Joints, batu ginjal sebenarnya lebih merupakan komplikasi gout daripada gejala.

Walau bagaimanapun, pembentukan batu ginjal boleh menjadi salah satu tanda bahawa gout anda semakin teruk. Sebenarnya, batu ginjal ini boleh menjadi lebih besar dan terasa sangat menyakitkan.

 • Sakit belakang atau pinggul

Tanda-tanda dan gejala sakit sendi akibat gout umumnya dirasakan di kaki, atau khususnya jari kaki. Namun, ada juga rasa sakit akibat gout yang muncul di bahagian belakang atau pinggul.

Gejala-gejala ini boleh berlaku apabila gout yang anda miliki merebak ke sendi di tulang belakang, terutama pada sendi yang disebut sendi sacroiliac terletak di kedua-dua sisi pelvis antara sakrum dan ilium. Walau bagaimanapun, kes dan gejala ini sangat jarang berlaku.

Gejala gout secara berperingkat

Gejala gout boleh berbeza-beza dari orang ke orang bergantung kepada keparahan penyakit. Gejala berikut mungkin muncul berdasarkan tahap gout atau gout:

 • Peringkat pertama

Pada peringkat ini, kadar asid urik sudah tinggi dan kristal urat telah terbentuk di sendi. Walau bagaimanapun, tidak ada tanda-tanda atau gejala gout yang dirasakan dan dilihat.

Kristal asid urik ini boleh menyebabkan radang sendi di kemudian hari. Walau bagaimanapun, majoriti orang dengan kadar asid urikorang tinggi mungkin tidak pernah mengalami gout.

 • Tahap kedua (akut)

Pada tahap ini, kristal asid urik telah menyebabkan keradangan menyebabkan gejala. Serangan gejala gout boleh berlaku secara tiba-tiba, termasuk pada waktu malam, seperti sakit, bengkak, kemerahan, dan rasa panas pada sendi.

 • Tahap ketiga (Intercritical)

Pada peringkat ini, penghidap gout pada umumnya tidak merasakan sebarang gejala. Ini adalah tahap di mana serangan gout telah reda, tetapi serangan lain dapat terjadi sekaligus, terutama jika kadar asam urat anda tidak terkawal.

Pada tahap ini, penderita gout nampaknya telah meningkat, tetapi sebenarnya memerlukan rawatan jangka panjang untuk mengawal kadar asam urat dan mencegah gout berulang pada suatu ketika.

 • Tahap keempat (kronik)

Pada peringkat kronik, serangan gout dalam bentuk sakit, bengkak, kemerahan, dan rasa panas pada sendi, telah berlaku beberapa kali dan biasanya muncul gejala yang kurang biasa, seperti benjolan (tophi). Walaupun pada tahap ini, kerosakan sendi progresif telah berkembang dan pesakit memerlukan rawatan segera.

Recent Posts