Memahami Anatomi Mata Manusia dan Bagaimana Ia Berfungsi |

Mata adalah salah satu organ tubuh yang paling penting. Anda dapat melihat kehijauan sawah, kesesakan lalu lintas di jalan raya, dan hujan di tingkap kerana mata anda berfungsi dengan baik. Malangnya, masih ramai yang tidak mengetahui anatomi mata dan bagaimana menjaganya dengan betul. Ayuh, lihat ulasan berikut mengenai gambar mata dan fungsinya serta petua untuk menjaga kesihatan mata anda.

Anatomi mata dan fungsinya

Supaya anda dapat mengetahui lebih lanjut mengenai anatomi bahagian mata dan fungsinya, lihat gambar di atas dan penjelasan di bawah.

1. Kornea

Kornea adalah tisu berbentuk kubah lutsinar yang membentuk bahagian depan atau paling luar mata. Fungsi kornea adalah bertindak sebagai tingkap dan laluan untuk cahaya masuk ke mata anda.

Terima kasih kepada kornea, mata anda dapat mengatur kemasukan sinar cahaya sehingga anda dapat melihat perkataan dan gambar dengan jelas. Fungsi kornea adalah untuk memberikan 65-75 peratus daya fokus mata anda.

Anda juga perlu berhati-hati untuk menjaga kesihatan kornea anda. Di dalam kornea terdapat banyak ujung saraf yang menjadikannya sangat sensitif.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, kornea mudah terkena jangkitan bakteria atau kulat seperti keratitis. Selain itu, ada juga kemungkinan perubahan struktur kornea, iaitu keratoconus.

2. Ruang depan mata (ruang anterior)

Ruang depan mata adalah seperti kantung agar-agar yang berada di belakang kornea, di hadapan lensa (lihat gambar penglihatan anda di atas). Kantung yang juga dikenali sebagai ruang anterior ia mengandungi cecair humor berair yang membantu membawa nutrien ke tisu mata.

Cecair humor berair Ia juga berfungsi sebagai pengimbang tekanan pada mata. Kesihatan mata juga dipengaruhi oleh pengeluaran dan aliran cairan di ruang anterior mata. Sekiranya ada masalah, ia boleh menyebabkan masalah dengan tekanan di dalam mata, seperti glaukoma.

3. Sclera

Sklera adalah selaput putih keras dengan tisu berserabut yang menutupi seluruh bola mata anda, kecuali kornea. Di dalamnya terdapat otot yang melekat untuk menggerakkan mata yang melekat pada sklera.

Nah, anda juga harus berhati-hati kerana tidak menolak masalah dengan sklera mata. Salah satu penyakit yang berkaitan dengan sklera yang bermasalah adalah skleritis, iaitu keradangan dan pembengkakan yang terjadi pada sklera.

4. Iris dan murid

Iris dan murid adalah bahagian anatomi mata yang saling berkaitan antara satu sama lain. Iris adalah membran berbentuk cincin yang mengelilingi bulatan kecil yang lebih gelap di tengahnya.

Nah, bulatan kecil di tengah disebut murid. Murid adalah otot mata yang boleh membuka dan menutup atau mengecil dan membesar.

Sementara itu, iris berfungsi mengatur jumlah cahaya yang masuk ke mata dan menyesuaikan diri dengan bukaan murid. Apabila terkena cahaya terang, iris menutup (atau menyempit) dan membuat murid terbuka lebih kecil untuk menghadkan jumlah cahaya yang memasuki mata anda.

Di samping itu, iris inilah yang menentukan warna mata anda. Orang dengan mata coklat mempunyai iris dengan banyak pigmen. Sementara itu, orang bermata biru mengalami iris dengan pigmen yang lebih sedikit.

Iris dan pupil mata juga tidak terlepas dari kemungkinan penyakit. Menurut Mayo Clinic, salah satu gangguan yang boleh berlaku adalah iritis, iaitu pembengkakan dan keradangan pada iris mata anda. Nama lain untuk iritis ialah uveitis.

5. Kanta

Lensa adalah bahagian mata yang telus dan fleksibel tisu, yang terletak tepat di belakang iris dan murid, selepas kornea (lihat gambar penglihatan anda di atas).

Fungsi lensa adalah untuk menumpukan cahaya dan gambar pada retina anda. Kanta ini memberikan 25-35 peratus daya fokus mata anda.

Lensa mata mempunyai tekstur yang fleksibel dan elastik. Oleh itu, bentuknya boleh berubah menjadi melengkung dan fokus pada objek di sekeliling. Contohnya, apabila anda melihat orang yang berdekatan dengan anda atau dari kejauhan.

Lensa juga merupakan bahagian umum mata yang mempunyai masalah. Sekiranya seseorang berpandangan jauh (rabun) atau rabun jauh (hipermetropia), ini disebabkan oleh kedudukan lensa dan kornea yang salah pada bola mata.

Seiring bertambahnya usia, bahagian anatomi mata yang penting ini juga dapat kehilangan keanjalan dan keupayaan untuk fokus pada objek. Ini biasanya disebut sebagai presbiopia atau mata tua, yang merupakan gangguan penglihatan yang dialami oleh banyak orang tua.

Masalah kanta mata lain yang sering berlaku kerana penuaan adalah katarak. Keadaan ini berlaku apabila terdapat bintik-bintik atau noda yang menyerupai kabus yang menutup sebahagian lensa mata, sehingga mata tidak dapat melihat dengan jelas.

6. Choroid dan konjunktiva

Choroid adalah bahagian mata berbentuk membran coklat gelap yang mengandungi banyak saluran darah di dalamnya. Ia terletak di antara sclera dan retina.

Choroid berfungsi untuk membekalkan darah dan nutrien ke retina dan semua struktur lain dalam anatomi mata.

Sementara itu, konjungtiva adalah lapisan tisu nipis yang menutupi seluruh bahagian depan mata anda, kecuali kornea.

Salah satu gangguan mata yang boleh berlaku pada konjungtiva adalah konjungtivitis atau konjungtivitis mata merah jambu . Keadaan ini adalah keradangan dan pembengkakan pada lapisan konjunktiva, menyebabkan mata merah dan gatal. Secara amnya, keadaan ini dipicu oleh jangkitan bakteria, virus, atau alergen (penyebab alergi).

7. Badan berair

Berbeza dengan cecair humor berair di hadapan lensa mata, humor vitreous terletak di belakang lensa mata. Vitreous adalah bahan seperti jeli yang memenuhi bahagian dalam anatomi belakang mata. Lama kelamaan, vitreous menjadi lebih berair dan boleh terlepas dari bahagian belakang mata.

Sekiranya penglihatan anda kelihatan seperti awan putih yang mengambang atau lampu berkelip, berjumpa doktor dengan segera. Ini kerana bahan vitreous yang terlepas dapat menyebabkan lubang (keadaan yang disebut lubang makula) berkembang di retina.

8. Retina dan saraf optik

Retina adalah tisu yang sensitif terhadap cahaya. Retina ini melapisi permukaan dalaman anatomi mata. Sel-sel di retina dapat mengubah cahaya masuk menjadi impuls elektrik. Impuls elektrik ini dibawa oleh saraf optik (yang menyerupai kabel televisyen anda) ke otak, yang akhirnya menafsirkannya sebagai gambar atau objek yang dilihat oleh mata.

Terdapat beberapa masalah mata yang berkaitan dengan retina, yang merangkumi:

 • Oklusi urat retina
 • Retinitis sitomegalovirus
 • Kecederaan atau koyakan retina
 • Retinopati diabetes
 • Retinoblastoma
 • Retinopati pramatang
 • Sindrom Usher Sindrom

9. Makula

Makula adalah kawasan sensitif kecil di tengah retina yang memberikan penglihatan pusat. Di makula, terdapat fovea. Fovea terletak di tengah-tengah makula dan fungsinya adalah untuk memberikan penglihatan terperinci paling tajam di mata anda.

Makula adalah bahagian anatomi mata dengan sel fotoreseptor (penerima cahaya) yang tinggi yang dapat mengesan cahaya dan menyebarkannya ke otak. Dengan kata lain, makula mempunyai peranan besar sehingga anda dapat melihat pelbagai warna dan perincian objek dengan sangat jelas.

Oleh kerana fungsinya sangat penting, kerosakan pada makula pada umumnya boleh mempengaruhi penglihatan pusat atau penglihatan pusat.

Salah satu gangguan yang biasa dijumpai pada makula adalah degenerasi makula, masalah mata yang biasanya terjadi pada orang berusia 50 tahun ke atas.

10. Kelopak mata

Walaupun terletak di bahagian paling luar, kelopak mata atau kelopak mata adalah bahagian anatomi mata dengan fungsi yang tidak kurang pentingnya daripada bahagian lain. Kelopak mata membantu menjaga kesihatan mata dengan melindungi kornea anda dari terkena benda asing, seperti jangkitan, kecederaan, dan penyakit.

Selain itu, kelopak mata juga membantu menyebarkan air mata secara merata di permukaan mata, terutama jika kelopak mata ditutup. Ini tentunya membantu melincirkan mata dan mencegah keadaan mata kering.

Namun, anda juga harus berhati-hati dan menjaga kelopak mata anda agar tetap sihat. Sebabnya, kelopak mata terdedah kepada keradangan, jangkitan, dan masalah lain, seperti:

 • Blepharitis
 • Meibomianitis
 • chalazion
 • Stye atau Stye

Lalu, bagaimana mata berfungsi, alias proses penglihatan?

Setiap bahagian anatomi mata di atas berfungsi bersama sehingga anda dapat melihat dengan jelas. Walau bagaimanapun, dalam urutan apa ia berfungsi?

Pertama sekali, cahaya akan masuk melalui kornea. Selepas itu, kornea akan mengatur kemasukan cahaya ke mata anda.

Cahaya kemudian akan melintasi murid. Sebelum itu, iris akan bertanggungjawab mengatur jumlah cahaya yang masuk ke dalam murid.

Cahaya kemudian akan melalui lensa mata. Lensa akan berfungsi dengan kornea untuk memfokuskan cahaya pada retina mata dengan betul.

Apabila cahaya menyentuh retina, sel reseptor mengubah cahaya menjadi isyarat untuk dihantar ke otak melalui saraf optik. Dengan cara itu, otak akan menukar isyarat menjadi gambar yang biasa anda lihat.

Itu adalah 10 bahagian anatomi mata bersama dengan fungsinya dan cara kerjanya yang mesti anda ketahui. Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan mata, mulai dari mengonsumsi makanan yang sihat untuk mata anda, melindungi mata anda dari sinar matahari langsung, hingga menjalani pemeriksaan mata secara berkala ke pakar oftalmologi.

Recent Posts