Counterpain: Kegunaan, Dos dan Kesan Sampingan •

Utiliti

Untuk apa ubat penahan sakit?

Counterpain adalah ubat yang digunakan untuk melegakan sakit otot dan sakit sendi yang disebabkan oleh arthritis, sakit belakang, dan keseleo. Ubat ini mengandungi bahan aktif metil salisilat, mentol, dan eugenol. Ketiganya berfungsi dengan menyebabkan sensasi hangat dan sejuk pada kulit sehingga sakit otot dan sendi yang anda alami perlahan-lahan dapat mereda.

Counterpain merangkumi ubat bebas tanpa preskripsi doktor yang banyak dijual di kedai ubat, farmasi, dan juga pasar raya dalam pelbagai bentuk. Walaupun boleh didapati dengan mudah, pastikan anda menggunakan ubat ini seperti yang disyorkan.

Periksa label ubat dan arahan penggunaannya dengan teliti sebelum menggunakan ubat ini.

Ubat ini tidak boleh digunakan sama sekali pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Sila berjumpa doktor untuk maklumat lebih lanjut.

Apakah peraturan untuk menggunakan Counterpain?

Seperti disebutkan sebelumnya, Counterpain dapat digunakan dengan atau tanpa resep. Counterpain juga terdapat dalam pelbagai bentuk seperti krim, salap, tampalan (tampalan), atau gel.

Apa pun jenisnya, pastikan anda menggunakan ubat ini mengikut cadangan doktor atau arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan produk. Sekiranya anda merasa bingung dengan peraturan penggunaan ubat ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

Ubat ini hanya boleh digunakan pada kulit alias untuk kegunaan luaran sahaja. Jangan gunakan atau gunakan ubat ini di dekat mata, mulut, hidung, atau alat kelamin. Sekiranya ubat ini menyentuh kawasan sensitif ini secara tidak sengaja, segera bilas dengan banyak air. Basuh tangan anda sebelum menggunakan kanta lekap apabila anda selesai menggunakan ubat ini.

Sapukan ubat ini secara nipis dan rata pada bahagian badan yang terkena tidak lebih dari 4 kali sehari. Gosok perlahan-lahan ke kawasan yang bermasalah sambil mengurut dengan lembut.

Setelah menggunakan ubat, jangan lupa mencuci tangan dengan sabun sehingga bersih, kecuali ubat itu digunakan pada tangan atau jari. Tunggu sekurang-kurangnya 30 minit sebelum anda mencuci tangan.

Jangan gunakan ubat ini pada kulit yang patah atau jengkel (misalnya lepuh, calar, atau selaran matahari). Jangan menutup dengan pembalut atau membungkus kawasan masalah dengan ketat kerana ini sebenarnya boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.

Suhu tinggi juga dapat meningkatkan risiko kesan sampingan. Jadi, anda tidak boleh menggunakan ubat ini sebelum, semasa, atau setelah melakukan aktiviti yang dapat meningkatkan suhu badan, seperti mandi air panas, berenang, berjemur, atau bersenam dengan intensiti tinggi. Tunggu sehingga suhu badan anda kembali normal jika anda ingin menggunakan ubat ini.

Produk ini boleh didapati dalam pelbagai dos dengan ramuan yang berbeza, tetapi mempunyai nama produk yang serupa. Baca arahan penggunaan dengan teliti untuk memastikan anda menggunakan produk yang sesuai dengan keadaan anda. Tanya doktor dan ahli farmasi anda jika anda mempunyai soalan lain.

Segera berjumpa doktor sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk dalam 7 hari penggunaan.

Bagaimana cara menyimpan ubat penahan sakit?

Counterpain dalam bentuk salap, gel, krim, atau tampalan harus disimpan pada suhu bilik. Jauhkan dari tempat yang terang dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku.

Dadah jenama lain yang mengandungi ramuan yang sama mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi.

Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found