Pilihan Dadah dan Rawatan Pedih ulu hati untuk Mengatasinya

Pedih ulu hati diikuti dengan sensasi terbakar di sepanjang kerongkong adalah gejala biasa GERD. Keadaan ini dapat diatasi dengan ubat-ubatan dan pelbagai cara semula jadi yang lain. Lihat pilihan ubat dan rawatan untuk merawat pedih ulu hati.

Pilihan ubat pedih ulu hati

Salah satu penyebab pedih ulu hati adalah apabila asid perut naik semula ke kerongkongan. Keadaan ini boleh mencetuskan rasa terbakar di bahagian atas perut, atau solar plexus.

Walaupun gejala penyakit refluks asid cukup mengganggu, anda boleh merawat pedih ulu hati dengan beberapa ubat. Berikut adalah sebilangan ubat untuk merawat pedih ulu hati.

1. Antasid

Salah satu jenis ubat yang boleh digunakan untuk melegakan pedih ulu hati adalah antasid. Penggunaan antasid bertujuan untuk mengurangkan asid perut.

Secara amnya, penghilang rasa sakit pedih ulu hati ini mengandungi kalsium karbonat, natrium bikarbonat, atau aluminium hidroksida. Semua sebatian ini berfungsi untuk meneutralkan asid di dalam perut dan biasanya dapat melegakan pedih ulu hati dengan cepat.

Walaupun ia adalah ubat bebas, menggunakan antasid sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala anda, seperti:

 • kesukaran menelan,
 • sakit gastrik,
 • batu empedu,
 • masalah pankreas, hingga
 • barah perut.

Itulah sebabnya anda perlu mengikuti arahan penggunaan yang tertera pada label. Sekiranya ragu-ragu, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda mengenai penggunaan antasid sebagai kaedah untuk merawat pedih ulu hati.

2. Perencat pam Proton (PPI)

Perencat pam Proton adalah kelas ubat yang sering diresepkan oleh doktor untuk mengurangkan rasa sakit di lubang perut akibat pedih ulu hati atau GERD. PPI berfungsi dengan menyekat tapak pengeluaran asid di sel parietal gastrik.

Terdapat berjuta-juta sel parietal yang sentiasa berkembang biak, jadi PPI tidak akan menghentikan pengeluaran asid gastrik sepenuhnya. Itulah sebabnya, ubat untuk merawat pedih ulu hati cukup selamat.

Setakat ini terdapat banyak jenis perencat pam proton yang tersedia dengan sedikit perbandingan antara satu sama lain. Beberapa PPI yang sering diresepkan oleh doktor untuk merawat pedih ulu hati termasuk:

 • omeprazole,
 • lansoprazole,
 • esomeprazole,
 • rabeprazole, dan
 • dexlansoprazole.

Walaupun lebih berkesan daripada ubat lain, PPI boleh mencetuskan sejumlah kesan sampingan yang tidak boleh diabaikan. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat ini.

Punca Perut Panas dan Cara Mengatasinya

3. Penyekat H2

Sebelum PPI dan antasid muncul sebagai penghilang rasa sakit di perut, Penyekat H2 adalah ubat pertama untuk merawat bisul dan GERD.

Walaupun kurang berkesan daripada dua ubat lain, ubat preskripsi ini lebih murah dan lebih selamat untuk merawat pedih ulu hati.

Lain daripada itu, Penyekat H2 Ia juga tersedia dalam dosis rendah dan boleh dibeli tanpa resep untuk mengurangkan pedih ulu hati.

Ubat ini berfungsi dengan memerangi histamin sebagai reseptor H2 pada sel parietal gastrik. Dengan cara itu, penghasilan asid hidroklorik dapat dikurangkan. Ia juga membantu mengatasi kesan korosif asid yang boleh menyebabkan pedih ulu hati.

Dadah Penyekat H2 untuk melegakan pedih ulu hati boleh didapati dalam pelbagai jenis, termasuk:

 • cimetidine,
 • ranitidin,
 • nizatidine, dan
 • famotidine

Semasa menggunakan ubat di atas, jangan lupa membaca arahan penggunaannya. Sekiranya pedih ulu hati masih terasa berdenyut dan menyakitkan setelah minum ubat, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Cara merawat pedih ulu hati tanpa ubat

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan, ternyata ada cara lain yang boleh anda gunakan untuk merawat pedih ulu hati agar dapat memaksimumkan manfaat ubat tersebut. Selain itu, penggunaan ubat jangka panjang, seperti antasid, dapat meningkatkan risiko kesan sampingan.

Berikut adalah beberapa cara untuk merawat pedih ulu hati yang boleh dilakukan tanpa ubat.

1. Longgarkan pakaian yang menekan perut

Salah satu cara mengatasi pedih ulu hati tanpa ubat adalah dengan melonggarkan pakaian yang menekan perut. Kaedah mudah ini biasanya membantu menghilangkan rasa sakit daripada memakai pakaian yang ketat.

Sekiranya boleh, segera ubah menjadi pakaian yang lebih longgar agar plexus solar tidak terkompresi dan menyebabkan rasa sakit.

2. Tidur dengan kepala anda tinggi

Melaporkan dari Harvard Health, tidur dengan kepala yang tinggi dapat membantu merawat pedih ulu hati.

Sebaik-baiknya, kepala anda harus lebih tinggi 15 - 20 cm daripada kaki anda. Anda boleh menggunakan bantal tambahan untuk menjadikannya lebih tinggi. Ia juga bertujuan untuk mencegah asid perut naik ke kerongkongan.

Selain itu, anda juga disarankan untuk tidur di sebelah kiri anda, terutama ketika mengalami masalah GERD. Tidur di sebelah kiri anda menjadikan simpang yang menghadkan perut dan esofagus berada di atas jus gastrik.

Hati-hati, Kedudukan Tidur Yang Salah Dapat Mengganggu Pencernaan

3. Kunyah permen karet

Adakah anda tahu bahawa permen karet boleh menjadi alternatif untuk merawat pedih ulu hati tanpa bantuan ubat?

Sebenarnya, ketika anda mengunyah permen karet, mulut anda merangsang pengeluaran air liur beralkali. Kesannya, ia dapat membantu mengurangkan refluks semasa menelan.

Sebenarnya, kaedah ini membantu mendorong kandungan perut masuk ke dalam perut. Kaedah ini tidak berbahaya selagi anda mengelakkan mengunyah permen karet manis yang banyak.

4. Manfaatkan baking soda ( serbuk penaik )

Sifat alkali baking soda ternyata menjadi kaedah semula jadi untuk merawat pedih ulu hati kerana dapat meneutralkan asid perut. Baking soda selamat untuk digunakan sekali-sekala.

Perlu diingat bahawa apabila digunakan secara berlebihan, baking soda dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular dan menghalang penyerapan ubat-ubatan tertentu. Sentiasa gunakan baking soda sekali-sekala atau dengan hemat untuk melegakan pedih ulu hati.

Pada asasnya, ada banyak cara yang boleh anda lakukan untuk menyokong manfaat ubat untuk menghilangkan pedih ulu hati, seperti memperhatikan cara menjaga kesihatan perut. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berbincang dengan doktor anda.

Recent Posts