Kad Pengenalan Anak (KIA): Faedah, Syarat, dan Cara Membuatnya

Adakah anda pernah mendengar istilah Kad Pengenalan Kanak-kanak (KIA)? Sejak 2016, Kementerian Dalam Negeri (Kemendagri) mewajibkan setiap anak Indonesia di bawah usia 17 tahun untuk memiliki Kad Pengenalan Anak (KIA). Apa fungsi dan faedah MCH ini?

Apa itu Kad Pengenalan Kanak-kanak (KIA)?

Sejak dikeluarkannya kebijakan MCH melalui Peraturan Kementerian Dalam Negeri (Permendagri) No. 2 tahun 2016, program membuat dan memiliki kad pengenalan kanak-kanak telah mula dilaksanakan di peringkat nasional.

Kad Pengenalan Kanak-kanak (KIA) adalah bukti rasmi identiti untuk kanak-kanak di bawah 17 tahun yang sah sebagai Kad Pengenalan Nasional (KTP) untuk orang dewasa amnya.

Sama seperti KTP, Kad Pengenalan Anak (KIA) dikeluarkan oleh Pejabat Penduduk dan Penduduk Bandar / Kabupaten / Kota (Dukcapil).

MCH yang dikeluarkan semasa perkembangan kanak-kanak terbahagi kepada dua, iaitu untuk kanak-kanak berumur 0-5 tahun dan kanak-kanak berumur 5-17 tahun.

Dalam tempoh ini, perkembangan kognitif kanak-kanak, perkembangan sosial anak-anak, perkembangan emosi anak-anak, dan perkembangan fizikal anak-anak sedang berlaku.

Tempoh sah kad untuk dua kumpulan umur ini juga berbeza. Tempoh sah MCH untuk kanak-kanak berumur kurang dari 5 tahun akan tamat apabila mereka berumur 5 tahun.

Sementara itu, untuk kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun, tempoh sah MCH juga akan tamat sehingga anak berusia 17 tahun kurang dari satu hari.

Fungsi MCH untuk dua kumpulan umur ini sebenarnya sama, cuma kandungan pada kad mempunyai sedikit perbezaan.

KIA untuk kanak-kanak berumur 0-5 tahun tidak memaparkan foto, tetapi KIA untuk kanak-kanak berumur 5-17 tahun menggunakan foto seperti kad pengenalan.

Di KIA, maklumat yang disenaraikan merangkumi nombor pengenalan (NIK), foto anak, nama ibu bapa, dan alamat rumah.

Bezanya dengan KTP, tidak ada cip elektronik pada KIA. Kemudian, apabila ulang tahun ke-17 anak anda, KIA secara automatik akan diubah menjadi KTP.

Ini kerana kad pengenalan (NIK) yang tertera di KIA akan sama dengan NIK di KTP.

Apa faedahnya dan seberapa pentingnya MCH?

Secara amnya, MCH mempunyai penggunaan yang sama dengan KTP.

Menurut Permendagri nombor 2 tahun 2016, faedah MCH adalah seperti berikut:

 • Lindungi pemenuhan hak kanak-kanak.
 • Memastikan akses ke kemudahan awam.
 • Cegah pemerdagangan anak.
 • Menjadi bukti pengenalan diri apabila anak pada bila-bila masa mengalami kejadian buruk.
 • Memudahkan anak mendapatkan perkhidmatan awam dalam bidang kesihatan, pendidikan, imigrasi, perbankan, dan pengangkutan.

Dilancarkan dari halaman Indonesia.go.id, KIA juga diperlukan untuk pendaftaran sekolah, bukti identiti ketika membuka akaun simpanan atau menabung di bank, bukti pendaftaran BPJS, dan lain-lain.

Pada hakikatnya, KIA mempunyai keuntungan mengoptimumkan pengumpulan data, perlindungan, dan perkhidmatan awam untuk warganegara.

Sebenarnya, perlindungan dan pemenuhan hak untuk warganegara, dalam hal ini untuk anak-anak, juga dicari melalui kad pengenalan anak.

KIA juga ada di negara lain

Program untuk membuat kad pengenalan anak tidak hanya ada di Indonesia kerana ada sejumlah negara lain yang telah melancarkan program untuk membuat identiti resmi anak-anak.

Tujuannya pada dasarnya sama, iaitu sebagai identiti rasmi dan memudahkan kanak-kanak mendapatkan perkhidmatan awam. Contohnya, Malaysia menerbitkan MyKid dan MyKad.

MyKid adalah kad pengenalan untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun yang dilengkapi dengan cip khas. Sementara itu, MyKad dibuat untuk kanak-kanak berumur lebih dari 12 tahun.

Sama seperti KIA, MyKid dan MyKad boleh digunakan untuk pelbagai tujuan ketika melakukan transaksi di sekolah, hospital, imigresen, dan sebagainya.

Sama juga dengan Amerika Syarikat. Namun, kerana berlakunya kes penculikan anak di sana, kad pengenalan dibuat lebih rumit dengan melibatkan teknologi canggih.

Malah, kad pengenalan kanak-kanak di Amerika juga dilengkapi dengan keterangan fizikal kanak-kanak itu, termasuk peta badan untuk menunjukkan tanda lahir, parut, atau tanda unik lain di badan anak.

Syarat untuk membuat Kad Pengenalan Anak (KIA)

ANTARA / Agus Bebeng

Secara umum, berikut adalah syarat-syarat untuk membuat MCH untuk warganegara Indonesia (WNI) sesuai dengan usia anak yang perlu disiapkan oleh ibu bapa:

KIA untuk bayi baru lahir

Bagi bayi yang baru lahir, MCH akan dikeluarkan bersama dengan pengeluaran sijil kelahiran.

KIA untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun

Bagi kanak-kanak di bawah 5 tahun dan belum mempunyai MCH, syarat yang perlu dipenuhi adalah seperti berikut:

 • Salinan surat beranak (juga menunjukkan sijil asal kepada pegawai)
 • Kad keluarga (KTP) ibu bapa / penjaga asal
 • KTP asal ibu bapa / penjaga

KIA untuk kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun

Bagi kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun dan belum mempunyai MCH, syarat yang perlu dipenuhi adalah:

 • Salinan surat beranak (juga menunjukkan sijil asal kepada pegawai)
 • KK asal ibu bapa / penjaga
 • KTP asal ibu bapa / penjaga
 • 2 keping gambar pasport warna 2 x 3 kanak-kanak

Prosedur membuat Kad Pengenalan Anak (KIA)

Setelah semua syarat lengkap, sudah tiba masanya anda membuat kad pengenalan anak. Tetapi sebelum itu, pastikan anda memperhatikan setiap panduan di bawah, ya.

Secara umum, berikut adalah langkah-langkah membuat kad pengenalan anak sesuai dengan Artikel 13 Menteri Dalam Negeri Nomor 2 Tahun 2016 tentang Kad Pengenalan Anak:

 • Pemohon atau ibu bapa anak mengemukakan syarat-syarat untuk penerbitan KIA dengan menyerahkan syarat-syarat tersebut kepada Perkhidmatan Pendaftaran Penduduk dan Sivil (Dukcapil).
 • Ketua Perkhidmatan kemudian menandatangani dan mengeluarkan MCH.
 • MCH boleh diberikan kepada pemohon atau ibu bapanya di pejabat, kecamatan, atau desa / kelurahan.
 • Agensi boleh mengeluarkan MCH dalam perkhidmatan mudah alih dengan mengambil bola di sekolah, hospital, taman membaca, tempat hiburan kanak-kanak dan tempat perkhidmatan lain, sehingga liputan pemilikan MCH dimaksimumkan.

Cara membuat Kad Pengenalan Anak (KIA) untuk warga asing

Terdapat sedikit perbezaan dalam syarat dan proses pembuatan kad pengenalan untuk anak orang asing (orang asing).

Bagi anak-anak asing yang tinggal di Indonesia, syarat-syarat yang diperlukan untuk membuat MCH sesuai dengan usia anak adalah:

KIA untuk kanak-kanak asing di bawah umur 5 tahun

Berikut adalah syarat yang diperlukan untuk menjadikan MCH sebagai anak orang asing berumur 0-5 tahun kurang dari 1 hari:

 • Salinan pasport dan permit kediaman tetap
 • Kad keluarga (KK) Ibu bapa / penjaga asal
 • E-KTP asal kedua ibu bapa

KIA untuk kanak-kanak asing berumur lebih dari 5 tahun

Berikut adalah syarat yang diperlukan untuk menjadikan MCH sebagai anak orang asing berumur 0-5 tahun kurang dari 1 hari:

 • Salinan pasport dan permit kediaman tetap
 • Kad keluarga (KK) Ibu bapa / penjaga asal
 • E-KTP asal kedua ibu bapa
 • Dua gambar terbaru kanak-kanak berukuran 2 × 3 sentimeter (cm) dengan latar belakang gambar biru untuk tahun kelahiran genap dan merah untuk tahun kelahiran ganjil

Proses pembuatan KIA untuk kanak-kanak asing

Setelah mengetahui syarat yang diperlukan, anda kini boleh memulakan proses pembuatan KIA seperti berikut:

 • Sekiranya anak sudah memiliki pasport, ibu bapa anak melaporkannya ke Pejabat dengan mengemukakan syarat untuk mengeluarkan KIA.
 • Ketua Perkhidmatan memberi tanda dan mengeluarkan MCH.
 • MCH boleh diberikan kepada pemohon atau ibu bapanya di pejabat Dinas.

Nah, sekarang anda tahu, betul, bagaimana membuat KIA? Ayuh, segera hantarkan syarat kepada Dukcapil untuk menjadikan anak anda MCH!

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found