Makan Nasi Putih Menjadikan Lemak dan Diabetes? Inilah Fakta Sebenar!

Nasi putih adalah salah satu makanan utama masyarakat Indonesia. Pengambilan beras di Indonesia sangat tinggi, lebih tinggi daripada sumber karbohidrat lain. Walaupun menurut Total Diet Study 2014 yang dilakukan di DKI Jakarta saja, ia menunjukkan bahawa hampir semua (98%) penduduk DKI Jakarta makan nasi setiap hari dengan penggunaan harian 173.3 gram setiap orang. Sebaliknya, terdapat juga beberapa orang yang mula mengurangkan penggunaan beras mereka. Mereka mungkin berfikir bahawa makan nasi putih boleh menjadikan mereka gemuk atau boleh menyebabkan gula darah tinggi. Adakah benar, ya? Segera pertimbangkan fakta dan mitos beras berikut.

Mitos yang mengelirukan tentang makan nasi putih

1. Nasi menjadikan lemak

Nasi sebenarnya sama dengan karbohidrat lain, seperti roti, mi, atau pasta. Jadi, sebenarnya bukan nasi yang menyebabkan badan anda menjadi gemuk. Lemak pada dasarnya disebabkan oleh jumlah kalori (antara masuk dan keluar) tidak seimbang dalam badan.

Maksudnya, jika anda makan nasi terlalu banyak ditambah dengan pengambilan mi, makanan berkanji, kek, atau makanan manis, tentu kalori dalam badan akan terkumpul dan menyebabkan anda menjadi gemuk.

Sekiranya anda benar-benar ingin menurunkan berat badan, hadkan sebahagian nasi anda semasa makan. Termasuk sumber karbohidrat lain yang mempunyai kalori tinggi. Anda tidak perlu mengelakkan makan nasi putih, lebih baik mengatur pengambilan makanan anda agar kalori yang masuk ke dalam badan tidak berlebihan.

2. Nasi boleh menghidap diabetes

Orang Indonesia terbiasa makan nasi putih tiga kali sehari, dalam jumlah yang sangat banyak. Di samping itu, pelbagai penggunaan makanan manis, seperti pastri, biskut, gula-gula, teh manis, dan lain-lain. Walaupun setiap hari tidak seimbang dengan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan. Oleh itu, jangan terkejut jika ramai orang menghidap diabetes.

Sebenarnya beras itu sendiri bukan penyebab utama diabetes. Namun, kebiasaan mengambil beras berlebihan dan rutin setiap hari juga menyokong perkembangan diabetes. Satu kajian yang dilakukan oleh Harvard School of Public Health juga menunjukkan bahawa semakin banyak hidangan nasi putih yang dimakan setiap hari, semakin besar peluang seseorang terkena diabetes jenis 2 (diabetes).

Itu tidak bermaksud anda tidak boleh makan nasi untuk mengelakkan diabetes. Ya, selagi anda memperhatikan bahagian tersebut. Bagaimanapun, terdapat banyak faktor lain yang boleh menyebabkan anda menghidap diabetes, keturunan misalnya.

3. Nasi mengandungi banyak gula

Memang, nasi adalah salah satu makanan yang mempunyai indeks glisemik yang tinggi, di mana kesannya terhadap kadar gula dalam darah sangat cepat. Namun, tidak semua jenis beras seperti itu. Terdapat dua jenis beras yang paling sering anda hadapi, iaitu nasi putih dan beras perang. Setiap jenis beras mengandungi nutrien yang berbeza.

Sekiranya anda takut kenaikan gula darah setelah makan nasi, anda boleh memilih beras perang dan bukannya beras putih sebagai sumber karbohidrat anda. Beras merah mengandungi lebih banyak serat dan gula lebih rendah daripada beras putih. Jadi, pengambilan beras perang akan lebih baik bagi orang yang ingin mengehadkan pengambilan gula mereka.

4. Nasi tidak mengandungi nutrien penting

Nasi terkenal sebagai sumber karbohidrat (gula). Tetapi, selain karbohidrat, ternyata beras putih juga mengandungi nutrien penting lain yang diperlukan oleh tubuh. Contohnya serat, protein, selenium, zink, dan magnesium.

Sehingga hari ini, banyak beras diperkaya dengan tiamin, riboflavin, dan niasin. Ketiganya akan menghasilkan asid folik atau vitamin B9. Kandungan ini sangat baik untuk kesihatan ibu hamil dan perkembangan janin.

Jadi, beras tidak seburuk yang anda fikirkan selama ini. Namun, tabiat pengambilan yang buruk menjadikan beras sebagai salah satu penyebab masalah kesihatan, seperti kegemukan dan diabetes.

Adalah idea yang baik untuk menyingkirkan kesalahpahaman atau mitos beras ini dari fikiran anda. Fikirkan bahawa beras adalah karbohidrat yang sama dengan sumber karbohidrat lain, di mana anda harus mengehadkan pengambilan anda supaya anda tidak berlebihan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found