7 Makanan Pencetus Keguguran Yang Harus Anda Perhatikan

Keguguran adalah keadaan di mana kehamilan berakhir secara tiba-tiba ketika usia kehamilan masih terlalu awal. Terdapat banyak faktor yang boleh meningkatkan risiko wanita hamil mengalami keguguran, salah satunya adalah diet wanita hamil. Terdapat beberapa makanan yang boleh menggugurkan kandungan dan perlu berwaspada terhadap wanita hamil.

Makanan yang boleh menyebabkan pengguguran

Pada dasarnya, makanan dan minuman tidak secara langsung menyebabkan keguguran. Tetapi apa yang boleh mencetuskan keguguran adalah kesan toksik pada makanan tertentu.

Kesan toksik berasal dari pencemaran bakteria dan virus, atau bahan tertentu yang tidak dapat diterima oleh janin atau tubuh wanita hamil.

1. Makanan dan minuman yang belum melalui proses pasteurisasi

Mengonsumsi makanan dan minuman yang belum melalui proses pasteurisasi boleh menggugurkan wanita hamil.

Dipetik dari NHS, produk tenusu yang tidak dipasteurisasi boleh mengandungi bakteria listeriosis yang boleh menyebabkan jangkitan pada wanita hamil.

Bakteria listeriosis yang terdapat dalam produk tenusu boleh menyebabkan pengguguran, kelahiran mati, atau menyebabkan bayi dilahirkan dalam keadaan tidak sihat.

Beberapa contoh makanan yang tidak dipasteurisasi adalah:

 • Keju lembut dengan lapisan putih di bahagian luar
 • Jenis susu yang berbeza, seperti susu lembu, kambing, atau susu domba
 • Keju susu kambing lembut

Bakteria listeriosis yang terdapat dalam produk tenusu yang tidak dipasteurisasi.

2. Daging dan makanan mentah

Wanita hamil perlu mengelakkan daging mentah atau kurang matang kerana ia merangkumi makanan yang boleh menggugurkan kandungan. Ini termasuk semua jenis daging, bagus untuk stik , daging cincang, salami, pepperoni, hingga sosej yang mudah dimasak.

Memetik dari Tommy's, parasit toxoplasmosis boleh terkandung dalam daging mentah atau matang.

Di samping itu, daging mentah adalah sarang bakteria lain, iaitu E.coli, Listeria dan salmonella. Bakteria ini boleh menyebabkan pelbagai jenis jangkitan yang mengganggu keadaan ibu dan janin.

Wanita hamil disarankan untuk mengambil daging yang dimasak dengan sempurna untuk mengelakkan pencemaran berbahaya.

Di samping itu, walaupun masak lebih selamat untuk wanita hamil, wanita hamil juga perlu berhati-hati ketika membeli makanan daging yang diproses dari luar.

Penyimpanan daging yang tidak betul juga boleh mencetuskan banyak pencemaran pada daging walaupun akan dimasak kemudian.

3. Ikan tinggi merkuri

Sebenarnya makan makanan laut semasa hamil tidak mengapa. Anda boleh makan pelbagai jenis ikan semasa mengandung kerana mengandungi nutrien yang menyokong perkembangan janin.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis ikan yang harus anda elakkan. Seperti jerung, ikan todak atau ikan todak, ikan tenggiri, dan tuna.

Ikan ini mengandungi kadar merkuri yang tinggi. Merkuri adalah bahan toksik bagi badan. Tahap merkuri yang lebih tinggi akan menjadi toksik kepada sistem saraf, sistem imun, dan buah pinggang.

4. Makanan laut mentah

Pelbagai jenis makanan laut atau makanan laut, iaitu ikan, sotong, udang dan sebagainya jika dimakan mentah sangat berisiko bagi wanita hamil, terutama kerang.

Makanan Laut Raw berisiko mengandungi sejumlah parasit berbahaya seperti norovirus, getaran, salmonella, listeria, dan parasit lain.

Virus dan bakteria akan menyebabkan pelbagai jangkitan di dalam badan. Beberapa jenis jangkitan yang menyerang ibu boleh menjadikan keadaan kesihatannya lebih lemah.

Jangkitan juga dapat ditularkan kepada bayi yang boleh membawa maut, sehingga makanan dapat menggugurkan kandungan anda.

Sebagai contoh, bakteria listeria yang terdapat pada ikan mentah dapat disalurkan ke janin melalui plasenta ibu dan meningkatkan risiko kelahiran pramatang, keguguran, atau kelahiran mati.

5. Telur mentah dan kurang masak

Telur ayam, itik, atau puyuh mentah dan matang mengandungi bakteria Salmonella yang tinggi.

Salmonella boleh mengganggu kesihatan wanita hamil secara keseluruhan, termasuk mengalami loya, muntah, kekejangan perut, dan cirit-birit yang teruk.

Dalam beberapa kes, jangkitan salmonella boleh menyebabkan kelahiran mati.

6. Jerawat termasuk makanan yang menggugurkan kandungan

Sebilangan jenis jeroan tidak boleh dimakan oleh wanita hamil, misalnya hati, sama ada ayam, daging lembu, hati kambing. untuk daging babi. Hati haiwan mengandung zat besi, vitamin B 12, tembaga (tembaga), dan vitamin A yang tinggi untuk kesihatan ibu dan rahimnya.

Walau bagaimanapun, makan terlalu banyak makanan boleh menyebabkan penumpukan vitamin A dan mineral tembaga di dalam badan.

Vitamin A dan tembaga yang berlebihan boleh menjadi toksik yang mengganggu perkembangan dan pertumbuhan janin.

7. Alkohol

Minuman yang mengandungi alkohol dilarang sama sekali untuk wanita hamil kerana kesannya secara langsung boleh menyebabkan pengguguran atau kelahiran mati (kelahiran mati).

Bahkan sejumlah kecil boleh memberi kesan yang sangat negatif terhadap perkembangan sel bayi di dalam rahim.

8. Kafein

Mengonsumsi terlalu banyak minuman yang mengandungi kafein boleh mempengaruhi kesihatan janin, seperti menyebabkan keguguran dan berat lahir rendah (LBW).

Kafein tidak hanya terdapat dalam kopi, tetapi juga dalam beberapa minuman berikut:

 • Minuman ringan
 • Coklat
 • Teh

Wanita hamil harus menghadkan makanan dan minuman yang mengandungi kafein yang boleh menyebabkan pengguguran. Sekurang-kurangnya tidak lebih daripada 200 mg sehari.

Kandungan kafein berikut dalam dos minuman yang boleh menyebabkan keguguran:

 • Satu tin cola mengandungi 40 mg kafein
 • Satu cawan teh mengandungi 75 mg kafein
 • Sebatang coklat mengandungi 50 mg kafein
 • Satu cawan kopi segera mengandungi 100 mg kafein
 • Satu cawan kopi penapis mengandungi 140 mg kafein

Anda boleh mengehadkan penggunaannya dengan mengurangkan dos setiap hari. Contohnya, hanya minum kopi sebulan sekali.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found