Kenali Sebab dan Cara Mengatasi Gegaran -

Mungkin anda merasakan tangan, kepala, atau bahagian badan anda yang lain tiba-tiba bergetar atau gementar. Sekiranya demikian, anda mungkin mengalami gegaran pada anggota badan tersebut. Jadi, apa sebenarnya maksud gegaran dan apa penyebab keadaan ini? Adakah keadaan ini membahayakan kesihatan anda? Lihat ulasan berikut untuk maklumat lengkap.

Apa itu gegaran?

Tremor adalah pengecutan otot yang berirama (berirama) yang tidak disengajakan atau tidak terkawal dan menyebabkan pergerakan gegaran di satu atau lebih bahagian badan. Gangguan pergerakan ini paling kerap berlaku di tangan. Namun, lengan, kaki, kepala, badan, malah suara juga dapat bergetar dengan tidak terkawal.

Pergerakan gemetar ini boleh datang dan terus berjalan dengan sendirinya. Dalam keadaan ini, gegaran tidak berbahaya dan tidak menunjukkan keadaan perubatan yang serius.

Namun, gerakan gemetar ini dapat membuat anda tidak selesa, malah menyukarkan anda menjalankan aktiviti harian, seperti menulis, berjalan, minum dari gelas, dan sebagainya. Sebenarnya, dalam keadaan teruk, gegaran juga boleh bertambah buruk dan menjadi tanda atau gejala penyakit lain.

Gegaran paling kerap berlaku pada orang dewasa pertengahan umur dan tua. Walau bagaimanapun, gegaran juga dapat dialami pada usia berapa pun, termasuk kanak-kanak, lelaki dan wanita. Dalam keadaan tertentu, gegaran juga dapat diturunkan oleh ibu bapa kepada anak-anak yang mempunyai risiko 50 peratus.

Pelbagai penyebab gegaran yang mungkin anda alami

Penyebab gegaran biasa adalah masalah di bahagian otak yang mengawal otot atau pergerakan ke seluruh badan, atau di bahagian tertentu badan, seperti tangan atau kaki. Dalam kebanyakan jenis, penyebab sebenar kehilangan kawalan pergerakan tidak diketahui. Walau bagaimanapun, beberapa jenis keadaan ini boleh berlaku kerana keturunan.

Selain itu, yang dilaporkan oleh NHS, dalam keadaan yang tidak parah, berjabat tangan, kepala, atau bahagian badan yang lain sering terjadi akibat penuaan atau ketika tertekan, letih, cemas, dan marah. Keadaan ini juga biasa berlaku setelah anda minum minuman berkafein (teh, kopi, atau soda) atau menghisap rokok dan jika anda merasa panas atau sejuk yang melampau.

Dalam keadaan yang teruk, gegaran juga dapat disebabkan oleh keadaan lain atau sebagai gejala penyakit tertentu, terutama gangguan yang berkaitan dengan sistem saraf. Berikut adalah beberapa keadaan dan penyakit ini:

 • Gangguan neurologi, seperti sklerosis berganda, penyakit Parkinson, strok, dan kecederaan otak traumatik.
 • Penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti ubat asma, amfetamin, kafein, kortikosteroid, dan ubat-ubatan yang digunakan untuk gangguan psikiatri dan neurologi tertentu.
 • Penyalahgunaan alkohol atau keracunan merkuri.
 • Hipertiroidisme, iaitu keadaan apabila kelenjar tiroid terlalu aktif.
 • Kegagalan hati atau kegagalan buah pinggang.

Jenis gegaran

Gegaran mempunyai beberapa jenis bergantung pada bila gegaran berlaku dan penyebab atau asal keadaan. Berikut adalah jenis gegaran berdasarkan masa berlakunya:

 • Gegaran rehat, iaitu keadaan gegaran badan yang berlaku ketika berehat atau dalam keadaan santai, seperti ketika tangan berehat di pangkuan. Gegaran jenis ini sering menyerang tangan atau jari dan sering berlaku pada orang yang menghidap penyakit Parkinson.
 • Gegaran tindakan, yang berlaku ketika seseorang melakukan pergerakan badan tertentu. Sebilangan besar gegaran badan jatuh ke jenis ini.

Sementara itu, jenis gegaran berdasarkan penyebab atau asal kejadian adalah:

 • Gegaran penting, adalah jenis yang paling biasa. Keadaan ini biasanya dirasakan di tangan, tetapi juga boleh berlaku di kepala, lidah, dan kaki. Penyebabnya tidak diketahui, tetapi keadaan ini dipercayai berkaitan dengan keturunan.
 • Gegaran fisiologi, adalah jenis yang boleh berlaku pada orang yang sihat. Keadaan ini tidak dianggap sebagai penyakit, tetapi merupakan fenomena normal yang disebabkan oleh aktiviti berirama dalam badan, seperti degupan jantung dan aktiviti otot.
 • Gegaran distonik, adalah jenis yang sering terjadi pada orang yang mengalami dystonia, iaitu gangguan pengecutan otot. Ia boleh mempengaruhi otot di badan dan biasanya menyebabkan gerakan memutar dan berulang.
 • Gegaran otak kecil, dicirikan oleh pergerakan gemetar perlahan, yang biasanya disebabkan oleh kerosakan pada otak kecil (cerebellum) dari sklerosis berganda, tumor otak, atau strok.
 • Gegaran Parkinson, adalah gejala umum penyakit Parkinson, walaupun tidak semua penderita akan mengalami gegaran. Secara amnya, gejala termasuk gegaran pada satu atau kedua tangan ketika rehat, yang boleh mempengaruhi dagu, bibir, muka, dan kaki.
 • Gegaran psikogenik, umumnya berlaku pada orang yang mengalami gangguan psikiatri, seperti kemurungan atau gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD). Gejala jenis ini boleh berbeza-beza, tetapi sering muncul secara tiba-tiba dan boleh mempengaruhi mana-mana bahagian badan.
 • Gegaran ortostatik, adalah gangguan yang jarang berlaku yang ditandai dengan pengecutan otot yang cepat pada kaki ketika berdiri. Biasanya, gejala ini dicirikan oleh perasaan ketidakstabilan atau keseimbangan ketika berdiri sehingga penghidap cenderung ingin duduk atau berjalan dengan segera. Punca jenis ini tidak diketahui.

Bagaimana mengatasi atau menghilangkan gegaran?

Orang yang mengalami gegaran mungkin tidak memerlukan ubat atau ubat tertentu, terutama jika gejala ringan. Namun, dalam beberapa kes yang lebih serius, berjabat tangan, kaki, kepala, atau badan mungkin memerlukan rawatan bergantung kepada penyebabnya.

Secara amnya, gegaran yang disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu akan bertambah baik atau hilang ketika penyakit yang mendasari dirawat. Sebagai contoh, pada orang yang menghidap penyakit Parkinson, ubat untuk penyakit Parkinson, seperti levodopa atau carbidopa, dapat membantu melegakan gegaran.

Sementara itu, jika gegaran disebabkan oleh penggunaan ubat-ubatan tertentu, menghentikan ubat dapat menjadi cara untuk menghilangkan gegaran yang dialami.

Mengenai kegoncangan yang tidak diketahui, doktor biasanya memberikan beberapa bentuk rawatan untuk meredakan gejala yang dialami. Berikut adalah beberapa pilihan ubat atau rawatan untuk mengatasi gegaran di tangan, kaki, kepala, atau bahagian badan lain yang tidak diketahui sebabnya:

 • Ubat penyekat beta

Biasanya digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi, penyekat beta, seperti propranolol (Inderal) dapat membantu melegakan gegaran penting pada beberapa orang. Penyekat beta lain yang boleh digunakan termasuk atenolol (Tenormin), metoprolol (Lopressor), nadolol, dan sotalol (Betapace).

 • Ubat anti-sawan

Ubat antiseizure, seperti primidone, mungkin berkesan pada pesakit dengan gegaran penting yang tidak bertindak balas terhadap beta blocker. Selain itu, ubat anti-sawan lain boleh diresepkan oleh doktor, iaitu gabapentin dan topiramate. Walau bagaimanapun, beberapa ubat anti-sawan boleh menyebabkan badan gemetar, jadi selalu berjumpa doktor untuk penggunaan ubat-ubatan tersebut.

 • Penenang

Penenang, seperti alprazolam dan clonazepam juga dapat membantu merawat orang dengan gegaran yang diperburuk oleh ketegangan atau kegelisahan. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat-ubatan ini hanya boleh digunakan secara terhad dan tidak dalam jangka masa panjang kerana kemungkinan kesan sampingan, seperti mengantuk, kepekatan yang lemah, koordinasi badan yang lemah, hingga kebergantungan fizikal.

 • Suntikan Botox

Suntikan toksin botulinum (Botox) mungkin berguna dalam mengobati jenis gegaran tertentu, seperti gegaran dystonic, serta gegaran suara dan kepala yang tidak bertindak balas terhadap ubat. Suntikan Botox dapat melegakan gegaran pada jenis ini sekurang-kurangnya tiga bulan. Walau bagaimanapun, rawatan jenis ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kelemahan otot atau suara serak dan sukar menelan.

 • Operasi

Dalam kes gegaran teruk yang tidak membaik dengan ubat, pembedahan atau pembedahan mungkin menjadi pilihan. Jenis prosedur pembedahan yang biasa digunakan untuk merawat keadaan ini adalah rangsangan otak yang mendalam (DBS), dan yang jarang dilakukan, iaitu thalamotomi.

Di DBS, implan atau elektrod ditanamkan secara pembedahan untuk menghantar isyarat elektrik frekuensi tinggi ke thalamus, struktur di otak yang menyelaraskan dan mengawal beberapa pergerakan yang tidak disengajakan. Kaedah ini sering digunakan untuk merawat gegaran penting, Parkinson, dan dystonia. Sementara thalamotomi adalah pembedahan yang membuang sebahagian kecil dari thalamus.

 • Terapi

Sebagai tambahan kepada rawatan perubatan di atas, beberapa penderita gegaran mungkin memerlukan terapi fizikal (fisioterapi), terapi pertuturan, dan terapi pekerjaan untuk membantu mengawal keadaan mereka. Terapi fizikal dapat membantu meningkatkan kawalan otot, fungsi, dan kekuatan melalui latihan fizikal.

Ahli terapi pertuturan dapat menilai dan membantu masalah pertuturan, bahasa, dan komunikasi, termasuk menelan. Terapi pekerjaan boleh mengajar cara baru untuk melakukan aktiviti harian yang mungkin terjejas.

Apakah tanda-tanda ketika gegaran perlu diperhatikan?

Tanda dan gejala gegaran yang biasa adalah pergerakan berirama seperti gegaran tangan, lengan, kaki, batang badan, atau bahagian badan yang lain. Kepala anda mungkin merasa gementar atau mengangguk secara tidak sengaja jika keadaan ini mempengaruhi bahagian atas badan. Adapun ketika menyerang pita suara, tanda dan gejala yang timbul biasanya berupa suara yang bergetar.

Gegaran di badan yang sangat ringan biasanya normal. Keadaan ini biasanya berlaku ketika anda menggerakkan bahagian badan tertentu, seperti ketika anda memegang tangan atau lengan yang diregangkan ke hadapan. Gegaran di bahagian badan juga boleh menjadi lebih ketara ketika anda meningkat usia atau ketika anda merasa tertekan, letih, cemas, marah, panas, sejuk, atau setelah minum kafein.

Walau bagaimanapun, gegaran boleh menjadi tidak wajar jika terdapat gejala tidak biasa. Berikut adalah beberapa tanda atau gejala yang perlu anda perhatikan:

 • Ia bertambah buruk dari masa ke masa.
 • Bahagian badan masih bergetar walaupun dalam keadaan rehat atau pegun.
 • Mempengaruhi aktiviti harian anda, seperti kesukaran menulis, minum dari gelas atau menggunakan perkakas, berjalan, dan sebagainya.
 • Berlaku di lebih dari satu bahagian badan. Contohnya dari tangan, kemudian kesan pada kaki, dagu, bibir, atau bahagian badan yang lain.
 • Gejala lain berlaku bersamaan dengan gegaran bahagian badan, seperti postur yang membungkuk, pergerakan perlahan, gaya berjalan yang tidak stabil atau tersandung, atau tanda-tanda lain.

Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda di atas atau gejala gegaran yang tidak biasa, anda harus segera berjumpa doktor. Keadaan ini boleh menjadi tanda anda mempunyai penyakit atau penyakit lain, seperti penyakit Parkinson, sklerosis berganda, dan lain-lain.

Kemudian, doktor akan mendiagnosis penyebab gegaran anda untuk menentukan rawatan yang sesuai. Untuk membuat diagnosis, doktor akan meminta sejarah perubatan dan melakukan pemeriksaan fizikal dan beberapa ujian pemeriksaan.

Ujian boleh berbeza-beza dan umumnya dilakukan untuk mengesampingkan keadaan lain yang mungkin menyebabkan gejala. Beberapa ujian boleh dilakukan, termasuk ujian darah, ujian air kencing, elektromiografi, ujian pencitraan (imbasan CT, MRI, atau sinar-X), atau ujian lain. Sentiasa berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul mengikut keadaan anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found