Rehat Tempat Tidur Semasa Kehamilan, Untuk Apa? Siapa yang Memerlukannya?

Sebilangan wanita hamil mungkin diharuskan rehat di atas katil semasa kehamilannya. Memang kadang-kadang rehat di atas katil semasa kehamilan diperlukan dalam keadaan tertentu. Ini dilakukan untuk menjaga kesihatan ibu semasa mengandung dan janin. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai rehat di atas katil ketika mengandung? Lihat penjelasan berikut.

Apa itu rehat di atas katil ketika mengandung?

Sebilangan wanita hamil dalam keadaan tertentu mungkin perlu rehat di atas katil. Bila rehat di atas katil, ibu diminta untuk berehat lebih banyak dan menurunkan tahap aktivitinya untuk beberapa waktu. rehat di atas katil tidak bermaksud anda harus menghabiskan sepanjang hari di tempat tidur. Anda masih boleh melakukan aktiviti di rumah, tetapi tidak melakukan aktiviti yang berat.

Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, rehat di atas katil juga bermaksud anda hanya dalam keadaan duduk atau berbaring. Anda hanya dibenarkan bangun ketika mahu ke tandas atau bilik mandi. Nampaknya, bentuk apa rehat di atas katil bagi wanita hamil ini bergantung pada keadaan wanita hamil. Doktor pasti akan memberitahu anda apa yang harus dan tidak boleh dilakukan selama ini rehat di atas katil. Jadi anda tidak perlu risau.

Apa tujuannya rehat di atas katil ketika mengandung?

rehat di atas katil semasa kehamilan sudah tentu dilakukan untuk tujuan tertentu, yang mempertimbangkan keadaan anda dan janin di dalam rahim. Seperti:

 • Beri peluang untuk badan bekerja dengan normal / pulih
 • Kurangkan tekanan
 • Menurunkan tekanan darah (bagi mereka yang menderita tekanan darah tinggi)
 • Menurunkan risiko kelahiran pramatang
 • Meningkatkan aliran darah ibu ke plasenta
 • Membantu meningkatkan berat janin di rahim

Sesiapa yang mungkin memerlukan rehat di atas katil ketika mengandung?

Beberapa keadaan yang mungkin diperlukan oleh wanita hamil rehat di atas katil adalah:

 • Preeklampsia, eklampsia, atau tekanan darah tinggi
 • Risiko melahirkan sebelum waktunya
 • Perubahan pada serviks (leher rahim), terutamanya jika anda mengandung anak kembar atau mempunyai sejarah ketidakupayaan serviks
 • Kehamilan kembar, kerana lebih berisiko
 • Pertumbuhan dan perkembangan janin yang lemah
 • Kencing manis semasa mengandung
 • Pendarahan faraj
 • Komplikasi plasenta, seperti gangguan plasenta, plasenta previa, dan plasenta accreta

Apakah kesan sampingannya rehat di atas katil ketika mengandung?

B rehat ed semasa kehamilan membantu memulihkan keadaan tertentu. Walau bagaimanapun, rehat di atas katil semasa mengandung juga boleh membuat anda tidak selesa dan boleh membawa kesan sampingan kepada anda. Sepanjang hari duduk atau tidur dan tidak melakukan apa-apa aktiviti, tentu saja boleh membuat badan anda sakit.

Menghabiskan masa yang lama di tempat tidur boleh membuatkan otot dan sendi anda sakit dan sakit. Selain itu, ia juga dapat meningkatkan risiko pembekuan darah, terutama pada kaki. Tidak banyak aktiviti juga meningkatkan risiko penurunan jisim tulang.

Bukan hanya itu, anda juga mungkin merasa bosan secara emosi. Ini memberi anda risiko kegelisahan, kemurungan, rasa bersalah, dan kegelisahan perubahan emosi meningkat. Emosi negatif ini tentunya dapat menghalang pemulihan anda.

Apa yang perlu dibuat bila rehat di atas katil semasa mengandung?

Untuk mengelakkan kesan negatif dari rehat di atas katil, anda harus bertanya kepada doktor anda, apa yang masih boleh anda lakukan bila rehat di atas katil. Jadi ada sesuatu yang boleh anda lakukan dan anda tidak menghabiskan seharian di atas katil.

Berikut adalah petua untuk memastikan anda sihat sepanjang masa rehat di atas katil :

 • Lakukan apa yang anda boleh. Contohnya, seperti berjalan di sekitar bilik anda, membaca buku, menonton tv, bermain internet, dan sebagainya.
 • Lakukan senaman ringan seberapa banyak yang anda boleh. Anda mungkin masih boleh melakukan senaman ringan di tempat tidur agar peredaran darah anda terjaga. Contohnya, seperti menggerakkan tangan dan kaki anda dalam bulatan atau menekan bola.
 • Jejaki pengambilan makanan anda. Pastikan anda makan makanan yang sihat. Sekiranya anda tidak dapat makan banyak sekaligus, anda boleh makan bahagian yang lebih kecil tetapi lebih kerap.
 • Banyak minum. Untuk memastikan badan anda sentiasa terhidrat dengan baik. Minum banyak air juga dapat membantu anda mengelakkan sembelit, kerana anda melakukan aktiviti yang sangat sedikit.
 • Tidur atau duduk dalam keadaan selesa. Berbaring di sebelah kiri anda dapat membantu meningkatkan aliran darah ke janin. Anda mungkin perlu mengubah posisi tidur anda setiap jam untuk mencegah kekejangan, mengurangkan rasa sakit, dan mencegah kerengsaan kulit. Meletakkan bantal di bawah kepala, di bawah perut, dan di antara lutut anda mungkin membuat anda lebih selesa. Sekiranya anda sudah selesai makan, cubalah untuk tidak tidur dengan segera. Lebih baik duduk sebentar untuk mengelakkan pedih ulu hati.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found