Mengenal Terapi Oksigen untuk Masalah Nafas Sesak |

Oksigen adalah komponen di udara yang penting untuk kelangsungan hidup manusia. Namun, tidak semua orang bernasib baik kerana dapat menghirup oksigen secara normal. Sebilangan orang memerlukan ubat dan perawatan tambahan agar dapat bernafas dengan lebih mudah. Salah satu kaedah yang dapat membantu adalah terapi oksigen untuk memastikan orang yang mengalami masalah pernafasan dalam keadaan stabil. Seperti apa terapi oksigen?

Apa itu terapi oksigen?

Terapi oksigen adalah rawatan yang dapat membantu orang bernafas dan mendapat cukup oksigen. Terapi ini diperlukan oleh orang yang mengalami kesukaran bernafas atau mempunyai kadar oksigen yang rendah dalam darah mereka.

Apabila anda mengalami masalah paru-paru, organ pernafasan anda sukar mendapatkan oksigen. Ini kerana kemampuan paru-paru boleh menurun kerana gangguan yang dialami. Oksigen di udara bahkan tidak dapat memenuhi keperluan anda. Pada masa ini, terapi oksigen akan menjadi pilihan.

Terapi oksigen biasanya diberikan menggunakan preskripsi doktor untuk meningkatkan kadar oksigen dalam darah. Ini bermakna anda mesti berjumpa doktor sebelum mendapatkan terapi ini.

Siapa yang memerlukan terapi oksigen?

Matlamat utama terapi oksigen adalah untuk mengembalikan tahap oksigen normal dalam badan. Oleh itu, terapi ini bertujuan untuk orang yang mengalami kesukaran mendapatkan oksigen sendiri. Ubat ini juga digunakan untuk merawat orang yang mempunyai kadar oksigen rendah dalam darah mereka kerana keadaan kesihatan tertentu.

Beberapa penyakit dan keadaan kesihatan yang mungkin memerlukan rawatan dengan terapi oksigen adalah:

 • Penyakit paru obstruktif kronik (COPD)
 • Pneumonia
 • Asma
 • displasia bronkopulmonari, Keadaan paru-paru yang belum matang pada bayi baru lahir
 • Kegagalan jantung
 • Sistik Fibrosis
 • apnea tidur, kesukaran bernafas semasa tidur
 • Penyakit paru-paru lain
 • Trauma atau kecederaan pada sistem pernafasan

Apa jenis terapi oksigen yang ada?

Secara amnya, terapi oksigen tersedia dalam bentuk gas, cecair, untuk menumpukan perhatian. Kaedah pentadbiran dan alat pernafasan yang digunakan juga berbeza-beza, bergantung pada keperluan dan keadaan pesakit.

1. Oksigen dalam bentuk gas

Oksigen yang terdapat dalam bentuk gas biasanya disimpan dalam tangki pelbagai saiz. Untuk tangki besar, anda boleh menyimpannya di rumah. Sekiranya anda aktif di luar rumah, anda boleh menggunakan tangki oksigen yang lebih kecil.

Biasanya, tangki oksigen kecil dilengkapi dengan alat penjimatan oksigen yang berfungsi mengatur bekalan oksigen. Oleh itu, kemungkinan oksigen habis semasa anda masih di luar rumah dapat dielakkan.

2. Oksigen cecair

Oksigen cair juga boleh disimpan di dalam tangki. Bentuk cairnya menjadikan kandungan oksigen di dalamnya jauh lebih tinggi. Oleh itu, kandungan oksigen cecair di dalam tangki biasanya lebih banyak daripada bentuk gas.

Walau bagaimanapun, penggunaannya mesti dilakukan dengan berhati-hati kerana tangki oksigen cair lebih mudah berubah.

3. Pemekat oksigen

Pekat oksigen berfungsi dengan mengambil udara dari luar, memprosesnya menjadi oksigen keseluruhan, dan mengeluarkan gas atau komponen lain dari udara yang masuk. Kelebihan alat ini adalah lebih murah dan pengguna tidak perlu mengisi semula tangki oksigen.

Namun, tidak seperti dua pilihan sebelumnya, terapi dengan penumpu oksigen kurang selesa bagi pesakit yang sering melakukan aktiviti luar. Sebabnya ialah pekat oksigen mudah alih masih terlalu besar untuk dibawa ke mana-mana.

4. Terapi oksigen hiperbarik

Terapi ini dilakukan dengan memberi oksigen tulen di bilik tekanan tinggi. Di ruangan itu, tekanan udara akan ditambah 3-4 kali lebih tinggi daripada tekanan udara biasa. Kaedah ini dapat memberikan lebih banyak oksigen ke tisu badan.

Jenis terapi ini biasanya dilakukan untuk merawat luka, jangkitan teruk, atau gangguan saluran darah pesakit. Prosesnya juga mesti dilakukan dengan sangat berhati-hati untuk mengelakkan kadar oksigen berlebihan dalam darah.

Setiap terapi boleh dijalankan di rumah atau di hospital. Walaupun ia dilakukan di rumah, anda masih memerlukan arahan daripada doktor mengenai dos dan kaedah yang anda perlukan.

Terdapat 3 cara untuk menyampaikan oksigen ke paru-paru:

 • Kanula hidung, terdiri daripada dua tiub plastik kecil, yang terpasang pada kedua lubang hidung.
 • Topeng muka, yang merangkumi hidung dan mulut.
 • Selang kecil, yang dimasukkan ke dalam lubang angin dari bahagian depan leher. Doktor akan menggunakan jarum atau sayatan kecil untuk memasukkan tiub. Oksigen yang dihantar dengan cara ini disebut terapi oksigen transtracheal.

Bagaimana terapi oksigen dilakukan?

Berikut adalah peringkat yang akan anda lalui dalam prosedur terapi:

Persiapan sebelum menjalani terapi

Sebelum memulakan rawatan ini, doktor atau jururawat anda akan melakukan ujian untuk mengukur tahap oksigen dalam darah anda. Sekiranya tahap oksigen anda kurang dari 90 peratus, anda mungkin memerlukan terapi oksigen. Terdapat dua ujian yang biasanya digunakan untuk mengukur oksigen darah, iaitu ujian oksigen darah dan gas darah arteri.

Melalui pemeriksaan di atas, doktor dapat mengetahui apa yang mencetuskan kesukaran bernafas. Selepas itu, doktor akan menentukan jenis terapi dan rawatan untuk sesak nafas yang sesuai untuk keadaan anda.

Proses terapi oksigen

Pastikan sambungan antara selang dan bekalan oksigen anda tidak bocor. Kebocoran akan mengelakkan oksigen mengalir dengan baik. Akibatnya, dos yang anda perolehi akan kurang daripada yang ditetapkan.

Sekiranya anda menggunakan kanula hidung, tiub yang terpasang di belakang telinga kadang-kadang boleh menyebabkan rasa sakit, seperti ketika anda tidak terbiasa memakai cermin mata. Untuk menyelesaikannya, anda boleh menggunakan kain kasa sebagai pelindung hos anda.

Sekiranya anda menggunakan topeng untuk terapi oksigen, ini boleh menyebabkan mulut, bibir, dan hidung menjadi kering. Untuk mengelakkannya, anda boleh:

 • Menggunakan pelincir berasaskan air untuk menambahkan kelembapan
 • Menggunakan gel aloe vera

Apa yang perlu diberi perhatian semasa menggunakan tangki oksigen

Penting untuk mengetahui bahawa oksigen adalah bahan yang mesti disimpan dan digunakan dengan berhati-hati. Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu dipertimbangkan ketika menggunakan dan menyimpan oksigen di rumah, berdasarkan maklumat dari San Diego Hospice dan Pentadbiran Perlindungan Kebakaran Nasional:

 • Letakkan silinder oksigen pada troli khas untuk mengelakkan kemungkinan terjatuh.
 • Sekiranya anda mempunyai tangki oksigen ganti, letakkan di atas lantai.
 • Jangan simpan tangki oksigen di tempat yang tertutup rapat tanpa celah udara, seperti almari atau laci.
 • Jangan tutup tangki oksigen dengan kain.
 • Elakkan menyimpan tangki oksigen di dalam troli kereta.
 • Elakkan menggunakan Jeli petroleum (vaseline), losyen, atau produk pelembap berasaskan minyak lain di bibir atau hidung. Oksigen boleh bertindak balas dengan produk berasaskan minyak dan menyebabkan luka bakar.
 • Semasa menggunakan terapi oksigen, pastikan bahawa anda tidak berada di dekat sumber api untuk mengelakkan kebakaran.

Sekiranya anda tidak mendapat cukup oksigen walaupun dengan terapi oksigen, minta doktor anda mengubah dos anda. Jangan menambah atau mengurangkan diri anda.

Adakah saya masih perlu berjumpa doktor setelah menjalani terapi oksigen di rumah?

Sekiranya terapi di rumah berjalan lancar, anda mungkin tidak perlu berjumpa doktor. Walau bagaimanapun, segera berjumpa doktor sekiranya semasa rawatan di rumah mengalami gejala berikut:

 • Anda sering mengalami sakit kepala
 • Anda berasa lebih gementar daripada biasa
 • Bibir atau kuku anda berwarna biru
 • Anda berasa mengantuk atau keliru
 • Nafas anda perlahan, pendek, tidak teratur, atau anda sukar bernafas

Terapi oksigen sangat penting bagi orang yang mempunyai penyakit kronik memandangkan oksigen penting bagi tubuh untuk menjalankan aktivitinya. Jangan mengambil inisiatif untuk menukar dos oksigen anda walaupun anda merasa lebih baik. Terus berjumpa doktor adalah langkah terbaik.

Recent Posts