8 Panduan Gaya Hidup yang Menjadikan Anda Lebih Muda •

Melihat lebih muda dari usia sebenar adalah impian semua orang; jadi tidak menghairankan bahawa banyak orang, terutama wanita, berusaha mendapatkan kulit yang segar, sihat, cantik, dan awet muda. Sehingga hari ini, banyak wanita muda telah melakukan pelbagai rawatan untuk merawat kulit mereka sejak usia dini.

Tetapi tahukah anda bahawa ada beberapa cara untuk anda kekal muda? Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan.

1. Jangan merokok

Sekiranya anda tidak mahu keriput lebih cepat, jangan merokok! Merokok dapat mempercepat proses penuaan normal kulit anda. Nikotin dalam rokok menyebabkan penyempitan saluran darah di lapisan paling luar kulit anda. Melakukannya akan mengganggu aliran darah ke kulit, menyebabkan aliran darah ke kulit menjadi lebih sedikit, menyebabkan kulit anda tidak mendapat cukup oksigen dan nutrien penting.

Bahan kimia dalam asap tembakau juga boleh merosakkan kolagen dan elastin kulit; Kesannya, kulit akan mengalami keriput lebih cepat kerana merokok. Merokok bukan sahaja menyebabkan kerutan di wajah anda, tetapi juga pada bahagian badan anda yang lain, termasuk lengan dalaman anda. Biasanya, perubahan kulit ini berlaku setelah seseorang merokok 10 tahun.

2. Rajin makan makanan yang mengandungi antioksidan

Antioksidan adalah molekul yang dapat melindungi kulit dari radikal bebas yang dapat merosakkan kulit. Antioksidan mempunyai keupayaan untuk merangsang pengeluaran kolagen kulit. Kolagen adalah bahagian penting dalam struktur dan proses peremajaan kulit. Jadi salah satu cara untuk kekal muda adalah dengan meningkatkan penggunaan antioksidan, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, biji-bijian termasuk kacang merah, blueberry, minyak sayuran, ikan, dan lain-lain.

3. Menambah protein

Selain antioksidan, pengambilan protein juga dapat membantu tubuh anda membina dan mengekalkan jisim otot. Makanan yang mengandungi protein tinggi berguna untuk menghasilkan kolagen pada kulit badan. Beberapa makanan yang mengandungi protein tinggi termasuk salmon, telur, tahu, dan lain-lain.

4. Uruskan tekanan anda

Satu kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa sel-sel kulit orang yang mengalami kemurungan berumur lebih cepat daripada mereka yang tidak mengalami kemurungan. Tekanan kronik dapat mempercepat proses penuaan pramatang dengan memendekkan DNA telomere. Panjang telomere adalah penanda penuaan biologi dan sel kulit anda.

Oleh itu, jika anda ingin mencegah penuaan pramatang, maka anda mesti dapat menguruskan tekanan anda. Beberapa cara yang boleh anda lakukan ini termasuk berjalan kaki, berbelanja, yoga, bersenam, menyanyi, atau melakukan perkara yang membuat anda bahagia.

5. Sentiasa cuci muka sebelum tidur

Walaupun remeh, kebiasaan ini dapat membantu kulit anda tumbuh semula ketika tidur. Oleh itu, jangan lupa mencuci muka sebelum tidur, terutamanya selepas anda keluar atau menggunakan solekan di wajah anda.

6. Pakai pelindung matahari

Anda mungkin sudah tahu bahawa pendedahan cahaya matahari boleh menyumbang kepada perubahan warna kulit. Jadi, jangan lupa menggunakan pelindung matahari semasa anda berada di luar rumah. Kajian 2013 di Annals of Internal Medicine mendapati bahawa orang yang menggunakan pelindung matahari (sunblock atau pelindung matahari) tiga hingga empat hari dalam seminggu lebih cenderung mengalami penuaan kulit daripada mereka yang tidak.

7. Minum banyak air

Minum air secukupnya dapat menjadikan kulit anda sentiasa terhidrat. Kehilangan penghidratan kulit boleh menyebabkan kulit menjadi kering dan mudah berkedut. Air juga sangat penting dalam menjaga kelembapan kulit kerana air dapat memberikan nutrien penting kepada sel-sel kulit badan anda.

8. Cukup tidur (tidak terlalu sedikit, tidak terlalu banyak)

Penjagaan kulit sederhana yang boleh anda lakukan tetapi sering diabaikan adalah tidur yang cukup. Sekurang-kurangnya, anda disyorkan tidur 6 jam sehari untuk mempermudah menjalankan tugasnya dalam meregenerasi kulit. Tidur yang cukup juga dapat mengelakkan munculnya lingkaran hitam di bawah mata.

Recent Posts