5 Jenis Pemeriksaan Gula Darah dan Cara Membaca Hasil Ujian |

Pemeriksaan gula darah adalah pemeriksaan yang dilakukan untuk mengetahui tahap glukosa dalam darah. Terdapat beberapa jenis ujian untuk memeriksa gula darah, yang masing-masing merujuk kepada tahap glukosa darah dalam jangka waktu tertentu.

Pada pesakit diabetes, pemeriksaan gula darah dilakukan untuk memantau apakah kadar gula darah telah dikendalikan atau sebaliknya. Walau bagaimanapun, memeriksa kadar gula darah juga boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja untuk memeriksa diabetes atau hanya untuk mengetahui keadaan gula darah mereka.

Jenis ujian untuk memeriksa tahap gula dalam darah

Ramai orang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai kadar gula darah tinggi atau hiperglikemia. Sebabnya, gejala gula darah tinggi, seperti kerap haus dan kencing, penglihatan kabur, dan badan yang lemah tidak selalu muncul pada setiap orang.

Namun, banyak juga yang mengabaikan aduan ini dan tidak menyedari penyakit yang boleh timbul dari keadaan gula darah tinggi.

Inilah yang menyebabkan banyak orang mengetahui kadar gula darah tinggi setelah didiagnosis menghidap diabetes.

Di sinilah pentingnya memeriksa gula darah secara berkala. Terutama bagi anda yang mempunyai pelbagai faktor yang membuat anda berisiko menghidap diabetes jenis 2. Kaedah ini juga merupakan salah satu kaedah utama untuk memeriksa diabetes.

Berikut adalah beberapa ujian untuk memeriksa gula darah yang biasanya dilakukan:

1. Ujian gula darah semasa (GDS)

Seperti namanya, ujian gula darah segera boleh dilakukan pada bila-bila masa, tanpa perlu mempertimbangkan waktu makan terakhir anda. Namun, biasanya pemeriksaan gula darah ini dilakukan jika anda sudah mengalami gejala diabetes, seperti kencing kerap atau dahaga yang melampau.

Hasil ujian gula darah yang berada di bawah 200 mg / dL menunjukkan tahap gula normal. Menurut Pusat Kawalan Penyakit (CDC), ujian gula darah yang menunjukkan 200 mg / dL (11.1 mmol / L) atau lebih bererti gula darah anda tinggi dan anda menghidap diabetes.

2. Ujian gula darah puasa

Pemeriksaan gula darah puasa dilakukan sebagai pemeriksaan susulan ujian GDS. Sampel darah dalam pemeriksaan gula darah ini akan diambil setelah anda berpuasa semalaman (lebih kurang 8 jam).

Setakat ini, ujian gula darah puasa dianggap kaedah yang cukup berkesan untuk memeriksa gula darah. Berikut adalah kategori kadar gula darah mengikut hasil pemeriksaan gula darah puasa:

 • Biasa: kurang daripada 100 mg / dL (5,6 mmol / L).
 • Prediabetes: antara 100 dan 125 mg / dL (5,6 hingga 6,9 mmol / L).
 • Diabetes: 126 mg / dL (7 mmol / L) atau lebih.

Prediabetes adalah keadaan ketika gula darah melebihi had normal, tetapi tidak dapat dikategorikan sepenuhnya sebagai diabetes. Namun, jika anda tidak segera mengubah gaya hidup tertentu untuk menurunkan gula darah, anda berisiko tinggi menghidap diabetes mellitus.

3. Ujian Glukosa Darah Postprandial

Ujian gula darah postprandial dilakukan 2 jam selepas makan, setelah anda berpuasa sebelumnya. Rehat 2 jam diperlukan kerana setelah makan kadar glukosa akan meningkat dan biasanya hormon insulin akan mengembalikan kadar gula dalam darah ke had normal.

Untuk melakukan pemeriksaan gula darah ini, anda perlu berpuasa selama 12 jam dan kemudian makan seperti biasa, tetapi cubalah mengambil 75 gram karbohidrat. Selepas makan secara normal, jangan makan apa-apa lagi sehingga tiba masanya untuk ujian. Lebih baik anda berehat antara waktu makan dan waktu ujian.

Berikut adalah kategori kadar gula darah dari pemeriksaan ujian glukosa darah selepas kelahiran:

 • Biasa: kurang daripada 140 mg / dL (7,8 mmol / L)
 • Diabetes: 180 mg / dl atau lebih

4. Ujian toleransi glukosa oral (Ujian Toleransi Glukosa Mulut, OGTT)

Ujian toleransi glukosa oral dilakukan setelah 2 jam dari waktu pengambilan 75 gram cecair glukosa yang akan diberikan oleh pekerja kesihatan. Sebelum melakukan pemeriksaan gula darah oral, anda juga perlu berpuasa sekurang-kurangnya 8 jam.

Walau bagaimanapun, terdapat juga prosedur ujian gula darah oral di mana sampel diambil 1 jam selepas minum cecair glukosa dan 2 jam kemudian setelah minum cecair tersebut untuk kali kedua. Ujian gula darah ini mempunyai hasil yang lebih baik daripada ujian gula darah puasa, tetapi biasanya lebih mahal.

Berikut adalah kategori tahap gula darah dari ujian toleransi gula darah oral:

 • Biasa: kurang daripada 140 mg / dL (7,8 mmol / L)
 • Prediabetes: 140-199 mg / dl (7,8 hingga 11 mmol / L)
 • Diabetes: 200 mg / dl atau lebih

Pemeriksaan toleransi gula darah oral biasanya digunakan sebagai ujian diagnostik untuk diabetes kehamilan pada wanita hamil. Untuk ujian pada wanita hamil, sampel darah perlu diambil 2-3 jam. Sekiranya 2 atau lebih keputusan ujian menunjukkan tahap gula dalam darah yang dikategorikan sebagai diabetes, ini bermakna anda positif diabetes.

5. Ujian HbA1c

Ujian glikohemoglobin atau ujian HbA1c adalah pengukuran jangka panjang gula darah. Ujian gula darah ini membolehkan doktor anda mengetahui berapa nilai gula darah purata anda selama beberapa bulan terakhir.

Ujian gula darah ini mengukur peratusan gula darah yang terikat dengan hemoglobin. Hemoglobin adalah protein yang membawa oksigen dalam sel darah merah. Semakin tinggi hemoglobin A1c, semakin tinggi tahap gula darah.

Inilah cara membaca keputusan ujian gula darah HbA1c:

 • Diabetes: 6.5% atau lebih dan telah dilakukan lebih dari sekali
 • Prediabetes: 5,7-6,7%
 • Biasa: kurang daripada 5.7%

Ujian ini juga dapat digunakan untuk memantau gula darah secara berkala setelah anda diuji positif diabetes mellitus. Tahap HbA1c harus diperiksa beberapa kali dalam setahun.

Terdapat beberapa keadaan yang membatalkan keputusan ujian HbA1c untuk mendiagnosis diabetes mellitus. Sebagai contoh, jika ujian ini dilakukan pada wanita hamil atau pada orang yang mempunyai variasi hemoglobin.

Ujian insulin C-peptida

Selain memeriksa gula darah, diagnosis diabetes dapat dilakukan melalui ujian insulin C-peptide. Ujian C-peptida adalah ujian darah yang dilakukan untuk mengetahui berapa banyak insulin yang dihasilkan oleh badan anda.

Ujian ini berguna untuk menentukan sama ada anda menghidap diabetes jenis 1 atau jenis 2. Ujian insulin C-peptida lebih kerap dilakukan pada orang dengan diabetes jenis 1 untuk mengetahui seberapa baik prestasi sel beta di pankreas.

Sebelum ujian, anda akan diminta berpuasa selama 12 jam. Ujian C-peptida insulin memerlukan mengambil sampel darah anda. Hasilnya akan tersedia dalam beberapa hari.

Secara amnya, hasil normal untuk C-peptida dalam aliran darah adalah antara 0,5-2,0 ng / mL (nanogram per mililiter). Walau bagaimanapun, keputusan ujian C-peptida insulin mungkin berbeza-beza bergantung pada makmal yang anda uji.

Hasil ujian C-peptida yang digabungkan dengan hasil pemeriksaan gula darah dapat diklasifikasikan menjadi tiga julat, yaitu:

 1. Biasa: 0,51-2,72 nanogram per mililiter (ng / mL) atau 0,17-0,90 nanomol per liter (nmol / L).
 2. Rendah: Di bawah tahap C-peptida normal dan hasil gula darah tinggi dapat menunjukkan diabetes jenis 1. Walau bagaimanapun, hasil C-peptida rendah dan gula darah dapat menunjukkan masalah hati, jangkitan teruk atau penyakit Addison.
 3. TinggiTahap C-peptida yang berada di atas ujian gula darah normal dan tinggi dapat menunjukkan ketahanan terhadap insulin, diabetes jenis 2, atau sindrom Cushing. Sementara itu, tahap tinggi C-peptida dan kadar glukosa darah rendah mungkin dipengaruhi oleh kesan ubat penurun gula darah atau tanda-tanda tumor pankreas.

Bolehkah saya memeriksa gula darah saya di rumah?

Selain melakukan ujian di klinik atau hospital, anda juga dapat melakukan pemeriksaan gula darah secara bebas di rumah dengan menggunakan alat pemeriksaan gula darah, yaitu glukometer.

Walau bagaimanapun, ujian diri terhadap gula darah tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor sebelum melakukannya. Ujian darah gula diri ini termasuk dalam ujian gula darah (GDS) semasa.

Tahap gula darah boleh berubah sepanjang hari, tetapi jika masih dalam lingkungan normal GDS, anda tidak perlu risau. Gula darah akan cenderung meningkat, misalnya setelah makan atau tahap yang lebih rendah setelah bersenam.

Di samping itu, penting juga untuk mengetahui bahawa beberapa keadaan juga boleh mempengaruhi hasil ujian gula darah anda, seperti:

 • Mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti kortikosteroid, estrogen (dalam pil kawalan kelahiran), diuretik, antidepresan, ubat anti-kejang, dan aspirin
 • Anemia atau gout
 • Tekanan berat
 • Kekeringan

10 Perkara Tidak dijangka yang menyebabkan gula darah meningkat

Waktu terbaik untuk memeriksa gula darah biasanya pada waktu pagi, selepas dan sebelum makan, dan pada waktu malam sebelum tidur. Tetapi ini boleh berbeza bagi setiap orang, terutama pesakit diabetes yang mempunyai masalah kesihatan tertentu.

Memeriksa tahap gula dalam darah adalah penting. Walau bagaimanapun, anda masih perlu berunding dengan doktor mengenai keadaan kesihatan anda sebelum menjalani ujian gula darah ini. Dengan cara itu, doktor dapat menganalisis keputusan ujian dengan lebih lanjut.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found