Sama seperti putih telur, adakah ini benar-benar ciri keputihan pada masa subur?

le = "font-weight: 400;"> Sekiranya anda ingin hamil, mengenali tanda-tanda ovulasi melalui keputihan atau keputihan yang subur dapat membantu anda. Salah satu ciri keputihan pada masa subur adalah bahawa ia mempunyai tekstur seperti putih telur. Di samping itu, apakah ciri keputihan semasa tempoh subur yang perlu anda ketahui.

Seperti ini adalah ciri keputihan atau keputihan semasa tempoh subur

Masa ovulasi atau subur adalah masa ketika tubuh anda melepaskan satu atau lebih telur dari ovari. Sekiranya telur disenyawakan dan berjaya menanam di rahim, anda boleh hamil. Namun, jika anda melewati masa subur itu, anda tidak hamil.

Malangnya, ovulasi adalah keadaan yang sering kali tidak dapat diramalkan. Tidak banyak petunjuk fizikal yang dapat anda fahami. Menyedari isyarat fizikal keputihan yang anda dapat mengesan dapat membantu anda mengetahui dengan tepat ketika anda mengalami ovulasi.

Ini membolehkan anda menjadualkan persetubuhan tepat pada waktunya.

Salah satu cara yang boleh anda ambil untuk mendapatkan petunjuk fizikal ketika anda ovulasi adalah dengan mengetahui apakah keputihan semasa tempoh subur anda. Dengan mengetahui ciri-ciri keputihan atau keputihan, ia pasti akan sangat membantu meningkatkan peluang anda hamil.

Selain melihat ciri keputihan, untuk mengetahui kapan anda dalam tempoh subur, anda juga dapat mengira tempoh subur anda menggunakan kalkulator tempoh subur yang boleh anda gunakan dengan mengklik gambar di bawah:

Ketahui ciri-ciri keputihan pada masa subur

Anda juga boleh menetapkan masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks dengan melihat ciri-ciri keputihan semasa tempoh subur. Di bawah ini akan dijelaskan bagaimana ciri keputihan sepanjang kitaran haid, termasuk dalam tempoh subur.

Hari 1-5

Pada hari pertama hingga kelima kitaran anda, tempoh anda sedang berjalan. Dengan cara itu, pastinya tidak menghairankan jika keputihan anda pada masa ini sedikit berbeza dari semasa subur.

Sebabnya, tentu anda akan berdarah. Namun, biasanya, darah juga akan 'disertai' dengan cecair keputihan yang juga keluar.

Walaupun begitu, cecair putih ini tidak selalu ada. Walaupun ada, anda mungkin tidak menyedarinya kerana warna keputihan pasti bercampur dengan warna darah.

Oleh itu, ciri-ciri keputihan yang berbeza dengan ketika anda dalam masa subur menunjukkan bahawa waktu ini bukanlah masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks semasa hamil.

Hari 6-8

Hari 6-8 kitaran haid anda dikira sebagai hari terakhir haid anda. Biasanya, pada masa ini, keputihan yang anda hasilkan tidak lebih daripada biasa. Sebabnya, pada masa ini tidak ada aktiviti hormon estrogen yang menyokong pembentukan keputihan.

Selain itu, ciri keputihan pada masa ini mungkin sedikit berbeza. Pada masa itu, telur perlahan-lahan akan mula terbentuk dan tumbuh. Oleh itu, keputihan akan lebih pekat dengan warna putih atau kuning. Selain itu, keputihan pada masa ini mungkin terasa lebih tebal dan melekit.

Namun, anda tidak perlu risau sekiranya anda melihat keputihan yang sedikit gelap. Pada dasarnya, tompok keputihan berwarna coklat tua adalah darah lama, sebagai cara tubuh membersihkan vagina selepas haid.

Berdasarkan ciri keputihan, tempoh ini tidak digolongkan sebagai tempoh subur. Oleh itu, jika anda ingin hamil, hari keenam hingga kelapan kitaran haid bukanlah masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks untuk hamil.

Kenapa begitu? Sebabnya, cecair keputihan yang melekit dapat menyekat pergerakan sperma. Walau bagaimanapun, jika anda tidak berusaha hamil, anda masih harus menggunakan perlindungan semasa hubungan seks agar selamat.

Di samping itu, alat kontraseptif seperti kondom juga penting untuk digunakan semasa melakukan hubungan seks dengan pasangan untuk mengelakkan penyakit berjangkit.

Hari 9-12

Pada hari ke-9-12 kitaran haid anda, keputihan berubah sedikit, walaupun masih bukan masa subur. Pada masa ini, tahap estrogen dalam badan anda akan meningkat. Ini kerana badan anda menyiapkan ovulasi.

Pada masa ini, keputihan sebelum tempoh subur akan berwarna putih susu dan mempunyai tekstur yang lembut juga berkrim. Pada masa ini, jumlahnya akan lebih banyak daripada setelah anda ovulasi, atau pada hari pertama hingga hari ke lapan.

Ini bermaksud bahawa tempoh ini tidak sesuai untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan memandangkan ia belum memasuki masa subur. Dengan kata lain, tempoh ini tidak sesuai untuk persenyawaan, walaupun sperma masih boleh sampai ke rahim.

Selain itu, telur mungkin tidak turun dari ovum atau ovari. Jadi, walaupun sperma dapat tinggal di rahim hingga lima hari, jika telur belum turun dari ovum, persenyawaan tidak dapat terjadi.

Hari 13-14 (semasa ovulasi)

Pada masa ini, ovulasi mungkin berlaku. Oleh itu, hari 13-14 disebut sebagai hari ovulasi D. Biasanya, keputihan yang keluar dalam tempoh subur ini mempunyai tekstur dan warna yang serupa dengan putih telur. Maksudnya, cairan vagina ini akan berwarna cerah dan telus, kemudian basah, licin, dan juga melentur.

Sekiranya pada masa ini anda berusaha untuk hamil, adalah masa yang tepat untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan. Ciri keputihan ini menunjukkan bahawa anda sedang dalam masa subur. Oleh itu, cairan vagina ini menjadi persekitaran yang baik untuk sperma berenang hingga ke telur. Oleh itu, pakar kesihatan menyebutnya sebagai "lendir subur".

Hari 15-28

Pada masa ini, masa subur biasanya telah berlalu, jadi jangan terkejut jika keputihan berubah. Selepas itu, nampaknya cairan vagina menjadi lebih tebal dan perlahan-lahan akan surut dan hilang, kerana dipengaruhi oleh tahap progesteron di dalam badan.

Ciri keputihan selepas subur ini menguasai hormon anda pada separuh kedua kitaran haid anda. Dengan keadaan ini, sperma tidak dapat berenang.

Itulah sebabnya, keputihan pada masa ini menunjukkan bahawa anda tidak dalam masa subur dan keadaannya tidak sesuai untuk pembuahan.

Ciri-ciri keputihan atau keputihan semasa tempoh subur yang perlu diperhatikan

Tidak kira sama ada anda ingin hamil atau tidak, sentiasa perhatikan ciri keputihan atau keputihan anda. Perkara yang perlu anda ingat, walaupun hanya terdapat sedikit perbezaan, perbezaan ini dapat menjadi tanda keputihan yang tidak normal.

Menurut artikel yang diterbitkan di Cleveland Clinic, perubahan warna atau bau keputihan juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan. Biasanya, ini menunjukkan anda mengalami kerengsaan di sekitar faraj.

Tetapi jika anda melihat keputihan yang luar biasa walaupun anda tidak subur, seperti jika keputihan anda berwarna kuning atau hijau, berdarah, mempunyai tekstur seperti keju, atau mempunyai bau busuk, anda perlu pergi ke pakar sakit puan untuk mendapatkan keadaan diperiksa.

Begitu juga, jika anda mengalami kesakitan atau gatal-gatal sebagai sebahagian daripada ciri keputihan dalam tempoh subur. Ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai jangkitan, seperti penyakit radang panggul, atau jangkitan yis vagina.

Untuk perlindungan tambahan dari kulat, bakteria, dan parasit yang menyebabkan jangkitan faraj, anda juga boleh menggunakan antiseptik wanita khas yang mengandungi povidone-iodin untuk meningkatkan ciri keputihan semasa tempoh subur.

Jangkitan faraj boleh menghalang usaha anda untuk hamil. Oleh itu, pastikan anda menjaga kebersihan vagina anda dengan membersihkannya secara kerap selepas setiap kencing dan selepas melakukan hubungan seks. Ini akan membantu menjaga kesihatan faraj anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found