Punca Alergi dan 10 Pencetus Paling Umum

Reaksi alergi adalah mekanisme pertahanan semula jadi sistem imun apabila bahan asing terkena tubuh. Walau bagaimanapun, penyebab alergi kelihatan berlebihan, menyebabkan gejala yang mengganggu.

Apa sebenarnya yang menyebabkan reaksi berlebihan? Lalu, siapa yang lebih mudah terkena alahan? Lihat ulasan penuh di bawah.

Apa yang menyebabkan alahan?

Alergi timbul sebagai reaksi tidak normal sistem imun terhadap bahan asing yang pada dasarnya tidak berbahaya. Dalam keadaan normal, sistem imun seharusnya dapat membezakan bahan mana yang selamat dan yang benar-benar berbahaya bagi tubuh.

Sistem imun hanya akan berfungsi secara aktif terhadap bahan asing yang menyebabkan penyakit atau kerosakan. Sebagai contoh, reaksi sistem imun diperlukan untuk melawan patogen (bakteria, virus, parasit, atau kulat) atau bahan kimia yang menjengkelkan.

Begitu juga semasa anda memakan sesuatu atau menyedut debunga dari persekitaran. Sistem kekebalan tubuh tidak bertindak balas secara negatif kerana makanan mempunyai nutrien yang diperlukan oleh tubuh, sementara serbuk sari tidak menyebabkan kesan kesihatan.

Sistem imun penghidap alergi berbeza

Sistem imun penghidap alergi tidak berfungsi seperti yang dijelaskan di atas. Sel-sel imun mereka tidak dapat, tersilap, atau keliru untuk membezakan antara bahan selamat dan bahan berbahaya. Tubuh mereka secara automatik mengenali bahan biasa sebagai ancaman.

Bahan yang berpotensi menyebabkan alergi disebut sebagai alergen. Apabila alergen memasuki badan, sistem imun akan membentuk antibodi Immunoglobulin E (IgE). Antibodi adalah protein khas yang berfungsi melawan bahan asing di dalam badan.

Sebagai tambahan kepada IgE, reaksi alergi tertentu kadang-kadang melibatkan komponen sistem imun lain, seperti:

 • Immunoglobulin M atau G (IgM atau IgG),
 • pengikatan antigen-antibodi lain.
 • T-limfosit,
 • eosinofil, basofil, dan sel mast, serta
 • sel pembunuh semula jadi .

Setiap komponen sistem imun menjalankan fungsinya sendiri. Apabila alergen memasuki badan, T-limfosit ditugaskan untuk mengenali dan mengingatnya. Mekanisme ini digunakan sekiranya suatu hari anda terdedah kepada alergen yang sama.

Sementara itu, antibodi akan mencari bahan yang menyebabkan alahan dan memusnahkannya. Semasa mekanisme ini, pembebasan antibodi IgE juga membawa histamin dan bahan kimia lain yang boleh mencetuskan gejala alahan.

Histamin boleh memberi kesan pada beberapa sistem tubuh sekaligus, dari menurunkan tekanan darah, memicu gatal, hingga menyebabkan gejala selesema. Inilah sebabnya mengapa gejala dan keparahan alahan boleh berbeza dari orang ke orang.

Siapa yang paling berisiko mengalami alahan?

Alahan adalah masalah kesihatan yang sangat biasa. Menurut American Academy of Allergy, Asthma & Immunology, kira-kira 40% populasi dunia mempunyai ciri alergi, iaitu kepekaan antibodi IgE terhadap bahan asing tertentu dari alam sekitar.

Pakar kesihatan mungkin memahami mekanisme alahan. Namun, mereka belum memahami sepenuhnya mengapa sistem imun boleh bertindak balas secara berbeza terhadap bahan-bahan tertentu.

Walau bagaimanapun, kemungkinan mengembangkan alergi akan meningkat jika anda mempunyai satu atau lebih faktor risiko di bawah.

1. Mempunyai sejarah alahan dalam keluarga

Sebilangan besar kes alahan adalah genetik. Maksudnya, keadaan ini berlaku dalam keluarga. Sekiranya ibu bapa anda mempunyai gen alergi, itu boleh diturunkan kepada anda atau adik-beradik anda, menyebabkan keadaan yang sama muncul.

Namun, hanya kerana anda, pasangan anda, atau anak anda mempunyai alahan, tidak bermaksud semua keturunan anda akan. Beberapa orang bahkan boleh mengalami alahan walaupun tidak ada sejarah keadaan ini dalam keluarga.

Sehingga kini, doktor dan pakar masih mengetahui gen apa yang bertanggungjawab menyebabkan alahan. Kerana setiap alergi sangat unik, mungkin ada faktor genetik lain yang mempengaruhi risikonya.

2. Terlalu jarang terdedah kepada alergen

Menurut kajian di Amerika Syarikat, risiko alergi boleh meningkat jika anda terbiasa hidup terlalu bersih sejak kecil. Kerana sistem imun tidak mempunyai masa untuk mengenali pelbagai alergen dari persekitaran sekitarnya.

Pendedahan kepada alergen sejak kecil sebenarnya berguna untuk perkembangan sistem imun anda. Dengan begitu, sel-sel imun dapat membezakan bahan asing mana yang harus diperangi, mana yang bermanfaat, dan mana yang tidak berbahaya bagi tubuh.

Memperkenalkan alergen dari usia dini tidak menjadikan kanak-kanak kebal terhadap alahan. Namun, ini adalah kaedah terbaik untuk menguatkan sistem ketahanan badan secara semula jadi. Ini juga akan membantu anda mengenal pasti pencetus alergi seawal mungkin.

3. Terhad memakan makanan tertentu

Sekiranya ibu bapa anda tidak dibenarkan makan makanan tertentu sejak kecil, ini boleh menjadi penyebab alahan di kemudian hari. Makanan, seperti alergen lain, perlu diperkenalkan lebih awal agar sistem imun tidak berlebihan.

American Academy of Pediatrics juga mendorong ibu bapa untuk membuat diet yang pelbagai untuk mencegah alahan ketika dewasa. Lebih-lebih lagi, makanan alergenik seperti kacang tanah, telur, dan ikan pada dasarnya bermanfaat untuk kanak-kanak.

Alergi makanan secara amnya berlaku kerana sistem kekebalan tubuh secara salah mengakui protein sebagai bahan asing. Oleh itu, membiasakan diri dengan makan pelbagai makanan dari usia dini adalah cara terbaik untuk memperkenalkan protein sebagai bahan bermanfaat.

4. Hidup di persekitaran rumah yang kering

Kelembapan mempunyai kesan besar pada sistem pernafasan. Udara lembap yang mencukupi membantu anda bernafas dengan lebih baik. Keadaan ini sesuai untuk penghidap asma atau alahan yang sering mengalami masalah dengan sistem pernafasan.

Walau bagaimanapun, udara yang terlalu lembap sebenarnya mencetuskan pertumbuhan tungau acuan dan habuk. Tungau habuk menghasilkan enzim dan bahan buangan yang boleh menyebabkan alahan pada sesetengah orang apabila disedut.

Oleh itu, seboleh-bolehnya biarkan udara di dalam rumah supaya tidak terlalu kering atau lembap. Anda boleh menggunakan humidifier atau humidifier untuk mengekalkan kelembapan dalam lingkungan 30-50 peratus.

5. Selalunya terdedah kepada alergen dari persekitaran tempat kerja

Pekerjaan tertentu boleh mendedahkan anda kepada alergen lebih kerap. Sekiranya anda menghabiskan bertahun-tahun bekerja di sana, pendedahan kepada alergen dari persekitaran kerja anda boleh menjadi penyebab alahan.

Bahan alahan yang sering dijumpai di tempat kerja termasuk habuk papan, pencemaran udara, bahan kimia, dan tungau dari gudang penyimpanan. Ada juga kemungkinan anda terkena susu getah, kotoran haiwan, pewarna rambut, atau alergen lain.

Adakah mungkin alergi baru muncul sebagai orang dewasa?

Alergi biasanya muncul pada masa kanak-kanak, ketika anda 'berkenalan' dengan bahan atau makanan tertentu untuk pertama kalinya melalui sentuhan kulit, pengambilan langsung, atau penyedutan ke saluran pernafasan.

Sebilangan pakar mengesyaki bahawa munculnya alergi sebagai orang dewasa boleh dikaitkan dengan peningkatan debu dan kuman di udara. Pendedahan kepada kedua-duanya, terutamanya dalam jangka masa panjang, boleh mempengaruhi sistem imun.

Ada kemungkinan bahawa kebanyakan orang dewasa yang mengalami alahan pada kali pertama pada usia ini sebenarnya mempunyai sejarah alahan pada kanak-kanak sejak kecil. Mereka tidak mengingatinya.

Reaksi alahan pada kanak-kanak juga boleh mereda atau hilang semasa remaja, kemudian kembali ketika dewasa. Ini mungkin disebabkan oleh proses penuaan semula jadi yang dari masa ke masa dapat mempengaruhi sistem imun.

Faktor lain yang mungkin menjadi penyebab mengapa alahan baru muncul ketika orang dewasa berada di bawah.

 • Penurunan sistem imun kerana penyakit.
 • Penggunaan antibiotik yang berlebihan.
 • Kekurangan populasi bakteria di usus.
 • Kekurangan pengambilan vitamin D.
 • Menghidap alahan bermusim atau alahan disebabkan oleh makanan yang tidak pernah anda cuba.
 • Mempunyai haiwan kesayangan baru.
 • Berjalan jauh atau berpindah ke persekitaran yang jauh berbeza.

Pelbagai pencetus alergi di sekitar anda

Bahan yang menyebabkan reaksi alergi boleh muncul dalam pelbagai bentuk, dari udara sejuk, pakaian dan perhiasan, hingga makanan yang dimakan banyak orang. Daripada banyak pencetus alergi, di bawah adalah yang paling biasa.

1. Tungau

Tungau adalah salah satu penyebab utama alahan. Serangga ini memakan sel kulit mati yang anda tumpahkan setiap hari. Oleh itu, tungau sering dijumpai di tilam, cadar, bantal dan selimut, bahkan koleksi anak patung bayi anda.

Tungau menghasilkan bahan buangan yang terapung di udara. Sekiranya anda menyedut sisa ini, sistem imun anda akan menganggapnya berbahaya dan melepaskan antibodi untuk memusnahkannya. Pada masa yang sama, reaksi ini menimbulkan gejala alahan.

2. Debu

Debu isi rumah mungkin mengandungi kotoran serangga, debunga, spora jamur, atau bahan lain yang alergen. Apabila anda menyedut atau menyentuhnya, bahan-bahan ini boleh mencetuskan reaksi sistem imun dan menyebabkan alergi debu.

3. lumut dan cendawan

Lumut dan acuan tumbuh subur di tempat yang gelap, basah dan lembap. Kawasan rumah yang menyokong pertumbuhan kedua-duanya adalah bilik mandi, gudang, dan sudut yang sering terdedah kepada kebocoran air.

Apabila mereka ingin membiak, lumut dan kulat akan mengeluarkan berjuta-juta spora yang sangat kecil. Spora ini terbang di udara dan tidak kelihatan. Sama seperti debu, spora jamur boleh mencetuskan reaksi alergi apabila disedut dalam jumlah besar.

4. Haiwan peliharaan

Alahan kadang-kadang berasal dari haiwan peliharaan. Anjing dan kucing menumpahkan rambut mereka sebagai cara menyesuaikan diri. Kerugian tersebut biasanya mengandungi protein dari air liur atau air kencing yang dapat menimbulkan reaksi alergi ketika disedut.

Bahan asing pada rambut binatang peliharaan, air liur, dan air kencing sangat ringan sehingga dapat melayang di udara atau menempel pada perabot selama berbulan-bulan. Sekiranya tidak dibersihkan, bahan ini boleh menyebabkan alergi haiwan yang lebih teruk.

5. Kacang

Semua jenis kacang dan makanan yang diproses boleh menimbulkan tindak balas sistem imun yang berlebihan. Beberapa contoh jenis kacang yang terdedah kepada alahan termasuk kacang tanah, kacang soya, kacang almond, kacang mete, macadamias, atau pistachio.

Sekiranya anda didiagnosis alergi terhadap satu jenis kacang tanah, kemungkinan anda juga harus mengelakkan jenis kacang lain. Sebabnya, walaupun spesies kacang berbeza (satu kacang dan satu kacang pokok), struktur proteinnya masih sama.

Alahan Kacang Tanah: Punca, Gejala, Rawatan, dll.

6. Makanan Laut

Makanan laut seperti udang, kerang, kepiting, dan ikan bersisik (ikan kakap, salmon, tuna, atau halibut) boleh menyebabkan alergi pada beberapa orang. Alahan makanan laut lebih kerap berlaku pada orang dewasa dan remaja.

Alergi makanan laut timbul kerana sistem imun cuba menyerang protein yang disebut tropomyosin. Protein lain dalam daging makanan laut yang mungkin berperanan mencetuskan reaksi imun negatif adalah arginine kinase dan myosin rantai ringan .

7. Telur

Telur adalah salah satu makanan yang paling sering menyebabkan reaksi alahan pada kanak-kanak. 'Dalang utama' adalah bahagian putih telur yang mengandungi lebih banyak protein daripada kuning telur.

Walaupun begitu, anda yang alah kepada telur tetap harus mengelakkan memakan telur dalam bentuk apa pun. Begitu juga dengan usaha untuk memisahkan putih dan kuning telur, kerana masih ada kemungkinan protein dari putih dicampur dengan kuning telur.

8. Susu lembu

Susu lembu segar dan produknya yang diproses seperti krim, keju, mentega, dan ais krim boleh menyebabkan reaksi alergi. Alergi susu berlaku apabila sistem ketahanan badan menyedari protein yang terdapat dalam susu berbahaya.

Sistem imun merembeskan antibodi imunoglobulin E (IgE) untuk meneutralkan protein susu. Pada masa berikutnya anda bersentuhan dengan protein, antibodi IgE akan mengenalinya dan memberi isyarat kepada sistem imun untuk melepaskan reaksi alergi.

9. Ubat-ubatan tertentu

Alahan ubat disebabkan oleh reaksi sistem imun terhadap bahan kimia dalam ubat. Sel-sel imun secara keliru mengenali bahan kimia itu berbahaya dan menyerangnya dengan melepaskan antibodi dan histamin.

Menurut para penyelidik, gejala alergi cenderung lebih kerap terjadi dengan penggunaan ubat berikut:

 • antibiotik, terutamanya penisilin,
 • Penghilang rasa sakit Aspirin dan nonsteroid
 • krim atau losyen kortikosteroid,
 • ubat kemoterapi,
 • Ubat HIV / AIDS,
 • anestetik tempatan,
 • ubat untuk penyakit autoimun, seperti ubat rematik,
 • ubat untuk melegakan kesakitan kronik,
 • produk perubatan / makanan tambahan / vitamin yang mengandungi debunga lebah , dan
 • pewarna yang digunakan untuk ujian pengimejan (MRI atau CT- imbas ).

10. Tekanan

Tekanan mempunyai kesan psikologi pada penghidap alergi. Tekanan menguatkan gejala alergi, menjadikan anda lebih jengkel dengannya. Ketika tertekan, badan anda juga berasa tidak sedap walaupun sebenarnya baik.

Selain itu, tekanan juga menyebabkan gejala fizikal. Pakar percaya bahawa hormon kortisol, yang meningkat ketika stres, juga meningkatkan reaksi sistem imun terhadap alergen. Kesannya, reaksi alergi yang anda alami terasa lebih teruk daripada biasa.

Pada asasnya, penyebab utama alahan adalah tindak balas berlebihan sistem imun ketika menghadapi bahan asing yang masuk ke dalam badan. Tidak semua orang mempunyai alahan, tetapi ada beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko.

Walaupun penyebabnya sama, pencetus alergen sangat berbeza. Sebenarnya, anda mungkin terdedah kepada alergen dari persekitaran tanpa anda sedari.

Sekiranya satu atau lebih alergen ini mula mencetuskan gejala, ada baiknya anda berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found