Sakit kepala di belakang telinga, ketahui punca dan cara menanganinya

Setiap orang pasti mengalami sakit kepala. Terdapat lebih dari 300 jenis sakit kepala, mulai dari migrain hingga sakit kepala di belakang telinga. Anda mungkin salah satu daripada orang yang sering mengalami rasa berdenyut di kepala, sehingga rasa sakit memancar di belakang telinga. Keadaan ini membuatkan anda tertanya-tanya apa yang menyebabkannya. Baca terus untuk penjelasan mengenai pelbagai sebab dan cara mengatasi sakit kepala yang muncul di belakang telinga.

Pelbagai penyebab sakit kepala di belakang telinga

Kesakitan yang memancar dari kepala ke belakang telinga boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan tertentu. Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang boleh mencetuskan sakit kepala di belakang telinga, termasuk:

1. Neuralgia Occipital

Salah satu penyebab sakit kepala yang paling biasa di belakang telinga adalah keadaan yang disebut neuralgia oksipital. Keadaan ini adalah keradangan saraf oksipital yang berjalan di atas saraf tunjang ke pangkal leher.

Neuralgia Occipital boleh disebabkan oleh kekejangan otot atau otot leher yang terjepit. Namun, ia juga boleh berlaku kerana kecederaan pada kepala atau leher.

Walaupun begitu, neuralgia oksipital mungkin timbul disebabkan oleh penyakit lain yang mencetuskan keadaan ini. Contohnya, osteoartritis, gout, diabetes, radang saluran darah, dan jangkitan.

Neuralgia Occipital sering menyebabkan sakit kepala yang kronik, menusuk dan berdenyut. Sebilangan orang juga menggambarkan keadaan ini sebagai elektrik di leher atas, belakang kepala, dan di belakang telinga.

Biasanya, neuralgia oksipital hanya muncul di satu bahagian kepala. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh merebak ke bahagian kepala yang lain.

2. Mastoiditis

Mastoiditis adalah jangkitan pada tulang yang menonjol di belakang telinga (tulang mastoid), yang berlaku akibat keradangan atau jangkitan telinga yang tidak dirawat dengan baik. Biasanya, jangkitan ini disebabkan oleh bakteria dan agak serius.

Salah satu gejala mastoiditis adalah bahawa keadaan ini boleh menyebabkan sakit kepala di belakang telinga, demam, telinga bengkak dan merah, sakit telinga, dan bahkan kehilangan pendengaran.

Menurut Perkhidmatan Kesihatan Nasional, selain menyebabkan gejala sakit kepala di belakang telinga, mastoiditis juga dapat menyebabkan komplikasi serius jika dibiarkan begitu saja. Beberapa komplikasi yang mungkin berlaku akibat keadaan ini termasuk pembekuan darah, meningitis, hingga abses di otak.

Pada dasarnya, keadaan ini dapat dialami oleh orang-orang dari semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, jangkitan ini lebih kerap berlaku dan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak. Bukan hanya itu, orang yang mempunyai sistem imun yang lemah juga cenderung mengalami keadaan ini.

3. Sakit rahang (gangguan temporomandibular / TMJ)

Sendi temporomandibular adalah sendi yang membantu rahang anda terbuka dan ditutup ketika bercakap, makan, dan menelan. Gangguan sendi ini akan menyebabkan kesakitan yang luar biasa yang dapat memancar ke wajah dan telinga.

Walau bagaimanapun, penyebab penyakit ini sering tidak diketahui. Sebabnya, rasa sakit yang muncul boleh datang dari pelbagai faktor, seperti genetik, artritis, atau kecederaan pada rahang. Malah, ada juga yang merasa sakit kerana mereka sering menggosok gigi atas dengan gigi bawah.

Keadaan ini boleh menyebabkan bunyi klik atau sensasi kasar ketika anda menggerakkan rahang untuk membuka mulut atau mengunyah. Dalam beberapa kes, sendi boleh terkunci sehingga anda tidak dapat membuka atau menutup mulut.

4. Masalah pergigian

Masalah pada mulut dan gigi anda boleh menyebabkan sakit yang memancar ke kepala dan telinga anda. Itulah sebabnya sakit kepala yang anda alami disebabkan oleh masalah pergigian.

Doktor gigi anda akan dapat menentukan sama ada sakit kepala anda di belakang telinga disebabkan oleh masalah pergigian atau tidak semasa pemeriksaan. Dengan cara itu, akan lebih mudah bagi doktor untuk menentukan rawatan dan rawatan apa yang sesuai untuk keadaan anda.

Cara yang dapat melegakan sakit kepala di belakang telinga

Penyebab utama sakit kepala yang muncul di belakang telinga sering bertindih. Maksudnya, keadaan ini boleh timbul disebabkan oleh pelbagai keadaan kesihatan yang berlaku secara serentak. Itulah sebabnya, sangat penting bagi anda untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

Dalam kes yang lebih serius dan sebagai diagnosis lebih lanjut, doktor boleh melakukan pelbagai ujian, termasuk MRI atau ujian darah.

Sementara menunggu temu janji doktor, ada beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan sakit kepala di belakang telinga, termasuk:

  • Luangkan waktu rehat atau tidur di tempat yang tenang.
  • Ambil ubat penghilang rasa sakit seperti ibuprofen.
  • Kawal tekanan.
  • Letakkan pad pemanasan atau kompres hangat di bahagian belakang leher.
  • Hentikan kebiasaan menggosok gigi.

Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik dan cenderung bertambah buruk, anda harus segera berjumpa doktor. Ini dilakukan supaya anda mendapat rawatan yang tepat mengikut keperluan anda.

Setelah menjalani pelbagai ujian untuk mendiagnosis keadaan semasa dan menjalankan pelbagai kaedah pertolongan cemas untuk melegakan gejala keadaan yang dialami, doktor akan menemui punca sakit kepala yang muncul di belakang telinga.

Hanya selepas itu, doktor akan menentukan kaedah rawatan yang tepat untuk mengatasi keadaan yang dialami.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found