Makanan Tambahan Berat, Ada? |

Bagi sebilangan orang, mungkin berat badan adalah mudah, tetapi tidak semua berfikir sama. Dalam beberapa kes, pengambilan makanan tambahan dan kenaikan berat badan tertentu untuk mencapai tujuannya.

Apakah nutrien dalam makanan tambahan yang dapat meningkatkan berat badan seseorang? Lihat ulasan di bawah untuk mengetahui jawapannya.

Pilihan makanan tambahan

Bagi orang yang ingin menambah berat badan mungkin disokong oleh beberapa sebab. Sama ada meningkatkan fungsi harian atau ingin meningkatkan jisim otot.

Masalahnya ialah tidak semua orang dapat menaikkan timbangan dengan mudah. Tidak jarang mereka memerlukan makanan tambahan tertentu yang bertindak sebagai penambah berat badan seperti berikut.

1. Protein

Salah satu makanan tambahan yang paling popular ialah protein. Bukan rahsia lagi bahawa protein adalah sebatian penting untuk meningkatkan jisim otot.

Menurut kajian dari jurnal Sports Medicine, makanan tambahan yang mengandungi protein dapat meningkatkan jisim otot pada orang dewasa yang sering bersenam. Walau bagaimanapun, sangat disyorkan untuk mendapatkan protein dari makanan.

Walau bagaimanapun, masih banyak orang yang berpendapat bahawa suplemen protein sangat membantu mereka untuk menambah berat badan.

Ini kerana makanan protein cenderung memakan masa yang lama untuk dimakan dan dicerna. Sementara itu, makanan tambahan protein lebih mudah dimakan di luar waktu sibuk.

Oleh itu, banyak suplemen protein yang beredar yang menawarkan kemudahan bagi mereka yang tidak mempunyai masa untuk makan makanan berprotein tinggi.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa untuk menambah berat badan dengan makanan tambahan protein, anda mesti memenuhi keperluan kalori harian anda.

2. Creatine

Sebagai tambahan kepada protein, suplemen lain yang boleh digunakan sebagai penambah berat badan adalah kreatin.

Creatine adalah sebatian kimia semulajadi yang dihasilkan oleh badan. Namun, anda juga mendapatkannya dari makanan dan makanan tambahan.

Sebatian kimia yang menjadi sumber tenaga ini sebenarnya dapat digunakan untuk menambah berat badan. Ini juga terbukti melalui kajian dari Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Dalam kajian tersebut, suplemen kreatin dapat meningkatkan kekuatan dan jisim badan tanpa lemak jika dilakukan dengan senaman yang teratur.

Anda juga boleh mendapatkan sebatian kreatin melalui susu, makanan tambahan, dan daging. Dengan cara itu, anda dapat menambah berat badan untuk meningkatkan fungsi badan menjadi lebih baik melalui kreatin.

3. Zink

Sebenarnya, zink tidak boleh langsung digunakan sebagai makanan tambahan berat badan. Manusia memerlukan zink (zink) sebagai penyusun protein dan DNA dan meningkatkan fungsi imun.

Mendapatkan pengambilan zink tambahan tidak semestinya anda akan menambah berat badan dengan segera. Walau bagaimanapun, penurunan berat badan dan kehilangan selera makan dikaitkan dengan kekurangan zink.

Oleh itu, dengan meningkatkan pengambilan zink untuk tubuh dapat membantu sebilangan orang untuk menambah berat badan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan sama ada keberkesanan suplemen zink untuk kenaikan berat badan dapat digunakan pada orang yang tidak kekurangan zink.

Sebenarnya, makanan tambahan tertentu tidak boleh digunakan sebagai kenaikan berat badan sahaja. Anda masih perlu memenuhi keperluan kalori harian anda atau menambah bahagian yang anda makan sehingga jumlahnya dalam skala meningkat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found