6 Manfaat Mengejutkan Daun Jelatang Yang Suka Gatal: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Sebelum perubatan moden mula berkembang, orang-orang pada zaman dahulu menggunakan pelbagai jenis tanaman sebagai ubat semula jadi. Makan, jangan membuat kesilapan. Keberkesanan ubat-ubatan semula jadi boleh seefektif ubat-ubatan moden, anda tahu. Salah satu tanaman yang banyak digunakan untuk perubatan semula jadi adalah daun jelatang. Mari kita lihat manfaat kesihatan tanaman serba boleh ini.

Mengenal daun jelatang

Daun jelatang dapat dijumpai di berbagai wilayah di Asia, termasuk Indonesia. Daunnya kecil dan beracun. Apabila kulit anda menyentuh permukaan daun, anda akan mengalami keracunan yang ditandai dengan kulit gatal, sakit, merah, dan bengkak. Namun, jangan risau kerana tanaman jelatang yang telah dimasak atau direndam dalam air akan kehilangan bahan toksik ini. Daunnya juga selamat untuk dimakan.

Biasanya jelatang dimakan dengan mengeringkan dan membancuh bersama daun teh. Di beberapa negara seperti Nepal dan India, daun muda juga digunakan untuk memasak. Rasanya seperti bayam.

Kelebihan daun jelatang untuk kesihatan

Mengonsumsi daun jelatang secara berkala boleh membawa pelbagai faedah untuk kesihatan anda. Lihat penjelasan lengkap di bawah.

1. Melegakan simptom pembesaran prostat jinak

Menurut kajian 2013, daun dan akar jelatang dapat melegakan pelbagai gejala yang disebabkan oleh pembesaran prostat jinak. Gejala-gejala ini termasuk kesukaran membuang air kecil, kencing tidak lengkap, atau ketidaksinambungan kencing.

Pakar mengesyaki bahawa bahan kimia di dalam tanaman jelatang dapat mengatur keseimbangan hormon, seperti testosteron dan estrogen. Sebabnya, gangguan hormon boleh menjadi salah satu penyebab pembesaran prostat jinak.

2. Mengatasi rematik dan osteoartritis

Satu kajian dalam Journal of Rheumatology menunjukkan bahawa meminum ekstrak daun jelatang dapat membantu merawat rematik. Ini kerana jelatang berfungsi sebagai anti-radang dalam badan. Selain itu, jelatang yang telah direndam dan direbus juga boleh disapu secara langsung pada sendi yang sakit. Terutama di lutut, belakang, pinggul, dan tangan.

3. Anti alahan

Tumbuhan ini benar-benar boleh membuatnya gatal. Namun, jika telah diproses menjadi teh atau memasak, tanaman jelatang sebenarnya dapat membantu melawan reaksi alergi. Di dalam badan, jelatang bertindak sebagai antihistamin yang kuat untuk menghentikan gatal, bersin, hidung berair, dan kerengsaan mata.

4. Hentikan pendarahan

Berbagai kajian menunjukkan bahawa jelatang dapat digunakan sebagai penyekat pendarahan, terutama setelah pembedahan. Penyelidikan dalam Journal of Contemporary Dental Practice juga menyebutkan keberkesanan daun serbaguna ini untuk menghentikan pendarahan selepas pembedahan pencabutan gigi.

5. Mengatasi ekzema

Ekzema adalah ruam kering dan gatal di permukaan kulit anda. Penyebabnya mungkin reaksi alergi, kerengsaan, dan keturunan. Rebus daun secukupnya dan sapukan pada kulit yang muncul ekzema. Biarkan selama beberapa saat untuk merendam kemudian bilas bersih.

6. Menggalakkan pengeluaran susu

Satu kajian Kanada yang diterbitkan dalam Research and Practice House House of Midwifery menunjukkan bahawa ibu yang menyusu dapat meningkatkan pengeluaran susu dengan tanaman jelatang. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk melihat apa kesan sampingan jangka panjang bagi ibu dan bayi.

Recent Posts