Tanda-tanda janin tidak berkembang di rahim yang perlu diperhatikan

Oleh kerana masih ada embrio, bayi dalam kandungan akan terus berkembang dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan di mana bayi tiba-tiba berhenti berkembang. Keadaan ini dikenali sebagai IUGR (Intrauterine Growth Restriction). Sekiranya IUGR berterusan, keguguran atau kelahiran mati mungkin berlaku. Apakah tanda-tanda bahawa janin tidak berkembang di rahim?

Tanda-tanda bahawa janin tidak berkembang di rahim (IUGR)

Secara amnya, tanda-tanda janin tidak berkembang di rahim dapat dikesan pada usia satu hingga tiga bulan melalui ultrasound dan ujian tambahan lain. Dari ultrasound, anda akan mengetahui anggaran berat badan bayi dan jumlah cecair amniotik di rahim.

Kemudian, doktor akan menggunakan aliran doppler (Doppler flow) untuk mengukur kelajuan aliran darah di tali pusat dan otak bayi.

Pemantauan janin dengan elektrod yang diletakkan di perut ibu bertujuan untuk mengukur kadar dan corak degupan jantung bayi.

Dari semua prosedur ini, anda dapat mengetahui bagaimana bayi itu berkembang dan kemungkinan IUGR. Berikut adalah tanda-tanda bahawa janin tidak berkembang di rahim:

1. Bayi di dalam rahim tidak bergerak

Kebiasaannya, ibu akan merasa perutnya di trimester kedua. Sekiranya ibu pada mulanya merasakan bayi bergerak secara teratur tetapi tidak lagi menunjukkan tanda-tanda ini, ada kemungkinan bayi itu mengalami IUGR.

2. Hasil ultrasound yang tidak normal

Ultrasound atau ultrasound akan menunjukkan ukuran, kedudukan, dan perkembangan keseluruhan bayi. Kaedah ini juga dapat menunjukkan kecacatan kelahiran sehingga dapat membantu doktor membuat anggaran hari kelahiran.

Namun, dalam kes IUGR yang menunjukkan bahawa janin tidak berkembang, hasil ultrasound trimester pertama dan kedua tidak menunjukkan perkembangan.

3. Menurunkan tahap HCG

Hormon hCG (gonadoptropin manusia) adalah hormon yang dihasilkan semasa kehamilan. Tahap HCG akan terus meningkat dari usia 9 hingga 16 minggu. Ini menunjukkan bahawa kehamilan ibu berkembang dengan normal.

Namun, apabila janin tidak berkembang, tahap hCG akan lebih rendah daripada yang seharusnya. Sekiranya ia terus berlaku, ini boleh menjadi tanda bahawa janin tidak berkembang di rahim.

4. Jantung bayi tidak berdegup jadi ini adalah tanda bahawa janin tidak berkembang

Dari prosedur aliran doppler, Denyutan jantung bayi akan didengar sekitar minggu ke-9 atau ke-10 ketika bayi berubah dari embrio menjadi janin.

Sekiranya degupan jantung kurang didengar pada ujian pertama dan tidak ada lagi degupan jantung pada ujian berikutnya, ini adalah tanda bahawa janin tidak berkembang.

Namun, ada sebab lain yang boleh menyebabkan tanda ini, iaitu kedudukan bayi atau penempatan plasenta.

Dalam beberapa kes, bayi mungkin tidak berhenti berkembang sepenuhnya, hanya perkembangannya yang tertunda.

Khususnya, berat bayi dianggarkan berada di bawah persentil ke-10, iaitu kurang daripada 90 peratus berat bayi pada usia yang sama.

Bayi anda akan mempunyai kulit yang lebih nipis, pucat, lebih longgar, dan kering. Tali pusat juga kelihatan nipis dan kusam, tidak tebal seperti tali pusat biasa.

Tanda-tanda janin yang belum berkembang yang dirasakan oleh wanita hamil

Keadaan ini dirasakan dan memberi kesan kepada wanita hamil. Terdapat beberapa perkara yang akan anda alami, iaitu:

1. Demam

Keadaan ini berlaku secara semula jadi ketika tubuh melawan jangkitan, tetapi demam semasa kehamilan juga boleh menjadi masalah, salah satunya adalah tanda keguguran.

2. Payudara tidak sensitif

Pada beberapa bulan pertama kehamilan, payudara akan menjadi sensitif seperti pada PMS (sindrom pramenstruasi).

Walau bagaimanapun, pada ibu yang mempunyai tanda-tanda bahawa janin tidak berkembang, payudara menjadi tidak sensitif dan mengecil. Ini kerana hormon yang menyokong pertumbuhan bayi telah berhenti.

3. Gejala sakit pagi kurangkan

Keadaan sakit pagi atau loya dan muntah adalah normal semasa trimester pertama. Tetapi, jika simptom berhenti sebelum trimester berakhir, ibu tidak boleh merasa lega. Sebabnya, ini boleh menjadi tanda tidak mengembangkan janin di dalam rahim yang menyebabkan kadar HCG menurun.

4. Kehabisan cecair ketuban

Pelepasan awal kantung amniotik adalah tanda bahawa janin tidak berkembang. Kerana bayi yang sihat akan dikelilingi oleh cairan ketuban di rahim. Apabila cecair amniotik keluar, ini bermaksud bahawa kantung yang menahan cecair amniotik telah pecah.

5. Merasa kekejangan boleh menjadi tanda janin tidak berkembang

Kekejangan mungkin normal pada wanita hamil. Namun, jika kekejangan terus meningkat atau tidak hilang dengan masa, ini dapat menunjukkan masalah pada janin dan perlu dikeluarkan dari rahim.

Sekiranya ibu atau bayi mempunyai keadaan seperti yang disebutkan sebelumnya, disarankan untuk segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat berkaitan dengan IUGR.

Apa yang perlu dilakukan jika anda merasakan tanda-tanda janin tidak berkembang?

Pertumbuhan janin yang tertunda berisiko menghadapi masalah tertentu semasa kehamilan, melahirkan anak, dan kemudian selepas kelahiran.

Secara amnya, tanda-tanda janin yang belum berkembang dapat dikesan pada usia satu hingga tiga bulan. Sekiranya dibiarkan selama lebih dari tiga bulan, keadaan ini boleh menyebabkan keguguran atau bayi mati di dalam rahim.

Walaupun begitu, dalam beberapa kes, calon bayi yang didiagnosis mengalami lambat lahir masih boleh dilahirkan dengan berat badan normal.

Oleh itu, semua wanita hamil harus diperiksa untuk faktor risiko IUGR. Terutama jika anda mempunyai beberapa keadaan dengan tanda-tanda janin tidak berkembang seperti yang disebutkan di atas, disarankan untuk segera berjumpa pakar sakit puan yang merawat anda.

Perhatikan simptomnya sehingga ketika anda hamil, anda dapat terus memantau perkembangan janin.

Tujuannya adalah untuk menjangkakan sekiranya janin tidak berkembang, anda boleh segera berjumpa doktor untuk mengetahui jalan keluarnya.

Punca janin tidak berkembang

Calon bayi dikatakan mempunyai tanda bahawa janin tidak berkembang, jika pertumbuhannya tidak sesuai dengan usia kehamilan.

Pertumbuhan dan perkembangan janin yang perlahan ini menunjukkan ukuran bayi lebih kecil daripada ukuran purata pada usia kehamilan tersebut.

Contohnya, anda sudah hamil 12 minggu, tetapi perkembangan dan berat janin masih di bawah usia 12 minggu. Sebagai gambaran keseluruhan, anda dapat memantau perkembangan janin dari minggu 1 hingga 40.

Bayi mungkin tidak membesar dengan baik jika tidak mendapat oksigen dan nutrien yang perlu dikembangkannya. Berikut adalah penyebab janin yang paling tidak berkembang:

Keadaan perubatan ibu

Bayi anda mungkin mengalami IUGR jika anda mempunyai jantung, ginjal, penyakit paru-paru, gangguan pembekuan darah, anemia sel sabit, atau diabetes.

Di samping itu, IUGR boleh berlaku pada janin jika anda mempunyai preeklamsia semasa trimester kedua kehamilan, hipertensi kronik, atau keduanya pada masa yang sama.

Keabnormalan plasenta

Plasenta adalah organ yang berfungsi untuk menghantar nutrien dan oksigen ke janin di dalam rahim. Sekiranya bentuk plasenta tidak sempurna atau ukurannya terlalu kecil, maka organ ini tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

Keadaan ini membolehkan janin menjadi tidak berkembang kerana kekurangan nutrien atau oksigen.

Faktor lain

  • Berlaku pada kehamilan kembar atau lebih
  • Pengambilan dadah haram, merokok
  • Jangkitan tertentu yang anda alami seperti toksoplasmosis, rubella, sifilis, atau sitomegalovirus (CMV)

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found