Apa itu Intravena (IV) dalam Perubatan? Adakah Terdapat Kesan Sampingan?

IV atau intravena adalah kaedah pemberian ubat melalui suntikan atau infus intravena. Sebenarnya, intravena itu sendiri bermaksud 'di dalam urat'. Jadi ubat akan dimasukkan terus ke dalam vena menggunakan jarum atau tiub yang disebut kateter IV. Prosedur suntikan intravena ini harus dilakukan oleh profesional perubatan.

Bilakah kaedah suntikan intravena diperlukan?

Kaedah suntikan intravena adalah prosedur perubatan yang mesti dilakukan oleh dan di bawah pengawasan profesional perubatan. Biasanya, kaedah suntikan intravena ini dilakukan di hospital untuk merawat pesakit yang memerlukan kawalan terhadap dos ubat. Kaedah suntikan intravena juga dapat mempercepat penyerapan ubat untuk pesakit. Contohnya adalah pada pesakit dengan serangan jantung, strok, atau keracunan.

Suntikan intravena akan dilakukan apabila pesakit perlu mendapatkan ubat yang dosnya mesti perlahan dimasukkan ke dalam badan. Injap dan selang yang digunakan dalam kaedah suntikan intravena akan memudahkan pegawai perubatan menyesuaikan dos dan masa yang ditetapkan supaya ubat dapat diserap dengan betul.

Jenis intravena yang paling biasa

Biasanya jenis intravena standard akan digunakan dalam jangka masa pendek atau paling lama 4 hari. Suntikan intravena standard hanya menggunakan jarum untuk dimasukkan ke dalam urat di pergelangan tangan, siku, atau belakang tangan. Kateter kemudian akan dimasukkan dan bukannya jarum.

Kateter intravena standard biasanya digunakan untuk dua jenis kaedah IV berikut:

  • suntikan intravena, menggunakan picagari biasa untuk menyuntik ubat ke kateter. Digunakan untuk menyampaikan ubat ke dalam urat hanya dalam satu dos.
  • Infusi intravena, digunakan untuk menyampaikan ubat ke dalam urat secara berterusan tetapi secara beransur-ansur, terdiri dari infusi pam dan infus titisan.

Umumnya, jenis intravena standard ini diberikan dalam kes rawat inap, pembedahan, untuk ubat penahan sakit, rawatan mual, atau antibiotik.

Penggunaan intravena jangka panjang

Sekiranya kaedah suntikan intravena digunakan untuk jangka masa panjang seperti pada pesakit kemoterapi, biasanya kakitangan perubatan lebih suka menggunakannya Kateter Venus Tengah (CVC) berbanding standard IV. CVC biasanya dimasukkan melalui urat di leher, lengan, atau kawasan selangkangan.

Jadi, kateter atau saluran masuk ubat akan dibuat terlebih dahulu pada awal rawatan dan tidak akan dikeluarkan sehingga rawatan selesai. CVC dapat digunakan untuk jangka waktu yang lebih lama, mulai dari beberapa minggu hingga beberapa bulan.

Tiga jenis utama CVC adalah:

  • Kateter pusat yang dimasukkan secara periferal (PICC) - dimasukkan ke siku di lengan atas terus ke urat.
  • Kateter terowong - Kateter diletakkan di urat di leher atau jantung semasa prosedur pembedahan pendek.
  • Pelabuhan yang ditanamkan - ditanam atau ditanam di bawah kulit di urat di leher atau dada, biasanya digunakan semasa pembedahan.

Untuk mengetahui jenis intravena yang anda perlukan, anda harus berjumpa dengan doktor anda.

Kesan sampingan penggunaan intravena

Walaupun tindakan ini cukup selamat untuk dilakukan, tetapi kesan sampingan yang mungkin timbul dari penggunaan intravena adalah:

  • Jangkitan di tempat suntikan.
  • Kerosakan saluran darah di tempat suntikan.
  • Embolisme udara (pembentukan gelembung udara di jantung dan paru-paru yang dapat menyekat aliran darah.
  • Pembekuan darah.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found