Omeprazole: Fungsi, Dos, Kesan Sampingan, dll. •

Omeprazole Apa Ubat?

Kebaikan ubat omeprazole

Omeprazole adalah ubat untuk merawat masalah perut dan esofagus yang disebabkan oleh asid perut. Cara kerja omeprazole adalah dengan mengurangkan tahap asid yang dihasilkan oleh perut / perut.

Omeprazole adalah ubat yang juga digunakan untuk menghilangkan gejala pedih ulu hati, kesukaran menelan, dan batuk yang berterusan. Fungsi lain dari omeprazole adalah untuk membantu menyembuhkan kerosakan asid di perut dan esofagus, membantu mencegah ulser perut, dan juga dapat mencegah barah esofagus.

Omeprazole adalah ubat kepunyaan perencat pam proton (PPI). Anda juga boleh membeli ubat ini di kaunter farmasi. Omeprazole biasanya boleh digunakan untuk merawat pedih ulu hati pedih ulu hati yang berulang setiap 2 atau lebih kali dalam satu minggu.

Biasanya omeprazole tidak dapat melegakan gejala yang anda rasakan dengan segera atau seketika. Diperlukan masa 1-4 hari untuk ubat ini menunjukkan kesannya.

Sekiranya anda membeli ubat ini di kaunter, pastikan anda memperhatikan arahan penggunaan pada label ubat. Periksa ramuan ubat pada label walaupun ini bukan kali pertama anda mengambil ubat ini, kerana pengilangnya boleh menukar atau menambahkan beberapa ramuan.

Omeprazole yang dijual dengan jenama yang berbeza mungkin mempunyai ramuan yang berbeza. Itulah sebabnya anda perlu sentiasa memperhatikan dan mengambil ubat yang betul.

Apakah peraturan untuk mengambil omeprazole?

Baca arahan yang diberikan dengan teliti sebelum anda mengambil ubat ini. Anda juga boleh bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda jika ada perkara yang membingungkan anda.

Omeprazole adalah ubat yang diminum (secara lisan) mengikut arahan doktor, biasanya sekali sehari, sebelum makan. Sekiranya anda membelinya tanpa preskripsi, ikuti arahan pada label pakej.

Dos yang diberikan akan disesuaikan dengan keadaan anda dan bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap rawatan. Dos untuk kanak-kanak juga berdasarkan umur dan berat badan.

Jangan meningkatkan dos anda atau mengambil ubat ini lebih kerap tanpa kebenaran doktor anda. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Jangan hancurkan, pecah, atau kunyah tablet ini. Telan tablet dengan segelas air.

Sekiranya diperlukan, antasid boleh diambil pada masa yang sama dengan ubat ini. Sekiranya anda juga diberi sucralfate, omeprazole sebaiknya diambil sekurang-kurangnya 30 minit lebih awal.

Gunakan ubat ini secara berkala untuk mendapatkan faedahnya. Oleh itu, jangan lupa, minum ubat ini pada masa yang sama setiap hari.

Terus minum ubat ini selama yang diarahkan, walaupun anda berasa lebih baik. Sekiranya anda membeli ubat ini tanpa preskripsi doktor, jangan mengambilnya lebih dari 14 hari kecuali jika doktor membenarkannya.

Beritahu doktor anda sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk. Sekiranya anda mengubati diri sendiri, beritahu doktor anda jika pedih ulu hati berlanjutan selepas 14 hari atau jika anda perlu mengambil ubat ini lebih dari sekali setiap 4 bulan.

Sekiranya anda merasakan anda mempunyai masalah kesihatan yang serius, segera dapatkan bantuan perubatan.

Bagaimana cara menyimpan omeprazole?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku.

Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi.

Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts