Asid Mefenamic untuk Sakit Gigi, Lebih Berkesan daripada Paracetamol?

Kata orang, sakit gigi sangat menyakitkan, tidak ada yang dapat dibandingkan dengannya. Oleh itu, ubat diperlukan untuk menghilangkan rasa sakit akibat sakit gigi. Biasanya, ubat yang disarankan untuk sakit gigi adalah ubat yang mengandungi asid mefenamat. Tidak jarang, parasetamol juga dapat digunakan untuk meredakan sakit gigi. Walau bagaimanapun, antara asid mefenamat dan parasetamol, yang manakah lebih baik? Adakah asid mefenamat untuk sakit gigi lebih berkesan digunakan?

Asid Mefenamic untuk sakit gigi

Sakit gigi adalah sakit atau sakit di sekitar gigi yang mungkin disebabkan oleh rongga, gigi bengkak, patah gigi, pengisaran gigi ( pengisaran gigi , atau jangkitan gusi. Selain kesakitan, gejala lain yang mungkin anda rasakan ketika anda mengalami sakit gigi adalah bengkak di sekitar gigi, demam, dan sakit kepala. Untuk melegakan gejala ini, anda perlu minum ubat. Salah satu ubat untuk sakit gigi adalah asid mefenamat.

Asid Mefenamic adalah ubat anti-radang bukan steroid yang berfungsi untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan pada pelbagai masalah tulang dan otot, termasuk sakit gigi. Ubat ini berfungsi dengan menghalang tindakan zat siklo-oksigenase yang terlibat dalam pengeluaran pelbagai bahan kimia badan, salah satunya adalah prostaglandin. Prostaglandin ini dihasilkan oleh tubuh apabila anda mengalami kecederaan, penyakit, atau keadaan yang menyebabkan kesakitan, keradangan, dan pembengkakan.

Dengan menghalang tindakan zat siklo-oksigenase, pengeluaran prostaglandin juga dihambat. Oleh itu, kesakitan yang disebabkan oleh prostaglandin juga akan berkurang. Dengan cara itu, asid mefenamat dapat membantu mengurangkan kesakitan yang anda rasakan kerana sakit gigi. Biasanya, ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet dan sirap.

Paracetamol untuk sakit gigi

Paracetamol juga merupakan penghilang rasa sakit, seperti sakit kepala, sakit gigi, dan juga mengurangkan demam. Paracetamol sering menjadi cadangan pertama untuk merawat kesakitan kerana ia selamat diambil oleh kebanyakan orang dan jarang menyebabkan kesan sampingan.

Walau bagaimanapun, tidak seperti asid mefenamat, parasetamol tidak dapat melegakan keradangan. Paracetamol hanya akan menghalang pengiriman mesej 'sakit' ke otak, sehingga anda merasa rasa sakit berkurang. Paracetamol akan berfungsi lebih baik untuk merawat sakit gigi apabila digunakan bersama ubat aspirin atau ubat anti-radang nonsteroid.

Biasanya, dos 400-500 mg parasetamol sudah cukup untuk merawat sakit gigi. Anda juga boleh meningkatkan dos hingga 1000 mg. Walau bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa parasetamol dalam dos yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan hati, terutama jika diambil dengan dua atau tiga ubat penahan sakit.

Adakah asid mefenamat lebih kuat atau parasetamol?

Berdasarkan fungsi ini, asid mefenamat dan parasetamol boleh digunakan untuk merawat sakit gigi. Perbezaannya adalah, parasetamol hanya dapat menghilangkan rasa sakit, sementara asam mefenamat dapat digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan radang.

Oleh itu, penggunaan parasetamol untuk merawat sakit gigi biasanya digabungkan dengan ubat anti-radang bukan steroid. Walaupun asid mefenamat biasanya tidak perlu digabungkan dengan ubat anti-radang lain.

Ingat, ambil ubat mengikut arahan penggunaan. Jangan biarkan anda mengambil ubat lebih daripada dos yang disyorkan. Sekiranya sakit gigi tidak hilang setelah anda mengambil ubat seperti yang disyorkan, anda harus segera berjumpa doktor.

Recent Posts