Mandul atau tidak subur? Sebenarnya, Apa Perbezaannya? •

Tidakkah anda mempunyai anak setelah bertahun-tahun berkahwin? Adakah anda subur atau tidak subur? Selama ini anda mungkin berfikir bahawa kemandulan dan kemandulan mempunyai makna yang sama. Namun, ini ternyata berbeza. Apakah perbezaannya?

Apa yang mandul?

Mandul bermaksud anda tidak boleh mempunyai anak. Seorang lelaki dikatakan tidak subur jika dia tidak dapat menghasilkan sperma, atau sperma yang dihasilkan kurang baik, jadi dia tidak dapat menyuburkan telur dari seorang wanita. Ini disebabkan oleh kerosakan kekal pada testis untuk menghasilkan sperma anda. Sementara itu, wanita dikatakan tidak subur ketika ovari mereka tidak dapat melepaskan telur, sehingga wanita tidak dapat melepaskan telur untuk disenyawakan.

Walaupun begitu, fungsi seksual anda akan tetap berjalan seperti biasa. Namun, malangnya anda tidak dapat mempunyai anak. Ya, kemandulan tidak dapat diatasi dengan cara apa pun, tidak seperti kemandulan. Namun, banyak orang berpendapat bahawa dia tidak subur, walaupun dia hanya subur. Keadaan ini membuatnya putus asa sehingga lebih sukar baginya untuk mempunyai anak.

Oleh itu, jika anda tidak mempunyai anak walaupun sudah beberapa tahun anda berkahwin, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk mengatakan bahawa anda mandul. Pastikan keadaan anda terlebih dahulu dengan memeriksanya ke doktor. Anda perlu tahu bahawa kemandulan tidak hanya berlaku pada wanita, tetapi lelaki juga dapat mengalami kemandulan.

BACA JUGA: Waspadalah terhadap TB pada alat kelamin yang Menjadi mandul

Apa yang menyebabkan seseorang menjadi mandul?

Kemandulan boleh berlaku apabila sperma pada telur jantan atau betina tidak dapat dihasilkan, sehingga persenyawaan tidak dapat terjadi. Salah satu penyebab kemandulan adalah kerana rawatan barah atau kemoterapi. Di samping itu, kemandulan pada wanita juga boleh berlaku kerana menopaus awal, di mana ovari tidak melepaskan telur lagi sebelum usia 40 tahun. Gangguan genetik juga boleh menyebabkan kemandulan.

Kemoterapi pada lelaki boleh menyebabkan kerosakan pada testis sehingga tidak dapat menghasilkan sperma. Kemoterapi boleh membuat jumlah sperma lelaki berkurang (oligospermia), atau sama sekali (azoospermia). Keadaan ini boleh berlaku dalam jangka masa yang panjang atau bahkan kekal.

BACA JUGA: 10 Perkara Yang Terbukti Merosakkan Sperma

Adakah tidak subur?

Ramai orang berpendapat bahawa tidak subur adalah mandul. Namun, berita baiknya adalah, jika anda tidak subur, anda masih boleh mempunyai anak. Dengan lebih banyak usaha, sudah tentu. Tenang, kemandulan pada lelaki atau wanita masih boleh dirawat, salah satunya dengan ubat atau pembedahan. Atau, anda juga boleh mencuba inseminasi tiruan atau IVF sebagai cara untuk melahirkan anak.

Tidur subur adalah ketika anda melakukan hubungan seks secara berkala tanpa kontraseptif selama 1 tahun tetapi belum dapat mengandung atau mempunyai anak. Anda dikatakan tidak subur jika anda mengalami kesukaran untuk membaja (sperma bertemu telur) atau mencapai kehamilan. Juga, ketika anda sudah hamil tetapi anda tidak dapat mengekalkan kehamilan sehingga bayi dilahirkan, anda juga boleh dikatakan tidak subur.

JUGA BACA: Bagaimana Memeriksa Siapa Tidak subur: Suami Atau Isteri?

Kemandulan boleh berlaku disebabkan oleh gangguan dalam pengeluaran sperma lelaki, atau gangguan ketika telur bergerak ke rahim. Anda perlu tahu bahawa ada empat perkara yang mesti anda penuhi untuk mencapai kehamilan. Sekiranya anda tidak dapat memenuhi salah satu dari empat perkara ini, maka anda boleh dikatakan tidak subur. Keempat perkara ini adalah:

 • Kehadiran sperma
 • Ovari mesti melepaskan telur ke dalam tiub fallopi (tiub yang menghubungkan ovari dan rahim)
 • Persenyawaan (sperma memenuhi telur) mesti berlaku
 • Telur yang disenyawakan mesti melekat pada dinding rahim (implantasi)

Tanda-tanda wanita yang tidak subur dapat dilihat dari masa haidnya. Wanita yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur atau sama sekali tidak haid biasanya tidak subur. Sementara itu, lelaki menunjukkan tanda-tanda ketidaksuburan dengan masalah hormon, seperti perubahan pertumbuhan rambut atau fungsi seksual.

Apa yang menyebabkan seseorang tidak subur?

Banyak faktor boleh menyebabkan seseorang tidak subur. Punca kemandulan pada lelaki dan wanita adalah berbeza.

Punca wanita tidak subur

 • Gangguan ovulasi (pelepasan telur). Ini boleh berlaku kerana gangguan hormon, seperti sindrom ovarium polikistik (PCOS), hiperprolaktinemia, hipertiroidisme atau hipotiroidisme.
 • Kelainan pada rahim atau serviks, seperti kelainan pada pembukaan serviks, kehadiran polip di rahim, kehadiran fibroid (tumor jinak) di rahim, atau kelainan pada bentuk rahim.
 • Kerosakan pada saluran tuba, kerana keradangan pada saluran tuba (salpingitis).
 • Endometriosis berlaku apabila tisu endometrium tumbuh di luar rahim. Ini mempengaruhi fungsi ovari, rahim, dan tiub fallopio.
 • Lekatan pelvis, boleh berlaku selepas jangkitan pelvis, pembedahan pada apendiks, perut, atau pelvis.
 • Rawatan barah dan barah, radiasi dan kemoterapi pada wanita boleh mempengaruhi kesuburan.
 • Keadaan tertentu yang berkaitan dengan akil baligh atau berhenti haid (amenorea), seperti penyakit seliak, diabetes yang tidak terkawal, dan beberapa penyakit autoimun (seperti lupus).

Punca lelaki tidak subur

 • Kelainan dalam pengeluaran atau fungsi sperma, dapat terjadi disebabkan oleh masalah pada testis, kecacatan genetik, masalah kesihatan, atau jangkitan. Varicoceles atau pembuluh darah yang membesar di testis juga boleh mempengaruhi kualiti sperma.
 • Masalah pembebasan sperma kerana masalah seksual, seperti ejakulasi dini, penyakit genetik tertentu (seperti fibrosis sista), masalah struktur (misalnya, penyumbatan pada testis), atau kerosakan pada organ pembiakan.
 • Faktor persekitaran, seperti pendedahan kepada racun perosak dan bahan kimia lain, radiasi, merokok, alkohol, atau ubat-ubatan tertentu. Paparan haba dari persekitaran juga dapat meningkatkan suhu tubuh, yang dapat mempengaruhi produksi sperma.
 • Rawatan barah dan barah, seperti radiasi atau kemoterapi yang boleh mengganggu pengeluaran sperma.

JUGA BACA: Mengapa Mandi Panas Membuat Lelaki Tidak subur

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found