Marasmus, keadaan kekurangan zat makanan pada kanak-kanak yang boleh menyebabkan kematian

Tubuh memerlukan pelbagai nutrien untuk meningkatkan perkembangan balita. Keadaan kekurangan nutrisi boleh mengganggu sistem imun, mencetuskan penyakit, dan juga kematian. Malnutrisi yang bertahan terlalu lama adalah penyebab masalah pemakanan kronik, salah satunya adalah marasmus. Apa itu marasmus?

Apa itu marasmus?

Dalam jurnal yang diterbitkan oleh Hindawi berjudul Kecederaan Hati Akut dengan Coagulopathy yang teruk di Marasmus Disebabkan oleh Gangguan Delusi Somatik, marasmus adalah bentuk kekurangan zat makanan kalori yang lebih teruk.

Marasmus adalah keadaan yang dicirikan oleh kekurangan kalori dan cecair di dalam badan, serta kekurangan simpanan lemak. Ini menyebabkan otot-otot badan mengecut.

Kalori adalah salah satu elemen utama yang diperlukan untuk menjalankan pelbagai fungsi badan.

Apabila badan kekurangan kalori, pelbagai fungsi fizikal mengalami penurunan dan bahkan dapat berhenti.

Marasmus adalah masalah kesihatan yang biasa di negara-negara membangun dan dapat dialami oleh kanak-kanak dan orang dewasa.

Pada kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak kecil, keadaan ini cenderung berlaku dan mempunyai tahap keparahan yang lebih tinggi.

UNICEF menulis di laman web rasminya bahawa pada tahun 2018, 49 juta kanak-kanak di bawah umur 5 tahun mengalami marasmus. Sebarannya merangkumi Asia Selatan dan Afrika dengan jumlah bilangan yang sama.

Kekurangan protein dan kalori juga boleh menyebabkan kwashiorkor yang merupakan komplikasi marasmus.

Secara amnya, kwashiorkor berlaku pada zaman kanak-kanak dan menyebabkan masalah pertumbuhan, terutamanya pertumbuhan tinggi yang terbantut atau terbantut.

Keadaan kekurangan zat makanan pada usia balita akan meningkatkan risiko anak mengalami kwashiorkor.

Marasmus dapat dikenali oleh ketinggian dan berat badan anak

Penentuan keadaan ini dilakukan dengan pemeriksaan fizikal ketinggian dan berat badan anak. Pada kanak-kanak, tinggi dan berat badan akan disesuaikan mengikut had umur.

Sekiranya anak mempunyai tinggi dan berat badan di bawah had normal, ini mungkin merupakan tanda awal mengembangkan marasmus.

Dalam Panduan Diet Kanak-kanak, dijelaskan bahawa marasmus tergolong dalam kumpulan kekurangan zat makanan pada kanak-kanak.

Kekurangan zat makanan dicirikan oleh berat badan kurang dari 70 peratus daripada purata. Ini disesuaikan dengan ketinggian dan panjang badan.

Ringkasnya, kekurangan zat makanan pada kanak-kanak berlaku apabila ketinggian dan berat badan anak berada pada garis SD -3. Sekiranya kes itu lebih teruk, angka ini berada di bawah garis SD -3 mengikut carta pertumbuhan WHO.

Di samping itu, tingkah laku atau aktiviti anak juga boleh menjadi pengesahan diagnosis. Apabila kanak-kanak mengalami marasmus, dia akan kelihatan lemah dan cenderung tidak peduli dengan persekitarannya.

Kesukaran yang mungkin terjadi untuk mengenalinya, terutama pada anak-anak, adalah membezakan gejala awal kekurangan zat makanan dengan adanya penyakit berjangkit.

Gejala marasmus pada kanak-kanak

Gejala utama kanak-kanak yang mengalami marasmus adalah penurunan berat badan yang sangat drastik. Penurunan ini disebabkan oleh badan yang kehilangan banyak tisu lemak subkutan di bawah kulit dan jisim pada otot badan.

Keadaan ini menyebabkan indeks jisim badan kanak-kanak (BMI) menurun mendadak hingga sangat rendah. Ini menjadikannya menderita kekurangan zat makanan yang tidak dapat dipandang rendah.

Sebabnya, keadaan ini dapat menghalang perkembangan fizikal, perkembangan kognitif kanak-kanak, dan kesihatan mental.

Sekiranya pengambilan makanan tidak mencukupi untuk waktu yang lama, perut akan mengecut.

Marasmus juga sinonim dengan kehilangan lemak dan jisim otot sehingga seseorang dapat kelihatan sangat kurus.

Di samping itu, marasmus sering bermula dengan rasa lapar dan beberapa gejala kekurangan zat makanan lain, termasuk:

 • Keletihan
 • Suhu badan menurun
 • Cirit-birit kronik
 • Jangkitan saluran pernafasan
 • Gangguan emosi pada kanak-kanak atau tidak menunjukkan ekspresi emosi
 • Mudah marah
 • Lambat
 • Nafas perlahan
 • Tangan bersalaman
 • Kulit kering dan kasar
 • Kebotakan

Keadaan kekurangan zat makanan yang sangat teruk ini dapat menjadikan anak-anak tidak bermotivasi, lesu, dan membuat emosi anak-anak meletup.

Apa yang menyebabkan marasmus?

Gangguan pemakanan adalah perkara yang sangat dipengaruhi oleh pelbagai perkara. Beberapa penyebab marasmus adalah seperti berikut:

Pengambilan kalori yang kurang

Penyebab utama marasmus adalah kekurangan pengambilan kalori. Kekurangan kalori secara automatik mempengaruhi kekurangan pemakanan lain juga.

Nutrien seperti karbohidrat, zat besi, yodium, zink, dan vitamin A diperlukan oleh tubuh untuk tumbuh dan berkembang. Keadaan ini boleh dicetuskan oleh akses terhad kepada keperluan makanan.

Biasanya, kekurangan tenaga dan protein dalam makanan berlaku bersama. Ia juga sering dikaitkan dengan kekurangan vitamin dan mineral.

Sekiranya marasmus cukup parah, kanak-kanak itu boleh mengalami kekurangan zat makanan, iaitu kwashiorkor marasmik.

Gangguan makan

Selain kekurangan nutrisi, gangguan makan seperti anoreksia nervosa juga boleh menyebabkan marasmus, yang dipetik dari buku Nutrition for Children and Adolescents.

Ini adalah tingkah laku yang menyimpang dalam proses makan dan menyebabkan pengambilan nutrien yang diperlukan oleh tubuh tidak mencukupi.

Bukan hanya anoreksia, gangguan makan yang boleh menyebabkan marasmus adalah pica. Ini adalah keadaan orang makan makanan yang tidak sesuai dimakan.

Pica sangat berbahaya kerana doktor tidak dapat melihat apakah mereka memakan sesuatu yang tidak boleh dimakan.

Gangguan makan boleh menyebabkan marasmus jika dilakukan dalam jangka masa satu bulan pada kanak-kanak yang berumur lebih dari 24 bulan.

Status kesihatan

Keadaan anak semasa menjalani rawatan atau mengalami jangkitan seperti sifilis dan tuberkulosis menyebabkan kanak-kanak tersebut memerlukan pengambilan nutrisi yang betul dalam jumlah yang lebih banyak.

Sekiranya tidak dipenuhi, anak akan mudah mengalami kekurangan nutrisi. Selain itu, tahap pengetahuan pemakanan makanan balita kepada ibu bapa, baik ayah dan ibu, juga menjadi penyebab marasmus pada anak-anak.

Inilah yang membuat keadaan kesihatan si kecil terganggu semasa tempoh pertumbuhannya. Ketidaktahuan tentang faedah penyusuan susu ibu eksklusif misalnya atau kurang pengetahuan mengenai memenuhi pemakanan anak.

Keadaan kongenital

Faktor genetik juga mempengaruhi marasmus. Penyakit jantung kongenital atau kongenital, misalnya, boleh mempengaruhi diet anak.

Ini kemudian boleh mencetuskan pengambilan tidak seimbang yang membawa kepada kekurangan zat makanan. Keadaan ini akhirnya menyukarkan proses penyerapan nutrien pada si kecil.

Faktor yang meningkatkan risiko marasmus

Sumber: Garis Kesihatan

Tidak dapat dinafikan bahawa membesar di negara-negara membangun adalah salah satu faktor risiko kekurangan zat makanan ini.

Kanak-kanak di kawasan yang mempunyai kemiskinan tinggi cenderung mengalami marasmus.

Di samping itu, faktor berikut meningkatkan risiko marasmus:

 • Penghasilan susu ibu tidak mencukupi kerana badannya kekurangan zat makanan
 • Jangkitan virus, bakteria dan parasit
 • Tinggal di kawasan dengan kadar kelaparan yang tinggi
 • Tinggal di kawasan dengan kadar penyakit yang tinggi
 • Rawatan perubatan tidak mencukupi

Marasmus adalah hasil kumulatif dari kekurangan nutrien seperti protein dan kalori. Kemiskinan adalah salah satu faktor yang mendominasi.

Bagaimana untuk mendiagnosis marasmus?

Doktor akan melakukan pemeriksaan awal, iaitu pemeriksaan fizikal yang meliputi ketinggian, berat badan, dan kemungkinan anak itu kekurangan zat makanan.

Apabila hasil pengukuran sangat jauh dari had normal untuk usianya, marasmus boleh menjadi penyebab keadaan.

Marasmus dapat diperburuk oleh kehidupan harian anak yang tidak aktif. Ini adalah petanda bahawa keperluan tenaga anak tidak dipenuhi dengan sempurna.

Tidak seperti keadaan kesihatan lain yang dapat didiagnosis dengan ujian darah, marasmus tidak dapat dikesan dengan cara ini.

Sebabnya ialah kanak-kanak dengan marasmus juga mempunyai penyakit berjangkit yang boleh mempengaruhi keputusan ujian darah.

Bagaimana merawat kanak-kanak dengan marasmus?

Marasmus harus dirawat secara beransur-ansur. Terdapat 10 tahap penanganan umum yang perlu dipertimbangkan, menurut Buku Pocket Kesihatan Anak Kementerian Kesehatan Indonesia:

1. Mencegah dan merawat hipoglikemia

Kanak-kanak yang kekurangan zat makanan, termasuk marasmus, berisiko terkena hipoglikemia. Ini adalah keadaan kadar gula darah rendah, jadi anak mesti diberi makan atau larutan gula 10 persen semasa masuk ke hospital.

Sebagai rawatan, anak akan diberi formula khas dalam bentuk F 75 atau pengubahsuaiannya. Ini adalah cecair yang mengandungi:

 • 25 gram susu skim tepung
 • 100 gram gula
 • 30 gram minyak masak
 • 20 ml larutan elektrolit
 • 1000 ml air tambahan

Formula ini akan digunakan dalam setiap rawatan kanak-kanak yang kekurangan zat makanan, termasuk marasmus.

Penyelenggaraan

 • Segera berikan formula F 75 kepada anak-anak
 • Sekiranya tidak ada, berikan 50 ml larutan glukosa secara lisan atau NGT
 • Terus berikan larutan F75 atau glukosa setiap 2-3 jam
 • Sekiranya anak masih minum susu ibu, teruskan penyusuan susu ibu melebihi waktu minum F 75
 • 50 ml larutan gula pasir perlu diberikan sekiranya keadaan anak tidak sedarkan diri

Pemantauan

Sekiranya tahap gula darah anak anda rendah, ulangi pengukuran selepas 30 minit. Berikut adalah syarat-syaratnya:

 • Tahap gula darah anak berada di bawah 3 mmol / L (-54 mg / dl), maka larutan gula diulang.
 • Semasa mengukur suhu melalui dubur (suhu rektum) kurang dari 35.5 darjah Celsius, berikan larutan glukosa.

Pencegahan

Beri formula F 75 setiap dua jam kepada anak, jika dia kelihatan lemah, hidrasi semula terlebih dahulu.

2. Mencegah dan merawat hipotermia

Tubuh manusia dikatakan hipotermik apabila suhu badan kurang dari 35.5 darjah Celsius.

Hipotermia adalah keadaan di mana suhu badan turun di bawah suhu normal dan kanak-kanak yang kekurangan zat makanan berisiko mengalaminya.

Penyelenggaraan

 • Segera berikan penyelesaian formula F75 kepada anak
 • Panaskan badan anak dengan selimut atau dipegang di dada
 • Beri antibiotik

Pemantauan

 • Ambil suhu bayi anda setiap dua jam
 • Pastikan anak anda sentiasa hangat, terutamanya pada waktu malam
 • Periksa tahap gula untuk memeriksa sama ada kanak-kanak itu mempunyai hipoglikemia

Pencegahan

 • Pastikan pakaian dan tilam kanak-kanak tetap kering
 • Jauhkan kanak-kanak dari cuaca sejuk
 • Buat suasana bilik yang hangat
 • Berikan formula F 75 atau ubah setiap dua jam

3. Merawat dan mencegah dehidrasi

Dehidrasi boleh menyukarkan pencernaan makanan dan memburukkan lagi gejala cirit-birit sekiranya anak anda menghidapnya.

Setelah mulai meningkat, rawatan dilanjutkan dengan menyediakan menu makanan balita yang bervariasi untuk memenuhi keperluan pemakanan mereka.

Makanan yang diberikan harus tinggi protein, seperti menggunakan minyak sayuran, kasein, dan gula.

Casein adalah protein dalam susu yang dapat meningkatkan kandungan kalori dalam tubuh anak.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang orang dengan marasmus tidak dapat makan dan minum secara normal.

Biasanya makan dan minum dilakukan dalam jumlah kecil atau menggunakan infus ke dalam urat dan perut.

4. Mengekalkan keseimbangan elektrolit

Kanak-kanak dengan marasmus kekurangan kalium dan magnesium. Ini menyebabkan keseimbangan elektrolit dalam badan terganggu.

Untuk merawat gangguan elektrolit, kanak-kanak perlu diberi kalium dan magnesium yang terkandung dalam larutan formula F 75 dan larutan mineral campuran.

Inilah cara mengatasinya:

Penyelenggaraan

 • Beri kalium dan magnesium yang terkandung dalam larutan campuran mineral yang telah ditambahkan ke F-75.
 • Beri penyelesaian ReSoMal untuk rehidrasi.

Pemantauan

 • Pantau kadar pernafasan.
 • Pantau kadar nadi.
 • Pantau jumlah air kencing.
 • Pantau intensiti pergerakan usus dan muntah.

Pencegahan

 • Teruskan penyusuan.
 • Berikan formula F-75 secepat mungkin.
 • Beri ReSoMal 50-100 ml setiap kanak-kanak yang mengalami cirit-birit.

5. Mencegah jangkitan

Sekiranya seorang kanak-kanak dengan marasmus mengalami jangkitan, ini dapat memperburuk keadaan kesihatannya. Jangkitan yang boleh dijangkiti seperti campak, malaria, dan cirit-birit.

Ketiganya menjadikan keadaan marasmus mematikan. Sangat penting untuk menjaga dan mencegah anak-anak daripada terkena jangkitan dengan memberi vitamin dan mineral, seperti:

 • Multivitamin
 • Asid folik (5 mg pada hari pertama dan kemudian 1 mg / hari)
 • Zink 2 mg
 • Vitamin A

Vitamin dan mineral di atas mampu mencegah jangkitan.

6. Membetulkan kekurangan mikronutrien

Kanak-kanak yang kekurangan zat makanan, termasuk marasmus, memerlukan pengambilan mikronutrien yang mencukupi. Nutrien yang diperlukan termasuk zat besi, kalsium, zink, vitamin A, D, E, dan K.

7. Makan awal

Ketika anak sudah memasuki tahap ini, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan, yaitu:

 • Makan makanan rendah laktosa dalam jumlah kecil tetapi kerap
 • Beri makanan melalui NGT atau secara langsung (oral)
 • Keperluan tenaga: 100 kcal / kgBW / hari
 • Keperluan protein: 1-1,5 gram / kgBW / hari
 • Keperluan cecair: 130 ml / kg / hari (keadaan edema teruk, berikan 100 ml / kg / hari)

Pelbagai pentadbiran ini dijalankan di bawah pengawasan doktor

Pemantauan

Berikut adalah perkara yang perlu dipantau dan direkodkan setiap hari pada peringkat penyusuan awal:

 • Jumlah makanan yang dimakan
 • Adakah ada muntah atau tidak?
 • Ketekalan najis
 • berat badan anak

Pemantauan dilakukan oleh doktor.

8. Memasuki peringkat catch-up

Apabila anak telah memasuki fasa ini, tandanya ialah selera makan telah kembali. Anda perlu melakukan peralihan secara beransur-ansur untuk beralih dari formula F 75 ke F 100.

Berikut adalah perinciannya:

 • Berikan F100 jumlah yang sama dengan F75 selama 2 hari berturut-turut
 • Tingkatkan jumlah F100 sebanyak 10 ml
 • Makan kerap dengan jumlah yang tidak terhad (mengikut kemampuan anak)
 • Tenaga: 150-220 kcal / kgBW / hari
 • Protein: 4-6 gram / kgBW / hari

Sekiranya anak masih disusui, teruskan dengan penyusuan tetapi pastikan anak tersebut telah menerima F100.

Sebabnya ialah susu ibu tidak mengandungi cukup tenaga untuk menyokong pertumbuhan anak.

9. Memberi rangsangan deria

Kanak-kanak yang mengalami marasmus sering tidak selamat kerana keadaannya yang berbeza. Setelah melalui semua peringkat dan sampai pada fasa ini, anda perlu memberikan rangsangan deria dan emosi, seperti:

 • Beri ungkapan cinta
 • Mewujudkan persekitaran yang ceria
 • Main terapi 15-30 minit sehari
 • Ajak dia melakukan aktiviti fizikal
 • Melakukan aktiviti bersama seperti makan dan bermain

Keadaan marasmus sering membuat kanak-kanak tidak selamat, jadi mereka memerlukan sokongan emosi untuk meningkatkan perkembangan sosio-emosi pada awal kanak-kanak.

10. Bersiap untuk pulang

Apabila berat dan tinggi badan anak berada di atas -2 SD, anak boleh pulang dan melakukan rawatan di rumah.

Di samping itu, pertimbangan lain yang membolehkan anak pulang ke rumah adalah:

 • Telah selesai mengambil antibiotik
 • Selera makan yang baik
 • Menunjukkan kenaikan berat badan
 • Edema telah hilang atau berkurang secara drastik

Di samping itu, jangkitan sering berlaku pada kanak-kanak yang mengalami marasmus, jadi antibiotik perlu diberikan.

Mengubati jangkitan dan masalah kesihatan yang lain dapat membantu dan memberi peluang kepada anak anda untuk sembuh dengan lebih cepat.

Bagaimana cara mencegah marasmus?

Sekiranya faktor risiko penyakit ini jauh dari keadaan anda, anda masih perlu mengambil langkah pencegahan. Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah marasmus:

Mengamalkan diet seimbang

Cara terbaik untuk mengelakkan marasmus adalah dengan mengamalkan diet seimbang dengan diet balita yang mengandungi protein dari susu, ikan, telur atau kacang.

Di samping itu, pengambilan sayur-sayuran dan buah diperlukan untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral untuk mengelakkan kekurangan zat makanan secara umum.

Jaga kebersihan persekitaran

Keadaan kebersihan dan kebersihan persekitaran yang baik dapat mengurangkan risiko marasmus. Terutama di tempat-tempat di mana tidak ada bekalan air bersih dan makanan yang sihat.

Kebersihan dan kebersihan yang buruk dapat meningkatkan risiko jangkitan, yang merupakan tanda marasmus dan jenis kekurangan zat makanan yang lain.

Ini boleh menjadikan keadaan lebih sukar untuk dirawat.

Pencegahan jangkitan

Pencegahan jangkitan juga penting kerana pelbagai penyakit berpotensi menyebabkan masalah pemakanan pada seseorang, terutama jika dia mengalami marasmus.

Ini dapat dilakukan dengan menjaga kebersihan diri dan persekitaran, dan memastikan makanan yang dimakan bebas dari penyakit.

Pada kumpulan usia bayi, perlindungan juga diberikan dengan penyusuan untuk memenuhi keperluan pemakanan dan menguatkan sistem imun.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found