Bintik-bintik Putih pada Kulit Bayi: Punca, Karakteristik, dan Cara Mengatasinya

Tompok-tompok merah pada kulit bayi agak biasa, dan biasanya disebabkan oleh gigitan nyamuk. Namun, bagaimana dengan tompok-tompok putih pada kulit bayi? Sebenarnya, apa penyebab kemunculan keadaan ini dan bagaimana mengatasinya? Inilah penjelasan lengkapnya.

Penyebab tompok-tompok putih pada kulit bayi

Bayi mempunyai kulit sensitif dan lebih nipis daripada orang dewasa. Kulit sensitif ini memudahkan si kecil mengalami ruam atau lepuh kerana kerengsaan atau geseran.

Selain ruam kemerahan, masalah kulit pada bayi juga boleh menyebabkan keputihan. Berikut adalah beberapa penyebab munculnya bintik-bintik putih atau ruam pada kulit dan wajah bayi:

1. Milia

Penampilan milia pada pandangan pertama serupa dengan jerawat. Bezanya, milia kelihatan seperti bintik-bintik putih pada kulit bayi.

Tompok putih Milia biasanya muncul di kulit di sekitar hidung, dagu, dan pipi bayi, walaupun ia juga boleh muncul di sekitar kelopak mata dan alat kelamin.

Masalah kulit ini sangat biasa berlaku pada bayi, malah bayi yang baru lahir. Klinik Mayo mengatakan milia terbentuk apabila serpihan kulit mati terperangkap di liang roma.

Milia juga boleh terbentuk dari kulit yang sembuh setelah kerosakan, seperti dari lepuh, ruam, atau selaran matahari yang berlebihan.

Sekiranya anda menemui tompok milia putih pada kulit bayi anda, anda tidak perlu risau. Keadaan ini tidak menyebabkan rasa sakit, panas, sakit, atau gatal.

Cara memperbaikinya:

Tidak ada rawatan khusus untuk milia kerana keadaannya akan hilang sendiri, biasanya dalam beberapa minggu atau bulan.

Sekiranya milia tidak hilang dan menimbulkan kebimbangan, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor.

Sebagai rawatan, anda hanya perlu membersihkan badan bayi setiap hari dengan sabun dan air suam. Kemudian keringkan dengan menepuk lembut badan menggunakan tuala.

Elakkan produk penjagaan bayi yang mengandungi wangian, pewarna, atau perengsa yang boleh merengsakan kulit.

2. Erythema toxicum neonatorum (ETN)

Sumber: Pusat Bayi

Tompok-tompok putih pada kulit dan wajah bayi boleh disebabkan oleh eritema toxicum neonatorum (ETN).

Keadaan ini menyebabkan munculnya benjolan kuning kecil yang secara beransur-ansur menjadi putih atau sedikit kemerahan pada kulit.

Apabila disentuh, benjolan akan terasa keras dan mungkin pecah dengan cecair.

ETN biasanya mempengaruhi kulit wajah dan bahagian tengah badan, seperti dada. Walau bagaimanapun, ia juga boleh muncul di lengan dan kaki.

Bayi boleh mengalami keadaan ini semasa lahir, atau satu hingga dua hari selepas bayi dilahirkan.

Kemunculan ETN dipercayai sebagai tindak balas tubuh bayi terhadap mikroba yang menyusup ke pori-pori kulit. Setelah sistem ketahanan badan berkembang dan lebih kuat, kulit bayi akan menjadi kurang sensitif.

Cara memperbaikinya:

Menurut American Osteopathic College of Dermatology, tompok putih pada kulit bayi kerana ETN tidak memerlukan rawatan khas. Bintik secara amnya akan hilang sendiri dalam 5 atau 14 hari.

Walaupun begitu, elastik boleh pecah pada bila-bila masa. Oleh itu, anda harus berhati-hati ketika membersihkan badan bayi atau memakaikannya kerana boleh memecahkan elastik.

Jangan lupa untuk sentiasa menjaga kebersihan badan dan pakaian bayi sehingga kulitnya pulih lebih cepat dari keadaan ini.

3. Vitiligo

Sumber: Kesihatan Xchange

Vitiligo adalah penyakit kulit keturunan (genetik) yang menyebabkan perubahan warna kulit dengan munculnya tompok-tompok putih pada kulit bayi.

Ukuran tambalannya berbeza-beza, dapat kecil atau besar dan muncul di sekitar wajah, tangan, kaki, dan bibir. Bukan hanya kulit, penyakit ini juga menyebabkan warna rambut, bulu mata, dan alis menjadi putih.

Vitiligo berlaku apabila sel penghasil pigmen (melanosit) mati atau berhenti menghasilkan melanin.

Melanin adalah bahan yang memberi warna pada kulit, rambut dan mata. Penghentian pengeluaran melanin dianggap sebagai hasil proses autoimun.

Walau bagaimanapun, banyak faktor lain juga berperanan dalam penampilan tompok-tompok putih ini, seperti pendedahan cahaya matahari dan bahan kimia industri.

Penyakit ini tidak menimbulkan rasa sakit pada kulit. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan kehilangan warna pada retina (lapisan dalam bola mata) dan juga kehilangan pendengaran.

Cara memperbaikinya:

Tompok-tompok putih pada kulit bayi ini tidak dapat disembuhkan dengan rawatan di rumah. Namun, ibu bapa dapat menjaga kulit bayi dengan betul untuk mengelakkan penyebaran perubahan warna kulit.

Anda harus menjauhkan anak anda dari cahaya matahari langsung dan menggunakan krim yang ditetapkan doktor untuk melindungi kulit.

Di samping itu, doktor akan mempertimbangkan rawatan mengikut keadaan kulit bayi termasuk ubat, terapi, pembedahan, atau kombinasi.

4. Panu

Sumber: WebMD

Panu atau tinea versicolor adalah jangkitan kulat yang menyebabkan tompok-tompok putih muncul pada kulit bayi.

Panu bukan sahaja berwarna putih, tetapi juga berwarna coklat, merah, atau merah jambu. Tompok ini berbentuk bujur, kering, bersisik, dan gatal.

Memetik dari Kesihatan Kanak-kanak, tinea versicolor disebabkan oleh sejenis kulat yang hidup di permukaan kulit.

Persekitaran kulit lembap sememangnya tempat yang sesuai untuk kulat membiak.

Jadi, jika kulit bayi disebabkan oleh peluh, dia terdedah kepada keadaan ini.

Bayi yang kekurangan zat makanan atau mempunyai sistem ketahanan badan juga lebih terdedah kepada masalah kulit ini.

Cara memperbaikinya:

Tompok-tompok putih pada kulit wajah bayi hanya dapat disembuhkan dengan krim antijamur.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakan ubat ini secara sembarangan kerana kulit bayi masih sensitif. Jadi, lebih baik jika ubat itu mengikut preskripsi doktor.

Agar tidak berulang, jaga kebersihan kulit si kecil dengan memandikan bayi secara berkala.

Elakkan membiarkan bayi memakai pakaian yang basah dengan peluh untuk jangka masa panjang. Kemudian, jangan lupa menukar lampin bayi ketika kotor dan basah.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found