Cara menghilangkan kedutan pada wajah dengan 4 bahan semula jadi

Kedutan, kedutan, atau garis halus di wajah akan kelihatan seiring bertambahnya usia. Kerana sering membuat anda merasa tidak selamat, anda mungkin berfikir untuk terus ke rawatan kecantikan untuk menyembunyikan kerutan dengan cepat. Sebenarnya, anda sebenarnya boleh menggunakan bahan semula jadi di rumah untuk menghilangkan kedutan di wajah anda, anda tahu!

Bahan semula jadi untuk menghilangkan kedutan pada wajah

Sekarang anda tidak perlu bergegas ke klinik kecantikan untuk menghilangkan kerutan di wajah anda. Kerana, ada beberapa bahan semula jadi yang tidak kalah berkesan menyamarkan garis-garis halus di wajah. Ini lebih banyak lagi.

1. Aloe vera

Manfaat lidah buaya untuk kecantikan tidak diragukan lagi. Selain menjaga kelembapan kulit, lidah buaya juga dapat membantu menghilangkan kerutan di wajah, anda tahu!

Ini dibuktikan melalui kajian yang diterbitkan dalam jurnal Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology pada tahun 2015. Pakar mendapati bahawa menggunakan gel aloe vera ke kulit secara berkala dapat meningkatkan pengeluaran kolagen pada kulit. Ini sangat membantu menyamarkan garis-garis halus di wajah sambil melembapkannya.

2. Topeng pisang

Selain sedap dimakan, pisang yang dibuat menjadi topeng sebenarnya dapat menghilangkan keriput di wajah, anda tahu! Ini kerana pisang mengandung vitamin anti-penuaan, seperti vitamin A, vitamin B, dan vitamin E, yang efektif untuk menjaga kesehatan kulit.

Hancurkan seperempat pisang ke dalam mangkuk, kemudian sapukan topeng pisang ke wajah hingga rata. Biarkan selama 15-20 minit sebelum dibilas dengan air suam. Sekiranya dilakukan secara berkala, garis-garis halus di wajah anda akan lebih menyamar dan menjadikan anda kelihatan lebih muda.

3. Putih telur

Anda mungkin sudah biasa dengan topeng putih telur. Ya, selain dapat mencerahkan kulit, putih telur juga dapat menjadikan kulit licin dan ketat, anda tahu!

Putih telur dapat merangsang penghasilan kolagen di wajah sehingga kulit yang awalnya berkerut menjadi lebih kencang. Walau bagaimanapun, bagi anda yang alah kepada telur, anda harus mengelakkan penggunaan topeng ini dan beralih ke bahan semula jadi lain untuk menghilangkan kedutan pada wajah.

4. Minyak zaitun

Sumber: Leaf.tv

Satu kajian dalam Journal of the American College of Nutrition pada tahun 2001 mendedahkan bahawa orang yang menggunakan minyak zaitun mempunyai lebih sedikit keriput. Minyak zaitun kaya dengan antioksidan, vitamin A, dan vitamin E yang dapat menangkal radikal bebas sambil menghilangkan keriput di wajah.

Tuangkan sesudu minyak zaitun di telapak tangan anda, kemudian urut ke seluruh wajah anda sebelum tidur. Bilas dengan air suam dan tepuk lembut dengan tuala lembut. Dijamin, anda akan bangun dengan kulit wajah yang sihat, bercahaya, dan awet muda.

Recent Posts