11 Senarai Persediaan untuk Melahirkan Sebelum Kelahiran Bayi

Sebagai bakal ibu, terutamanya jika ini adalah kali pertama anda akan melahirkan, sudah tentu ada kekeliruan mengenai persiapan untuk melahirkan anak. Walaupun memasuki akhir trimester ketiga, ada beberapa persiapan untuk melahirkan yang perlu anda lakukan.

Persiapan yang teliti untuk bersalin akan membuat anda lebih tenang ketika anda menghampiri hari kelahiran bayi. Oleh itu, adalah lebih baik jika anda mencatat apa persiapan persalinan yang harus anda lakukan dan mengaturnya dengan baik sebelum tiba masanya.

Persediaan untuk melahirkan anak

Persiapan kelahiran lebih daripada sekadar memasukkan semua barang ke dalam beg hospital anda. Caranya adalah dengan menguraikan barang-barang dan menyiapkannya menjadi kategori yang berasingan.

Dengan mengatur dan melakukan persiapan kelahiran yang betul, anda tidak akan merasa terbeban. Anda boleh menandakan setiap item dalam senarai ini, atau hanya menggunakannya sebagai panduan.

Lakukan apa yang sesuai untuk anda dalam persiapan kelahiran ini.

Tidak mengapa menyerahkan beberapa tugas kepada pasangan atau ahli keluarga anda untuk membantu meringankan beban anda dalam senarai kelahiran anda.

Persediaan berikut untuk persalinan atau penghantaran tidak boleh dilewatkan:

1. Dapatkan maklumat mengenai proses kelahiran

Pastikan anda telah mengetahui terlebih dahulu bagaimana proses kelahirannya, baik kelahiran normal dan kelahiran melalui pembedahan caesar.

Terutama jika ini adalah pengalaman pertama anda melahirkan, anda harus mengetahui banyak tentang proses persalinan dan tanda-tanda kelahiran anak.

Tanya doktor, berkongsi dengan rakan-rakan yang telah melahirkan, mencari maklumat yang boleh dipercayai dari internet dapat membantu anda memahami proses kelahiran sebenar dengan lebih baik.

Dengan memahami prosesnya, anda akan menjadi lebih tenang dan lebih bersedia ketika Hari-Hari anda tiba.

2. Luangkan masa untuk “me-time” untuk bersiap untuk bersalin

Adalah wajar untuk merasa cemas ketika hari bersalin tiba. Namun, jangan biarkan tekanan kerja persediaan merosakkan kesihatan anda.

Persiapkan diri anda dengan mengikuti kelas pranatal atau melakukan latihan kehamilan sebagai cara untuk mengisi masa sebelum bersalin.

Mengambil kelas pranatal, melakukan latihan kehamilan, dan melakukan teknik relaksasi semuanya boleh menjadi cara untuk melancarkan kelahiran.

Cara lain yang boleh anda lakukan ialah memanjakan diri di salon atau spa untuk merehatkan badan dan fikiran.

Selain membawa kesan positif kepada anda, bayi yang berpotensi dalam kandungan juga dapat menuai faedahnya.

Mentaliti ibu yang lebih kuat sebelum kelahiran D-day dapat membantu meningkatkan stamina, mengurangkan risiko komplikasi melahirkan anak, dan membantu tubuh pulih lebih cepat setelah melahirkan.

3. Membeli-belah untuk keperluan bayi dan keperluan lain

Peralatan yang kelihatan mudah tetapi sebenarnya cukup penting untuk dilengkapkan sejak dulu lagi sebagai persediaan untuk melahirkan atau melahirkan, iaitu membeli-belah untuk keperluan bayi.

Apabila sudah memasuki bulan ketujuh kehamilan, sudah tiba masanya ibu dan pasangan memulakan pembayaran apa sahaja peralatan yang akan digunakan oleh si kecil setelah melahirkan.

Peralatan yang baru lahir biasanya merangkumi pakaian, kasut, mainan, kereta bayi, dan buaian bayi.

Persiapan untuk melahirkan anak ini tidak perlu dilakukan dengan tergesa-gesa, tetapi pastikan ketika hari kelahiran tiba semua peralatan peribadi si kecil anda ada.

Untuk mengurangkan kerumitan yang akan mengalu-alukan anda pulang nanti, simpan bekalan keperluan rumah dan keperluan bayi dengan secukupnya.

Bermula dari lampin bayi, tisu basah bayi, kain pelikat, kain lap, botol, detergen bayi khas, tuala bayi, pakaian bayi lengkap dengan sarung tangan, hingga topi.

Sediakan juga tuala dan peralatan bayi untuk mandi.

Di samping itu, anda juga perlu menyediakan kompres, ubat penahan sakit, kain kasa, kepada makanan segar, kering, dan beku sebagai persediaan untuk melahirkan anak.

4. Sediakan buaian atau tapak semaian di rumah

Pastikan bilik bayi sudah siap sebelum hari kelahiran.

Selain itu, pakaian, peralatan bayi (kain swaddle, cadar, selimut, sarung bantal bolster) harus dibersihkan dan siap dimasukkan ke dalam beg penyediaan

Anda dan pakaian pasangan anda juga telah dicuci dan disterilkan sebagai persediaan untuk melahirkan.

Bercakap tentang bagaimana anda berdua akan membahagikan tugas menjaga bayi dan menjaga rumah sebagai persiapan untuk selepas bersalin.

Bimbing juga pasangan anda mengenai perkara-perkara yang mungkin tidak jelas, seperti apa yang boleh dilakukannya untuk menyokong anda menyusui nanti.

5. Penyediaan beg bersalin dan selepas bersalin

Salah satu persediaan ibu sebelum bersalin atau bersalin yang tidak kurang pentingnya ialah anda mesti sudah mengetahui tentang siapa doktor akan menangani dan lokasinya.

Doktor mana yang anda pilih akan mempengaruhi lokasi di mana anda melahirkan.

Sebaik sahaja anda mengetahui lokasinya, persiapan kelahiran lain yang harus anda fikirkan dengan teliti adalah bagaimana menuju ke sana.

Tuliskan nombor telefon hospital atau klinik yang ingin anda kunjungi sebagai persiapan melahirkan. Ketahui apa kemudahan di mana anda akan melahirkan.

Sebagai persediaan untuk melahirkan, anda juga harus membuat rancangan cadangan.

Sekiranya anda masih mahu berjumpa doktor, ketahui di mana amalan doktor yang lain. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mempertimbangkan jarak antara hospital dan kediaman anda.

Sekiranya anda benar-benar mahu pergi ke hospital lain yang berdekatan, cari tahu siapa doktor yang biasa merawatnya di sana.

Ketahui kemudahan dan perkhidmatan penghantaran sehingga pada hari-hari kelahiran anda, persiapan anda selesai, jadi anda tidak perlu panik dan bersusah payah mencari di tempat lain.

Sekiranya ternyata anda mempunyai rancangan untuk melahirkan di luar negara, misalnya kerana ada tuntutan kerja atau percutian dengan pasangan anda, persiapkan sebaik mungkin.

Persiapan untuk kelahiran atau kelahiran normal atau pembedahan caesar ke luar negara yang perlu anda persiapkan adalah insurans kesihatan, pelbagai dokumen penting, dan hospital pilihan.

Sebelum pergi ke luar negara, berjumpa doktor di Indonesia. Doktor anda akan membantu menyediakan sebarang dokumen yang mungkin anda perlukan.

Contohnya seperti dokumen perubatan pemeriksaan, surat rujukan, dan data penting lain.

7. Memilih kaedah penyampaian

Terdapat pelbagai jenis kelahiran yang dapat disesuaikan dengan keadaan dan keperluan ibu.

Kaedah atau jenis kelahiran termasuk kelahiran faraj, bahagian caesar, kelahiran lembut, kelahiran air, dan hipnobirthing.

Sebenarnya, tempat bersalin juga dapat ditentukan, misalnya, wanita hamil melahirkan di hospital atau melahirkan di rumah.

Pemilihan tempat dan kaedah bersalin untuk ibu ini harus dirujuk lebih lanjut dengan doktor.

Doktor akan menilai kemampuan dan keadaan tubuh ibu sehingga dia dapat memberikan nasihat terbaik.

8. Ikuti kelas persiapan buruh atau penghantaran

Adalah baik untuk mempraktikkan teknik pernafasan semasa melahirkan dan berehat pada trimester kehamilan ketiga dengan seseorang yang memahami ini sebagai persediaan.

Anda juga boleh berlatih cara mendorong semasa melahirkan agar lebih santai kemudian.

Sekiranya anda mempunyai beberapa pertanyaan peribadi mengenai persiapan, semasa, dan selepas melahirkan, terlibat dalam kelas seperti ini dapat membantu.

Terdapat pelbagai perkara mengenai ibu baru yang mungkin anda tanya, seperti perubahan faraj, bayi blues, dan penurunan dorongan seks.

Anda boleh mendapatkan maklumat ini sekiranya anda mengikuti kelas kehamilan.

Selain mendapat maklumat dari pelatih, anda juga boleh berkongsi dengan ibu lain.

9. Sampaikan aduan kepada orang terdekat

Adalah wajar bagi ibu untuk sering merasa tidak sabar dan cemas dalam tempoh persiapan kelahiran atau kelahiran bayi.

Bagi bakal ibu yang merasa cemas sebelum melahirkan cesarean, lebih baik tidak berdiri sendiri dan menanggung kegelisahan ini.

Keresahan yang timbul sebenarnya dapat dihilangkan semudah berbual atau bercakap dengan orang lain.

Oleh itu, cubalah berbincang dengan rakan, suami, ibu bapa, atau seorang jururawat di hospital untuk menangani sebarang ketakutan atau kegelisahan semasa melahirkan.

Bercakap atau hanya bertukar cerita dengan rakan-rakan yang sedang hamil juga dapat membantu sedikit sebanyak.

Ini berguna untuk mengurangkan kesan ketegangan dan mengalihkan fikiran daripada ketakutan.

10. Terapkan penegasan positif kepada diri sendiri

Peneguhan adalah kata-kata positif yang dapat membantu anda mengatasi pemikiran negatif, termasuk sebagai persediaan ibu sebelum melahirkan bayi.

Dengan memberi penegasan positif kepada diri sendiri, ibu secara tidak langsung juga menanamkan pelbagai cadangan baik ke bawah sedarnya.

Ini sangat penting kerana apa yang anda percayai dapat mempengaruhi tindakan anda seterusnya.

Sekiranya anda percaya bahawa anda dapat melakukan sesuatu, pemikiran itu akan membantu apabila anda benar-benar perlu.

Apabila anda berfikiran positif dan cuba menyebarkan suasana yang baik, perkara yang baik secara semula jadi akan mengikuti anda.

Teori ini dikenali sebagai undang-undang tarikan dan telah terbukti bermanfaat untuk kesihatan mental.

Oleh itu, adalah idea yang baik untuk cuba mengawal emosi negatif anda dan menggantinya dengan mengatakan perkara positif kepada diri sendiri.

Berfikir secara positif di tengah kesibukan dan kebimbangan menjadi seorang ibu mungkin sukar, tetapi itu tidak bermakna tidak mungkin.

Perlahan tetapi pasti, setiap pemikiran positif yang anda tanamkan dalam diri anda akan membantu anda menjadi ibu yang kuat.

11. Kekalkan daya tahan

Persiapan untuk melahirkan atau melahirkan, sama ada anak pertama, anak kedua, dan seterusnya, masih memerlukan anda sihat dan cergas.

Ini kerana proses melahirkan pasti memerlukan banyak tenaga dan mungkin memerlukan masa yang lama.

Berikut adalah persediaan sebelum melahirkan atau melahirkan untuk mengekalkan sistem imun ibu:

  • Tidur atau rehat yang mencukupi
  • Kekalkan pengambilan nutrien dari makanan harian
  • Elakkan tekanan dan kekal santai
  • Lakukan senaman ringan seboleh-bolehnya

Ibu juga boleh mencuba untuk melancarkan buruh kemudian dengan cara induksi semula jadi atau makan makanan untuk melahirkan dengan cepat.

Induksi buruh secara semula jadi pastinya berbeza dengan induksi tenaga kerja.

Seperti namanya, induksi semula jadi dilakukan dengan cara semula jadi untuk membantu merangsang kontraksi.

Namun, sebelum melakukan induksi buruh secara semula jadi, ada baiknya ibu meminta doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya.

Adakah perlu mencukur rambut kemaluan sebagai persediaan untuk melahirkan anak?

Bercakap mengenai persiapan untuk bersalin atau melahirkan secara vagina atau pembedahan caesar kadang-kadang boleh membuat anda mempunyai pelbagai soalan.

Salah satu persoalan mengenai persiapan ibu untuk bersalin atau bersalin adalah adakah perlu mencukur rambut kemaluan atau tidak.

nasihat terbaik, Anda tidak digalakkan mencukur rambut kemaluan sebagai persediaan untuk melahirkan anak atau kelahiran bayi.

Ini kerana mencukur rambut kemaluan dapat meningkatkan jangkitan selepas kelahiran.

Sekiranya perlu, biasanya seorang jururawat yang akan membantu anda mencukur rambut kemaluan anda pada hari kelahiran.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Hospital Infection mendapati bahawa anda berisiko lebih besar terkena jangkitan jika mencukur rambut kemaluan anda sendiri sebelum melahirkan.

Mencukur rambut kemaluan sebelum prosedur pembedahan seperti melahirkan dapat meningkatkan risiko jangkitan jika tidak dilakukan dengan kaedah dan alat steril.

Bagaimanakah persiapan mental ayah menghampiri kelahiran anak?

Bukan hanya ibu yang memerlukan persiapan mental sebelum melahirkan atau melahirkan, sama ada yang pertama, kedua atau seterusnya.

Sebaliknya, bapa juga memerlukan persiapan mental yang baik selain mengemas peralatan bayi, ibu, dan ayah mereka sendiri yang mesti dibawa semasa bersalin.

Tugas untuk calon ayah di bilik bersalin bukan hanya berfungsi sebagai bahagian dokumentasi tetapi juga memberi semangat.

Aura yang anda pancarkan semasa menemani isteri anda akan memberi kesan langsung kepada keadaan bayi dan ibunya.

Bersikap tenang, yakin, dan berwaspada akan banyak membantu isteri anda lebih tenang semasa proses persalinan dari awal hingga akhir.

Berikut adalah pelbagai persediaan mental untuk bapa sebelum kelahiran bayi:

  • Kongsikan segala kebimbangan anda dengan isteri anda.
  • Lakukan senaman untuk membantu menghilangkan tekanan.
  • Latihan pernafasan dan meditasi.
  • Tunjukkan sokongan ayah kepada isteri.
  • Jadilah jurucakap isteri ketika melihatnya kesakitan sebelum melahirkan.

Suami juga dapat menyokong dan menenangkan ibu sebelum kelahiran bayi dengan terus menemaninya di sisinya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found