Tablet Bersalut Filem, Bentuk Ubat Kawalan Dos •

Berbanding dengan beberapa jenis ubat oral seperti tablet, kapsul, serbuk, dan sirap, tentu saja, ubat bersalut filem adalah ubat yang namanya jarang anda dengar. Sebenarnya, bentuk ubat ini mestilah sering anda hadapi. Bentuk perubatan yang berbeza mempunyai kebaikan dan fungsi yang berbeza. Lalu apa fungsi ubat atau tablet bersalut filem?

Apa itu tablet bersalut filem?

Dadah boleh didapati dalam pelbagai bentuk, dari sirap, serbuk, hingga kapsul. Secara amnya, pelbagai jenis ubat ini disesuaikan dengan kandungan dan fungsinya. Nah, satu jenis yang sering diresepkan oleh doktor adalah tablet bersalut filem.

Tablet bersalut filem adalah salah satu jenis ubat oral yang mempunyai bentuk padat. Di bahagian dalam, terdapat larutan ubat dalam bentuk cecair, yang kemudian dilapisi di luar oleh membran.

Apabila bahan kimia aktif dimasukkan ke dalam tablet filem, bahan kimia tersebut akan melekat pada zarah filem dan menggantikan cecair yang terdapat di dalamnya. Oleh itu, mereka dipanggil tablet bersalut filem. Membran pada lapisan luar ubat ini tidak begitu tebal tetapi sukar larut dalam air.

Tablet bersalut sebenarnya terdiri daripada pelbagai jenis, iaitu tablet bersalut gula, berlapis enterik dan berlapis filem.

Kelebihan ubat bersalut filem

Tablet yang dilapisi selaput umumnya bertujuan untuk menyembunyikan bau kimia aktif yang tidak menyenangkan dalam ubat, atau untuk melindungi bahan kimia dari sampai ke usus dan tidak musnah ketika melalui asid perut.

Kerana, jika ubat itu hancur ketika melalui asid perut, ubat tersebut tidak dapat diserap ke dalam usus. Ini menunjukkan bahawa ubat tidak berfungsi dan anda tidak dapat merasakan faedah menggunakan ubat ini.

Ubat yang dilapisi filem mempunyai beberapa kelebihan, salah satunya ialah perlahan-lahan melepaskan bahan kimia aktif di dalam tubuh dengan dos yang stabil yang telah disesuaikan dengan jumlah yang dapat disesuaikan.

Maksudnya, dos bahan aktif dilepaskan sedikit demi sedikit di dalam badan dan diserap secara perlahan oleh usus secara berterusan. Bilangan dos yang dikeluarkan di dalam badan juga dapat disesuaikan, mengikut jenis membran dan kepekatan ubat itu sendiri.

Oleh itu, bentuk ubat bersalut filem ini sangat sesuai untuk semua jenis ubat yang mudah larut dalam air. Oleh itu, bentuk ubat ini dapat memaksimumkan mekanisme tindakan ubat dalam tubuh, jika dibandingkan jika ubat ini tidak dilapisi oleh membran.

Kelemahan penggunaan tablet bersalut filem

Walau bagaimanapun, tablet bersalut filem juga mempunyai kekurangan jika dibandingkan dengan tablet oral jenis lain. Contohnya, tablet bersalut filem lebih mahal daripada ubat yang sama tetapi dalam bentuk yang berbeza.

Selain itu, tablet bersalut filem juga berpotensi menyebabkan keracunan di dalam badan yang disebabkan oleh berlakunya dos pelupusan (doslambakan).

Pembuangan dos berlaku apabila metabolisme ubat dipengaruhi oleh faktor persekitaran yang menyebabkan pembebasan ubat pramatang atau bahkan tablet yang mengeluarkan dos ubat yang berlebihan ke dalam badan.

Ini boleh menyebabkan kepekatan ubat dalam badan meningkat, jadi risiko kesan sampingan juga meningkat. Sekiranya tidak diperiksa, ada kemungkinan anda akan mengalami keracunan dadah.

Oleh itu, standard penggunaan dadah mesti selalu dipatuhi. Ikut arahan doktor atau ahli farmasi. Salah satunya adalah menggunakan ubat mengikut dos yang ditetapkan oleh doktor.

Minum ubat secara berkala dan jangan menggandakan dos ubat kerana boleh berisiko berlebihan. Elakkan menggunakan ubat tertentu bersama dengan ubat lain kerana interaksi yang berlaku boleh meningkatkan risiko kesan sampingan dari ubat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found