Ubat Cirit-Birit Kuat yang Boleh Dibeli di Farmasi Terdekat

Cirit-birit adalah gangguan pencernaan yang menyebabkan seseorang membuang air besar lebih kerap dengan najis cair atau longgar. Di samping itu, gejalanya termasuk kekejangan perut, kembung, loya, dan kelemahan. Nah, bagi kebanyakan orang dewasa, aduan cirit-birit dapat diatasi dengan ubat cirit-birit yang dibeli di farmasi. Walau bagaimanapun, jenis ubat apa yang paling berkesan?

Pilihan ubat untuk merawat cirit-birit

Sebenarnya cirit-birit boleh sembuh dengan memberi rawatan di rumah seperti minum banyak air atau minum cecair elektrolit untuk menggantikan cecair yang hilang.

Namun, gejala sakit perut yang membuatkan anda sering berulang-alik ke tandas pastinya terasa sangat membimbangkan. Untuk itu, anda boleh mengambil ubat-ubatan yang berfungsi untuk mengurangkan kekerapan buang air besar. Inilah pilihannya.

1. Loperamide (imodium)

ubat cirit-birit untuk orang dewasa

Loperamide (Imodium) adalah ubat yang berfungsi untuk melambatkan pergerakan usus untuk menghasilkan najis yang lebih padat.

Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan preskripsi doktor atau membelinya terus di farmasi. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet, kapsul, atau tablet cair. Terdapat juga loperamide dalam bentuk cair, tetapi ubat ini hanya boleh didapati melalui preskripsi doktor.

Orang dewasa biasanya diberi dos ubat cirit-birit ini sebanyak 4 mg dalam bentuk tablet atau kapsul yang ditelan. Dos yang diambil tidak boleh melebihi 16 mg dalam masa 24 jam. Khusus untuk tablet yang boleh dikunyah, orang dewasa tidak boleh mengambil dos ubat cirit-birit ini melebihi 8 mg sehari.

2. Bismuth subsalicylate (Pepto-Bismol)

ubat cirit-birit untuk orang dewasa

Sebenarnya, ubat ini lebih kerap digunakan untuk merawat sakit perut dan gejala ulser. Walau bagaimanapun, ubat ini juga mempunyai sifat antidiarrheal dan anti-radang yang baik untuk menghalang penyebaran bakteria yang menyebabkan cirit-birit.

Ubat ini berfungsi untuk menguatkan dinding perut dan usus kecil untuk melindungi organ pencernaan anda dari jangkitan bakteria. Ubat ini boleh dibeli di farmasi, tetapi anda memerlukan preskripsi dari doktor anda.

Bismuth subsalicylate boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk penghitaman najis dan lidah. Walau bagaimanapun, kesan ini mungkin hilang setelah anda menghentikan rawatan. Elakkan menggunakan bismuth subsalicylate jika najis anda berdarah atau mengandungi lendir.

Ubat ini juga tidak digalakkan untuk orang dewasa yang hamil kerana mengandungi salisilat. Menurut FDA, salisilat dapat meningkatkan risiko pendarahan dan masalah jantung pada janin apabila digunakan dalam dos berlebihan atau jangka panjang.

3. Attapulgite

Attapulgite adalah bahan yang melambatkan kerja usus besar sehingga dapat menyerap lebih banyak air sehingga tekstur najis menjadi lebih padat. Sakit perut akibat cirit-birit juga akan beransur pulih setelah mengambil ubat ini.

Ubat itu boleh diambil sebelum atau selepas makan; pilih satu masa yang paling sesuai untuk anda. Jangan lupa untuk minum banyak cecair untuk mengelakkan dehidrasi semasa cirit-birit.

Attapulgite biasanya terdapat dalam pelbagai ubat cirit-birit untuk orang dewasa. Walau bagaimanapun, ubat ini juga sering menyebabkan kesan sampingan, iaitu sembelit selepas najis longgar dan kembung.

4. ORS

ubat cirit-birit untuk orang dewasa

ORS adalah ubat yang mengandungi sebatian elektrolit dan mineral seperti natrium klorida, kalium klorida, glukosa anhidrat, natrium bikarbonat, dan trisodium sitrat dihidrat. Sebatian ini berfungsi untuk memulihkan cairan tubuh yang hilang akibat cirit-birit.

ORS boleh didapati dalam bentuk serbuk atau serbuk sehingga mesti dilarutkan terlebih dahulu dengan air. Gunakan air rebusan untuk melarutkan ORS. Ubat ini boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Kesannya akan mula dirasakan sekitar 8-12 jam selepas pengambilan.

Anda boleh membeli ORS di farmasi atau kedai ubat tanpa preskripsi. Sebilangan pakar percaya bahawa minum ORS atau cecair serupa yang mengandungi elektrolit lebih baik untuk mengatasi cirit-birit daripada minum air mineral sahaja.

5. Makanan Tambahan Probiotik

ubat cirit-birit untuk orang dewasa

Makanan tambahan probiotik sering digunakan sebagai ubat untuk merawat cirit-birit pada orang dewasa yang disebabkan oleh jangkitan bakteria E coli dan Salmonella.

Probiotik adalah bakteria baik yang membantu melawan bakteria yang menyebabkan cirit-birit dan radang usus. Selain itu, probiotik juga berfungsi untuk menyeimbangkan jumlah bakteria baik yang hidup secara semula jadi di dalam usus untuk menjaga kelancaran sistem pencernaan.

Makanan tambahan probiotik untuk cirit-birit boleh didapati dalam bentuk kapsul, tablet, serbuk dan ekstrak cecair. Setiap ubat ini mungkin mengandungi jenis probiotik yang berbeza. Sebelum membeli, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda supaya dos dapat disesuaikan dengan keadaan anda.

Antibiotik untuk cirit-birit

Sekiranya cirit-birit disebabkan oleh jangkitan yang teruk, anda mungkin memerlukan antibiotik untuk mengatasinya. Antibiotik akan membantu melawan, melambatkan, dan memusnahkan pertumbuhan bakteria di dalam badan.

Walaupun begitu, antibiotik yang ditetapkan tidak boleh sewenang-wenangnya. Kerana, antibiotik boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk gangguan pencernaan yang dapat memperburuk masalah.

Inilah pilihan antibiotik yang diresepkan oleh doktor untuk merawat cirit-birit.

1. Cotrimoxazole

Cotrimoxazole adalah antibiotik yang mengandungi dua jenis bahan perubatan, yaitu sulfamethoxazole dan trimethoprim. Ubat ini diberikan kepada pesakit yang mengalami cirit-birit yang teruk akibat jangkitan bakteria E. coli.

Dos untuk orang dewasa adalah dua tablet yang diambil dua kali sehari. Sementara itu, dos untuk kanak-kanak akan bergantung pada berat badan. Kesan sampingan antibiotik ini adalah sakit kepala.

2. Cefixime

Cefixime digunakan untuk cirit-birit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Salmonella typhi. Cirit-birit yang disebabkan oleh bakteria ini juga biasanya menyebabkan gejala muntah.

Walau bagaimanapun, cefixime berpotensi menyebabkan mual dan ketidakselesaan perut. Oleh itu, ambil makanan yang tidak terlalu berat untuk dicerna semasa mengambil ubat ini.

3. Metronidazole

Antibiotik ini berfungsi untuk merawat jangkitan bakteria pada perut atau usus. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk tablet atau cecair. Dos yang diberikan bergantung pada keadaan anda, tetapi biasanya harus diambil tiga kali sehari pada kadar 250-750 mg.

Pengambilan ubat ini tidak digalakkan untuk wanita hamil, terutamanya jika kandungannya masih pada trimester pertama. Kerana, kesannya boleh membahayakan bayi dalam kandungan.

4. Azythromycin

Termasuk dalam kelas makrolida antibiotik, azythromycin biasanya diberikan untuk merawat cirit-birit yang disebabkan oleh bakteria Campylobacter jejuni.

Sesungguhnya, ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk sakit perut ringan, keinginan untuk membuang air besar, mual, muntah, sembelit, atau perut kembung. Nasib baik, kesan sampingan ini ringan dan bertambah baik dengan sendirinya.

5. Ciprofloxacin

Ubat ini digunakan untuk membunuh bakteria Campylobacter jejuni dan Salmonella enteritidis. Ubat ini hanya akan diberikan jika antibiotik lini pertama seperti cotrimoxazole dan cefixime tidak menunjukkan kesan pada pesakit.

6. Levofloxacin

Antibiotik kelas fluoroquinolone ini sering digunakan untuk merawat cirit-birit pengembara kerana kemampuannya untuk mempercepat tempoh penyakit dan dapat ditoleransi dengan lebih baik oleh tubuh. Kesannya akan dirasakan sekitar 6 - 9 jam selepas dos pertama.

Ingat, penggunaan antibiotik tidak boleh sewenang-wenangnya. Anda mesti memeriksa diri anda terlebih dahulu supaya antibiotik yang diberikan sesuai dengan keadaan anda.

Peraturan untuk menggunakan ubat cirit-birit untuk orang dewasa yang mengalami cirit-birit

Sebelum mengambil ubat cirit-birit, penting untuk selalu berjumpa doktor untuk mengetahui punca keadaan anda dan jenis dan dos yang tepat. Sekiranya anda menggunakan ubat cirit-birit yang dijual di farmasi, baca arahan penggunaannya dan gunakan dos ubat cirit-birit yang sesuai.

Sebabnya ialah terdapat beberapa ubat cirit-birit untuk orang dewasa yang mempunyai cara tertentu untuk menggunakannya. Sekiranya anda masih keliru tentang cara menggunakannya, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda bagaimana menggunakan ubat yang anda beli.

Terdapat beberapa perkara lain yang harus diperhatikan oleh orang dewasa yang ingin mengambil ubat cirit-birit, iaitu:

  • Sekiranya anda mengambil ubat preskripsi untuk keadaan lain, tanyakan kepada doktor anda sama ada anda boleh mengambil ubat cirit-birit yang dijual bebas.
  • Jangan minum dua jenis ubat cirit-birit pada masa yang sama tanpa berunding dengan doktor anda.
  • Sekiranya cirit-birit yang anda alami menyebabkan najis berdarah, anda tidak boleh menggunakan ubat-ubatan bebas.
  • Jangan berikan ubat cirit-birit yang bertujuan untuk orang dewasa kepada kanak-kanak atau bayi. Melainkan jika doktor memberi kebenaran.

Mengambil ubat yang dijual oleh farmasi atau kedai ubat umumnya berkesan untuk merawat cirit-birit. Namun, jika gejala cirit-birit masih muncul setelah minum ubat, jangan berlengah berjumpa doktor.

Had maksimum untuk anda melakukan rawatan di rumah adalah 2 atau 3 hari. Lebih dari itu, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang lebih berkesan. Sekiranya ubat-ubatan di kaunter tidak cukup berkesan, doktor anda mungkin akan menetapkan antibiotik, ubat cirit-birit yang lebih kuat, atau rawatan perubatan lain bergantung kepada penyebab cirit-birit anda.

Mendapatkan rawatan doktor lebih awal dapat mencegah komplikasi berbahaya dari cirit-birit.

Perkara lain yang perlu dilakukan selain mengambil ubat cirit-birit

Gaya hidup harian anda sebenarnya boleh mempengaruhi keparahan dan jangka masa gejala anda. Oleh itu, jika anda mahukan penyembuhan yang lebih cepat, anda tidak boleh hanya menggunakan ubat-ubatan. Amalkan tabiat sihat seperti:

  • minum banyak cecair untuk mengelakkan anda menjadi kering,
  • makan makanan sihat yang rendah serat dan mudah dicerna, salah satu cara anda boleh menjalani diet BRAT,
  • makan makanan yang tinggi probiotik seperti yogurt dan tempe,
  • mengelakkan makan makanan yang membuat cirit-birit menjadi lebih teruk, seperti makanan pedas, goreng, dan pemanis buatan, dan
  • makan dalam bahagian kecil, ini dilakukan supaya beban kerja usus tidak terlalu berat.

Sekiranya anda masih memilih soalan mengenai ubat cirit-birit, berjumpa doktor.

Recent Posts