Pilihan Ubat Sembelit (Sukar membuang air besar) yang Selamat untuk Kanak-kanak

Salah satu masalah yang sering dialami bayi dan kanak-kanak adalah masalah pencernaan seperti sembelit (kesukaran membuang air besar). Tidak jarang, ini sebenarnya membuatkan ibu bapa begitu risau. Jadi, apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk mengatasi dan mencegah gangguan pencernaan pada anak-anak ini? Adakah wajar memberi julap kepada kanak-kanak untuk merawat sembelit?

Bolehkah kanak-kanak diberi julap untuk merawat sembelit?

Salah satu kaedah termudah dan paling biasa untuk mengatasi masalah buang air besar adalah dengan menggunakan julap, termasuk untuk kanak-kanak. Walaupun umumnya digunakan oleh orang dewasa, sebenarnya kanak-kanak kecil juga boleh mengambil julap.

Ubat sembelit untuk kanak-kanak biasanya dibahagikan kepada dua berdasarkan cara mereka bekerja. Pertama, ubat tersebut akan melembutkan najis agar lebih mudah disalurkan. Kedua, ubat itu merangsang pergerakan usus sehingga najis dapat berjalan dengan lebih mudah.

Walau bagaimanapun, sebelum memberi ubat pencahar kepada anak kecil anda, pastikan anda berunding dengan pakar pediatrik anda. Ini menjadikan ibu bapa mendapat ubat yang betul dan tidak membawa risiko kesan sampingan yang tinggi pada si kecil.

Julap untuk merawat sembelit pada kanak-kanak

Terdapat beberapa jenis julap yang selamat dan biasanya diberikan kepada kanak-kanak. Lebih khusus lagi, ubat yang biasanya diresepkan oleh doktor untuk merawat sembelit pada kanak-kanak termasuk:

Decusate (koloksil)

Pertama, julap yang berfungsi untuk melembutkan tekstur najis, seperti docusate (Coloxyl), lactulose (Laevolac), dan minyak mineral.

Docusate adalah ubat kapsul atau tablet. Ubat ini diberikan jika sembelit yang dialami oleh anak tidak terlalu teruk. Sementara itu, laktulosa biasanya cecair. Ibu bapa boleh memberikannya dengan mencampurkannya dalam jus atau minuman anak-anak.

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan seperti mual, muntah, dan kekejangan perut.

Sennoside B (senokot)

Ini adalah julap yang merangsang pergerakan usus anak atau disebut sebagai perangsang.

Ubat-ubatan yang tergolong dalam kelas ubat perangsang dibuat dari kilang senna. Kanak-kanak di bawah umur 6 tahun tidak dibenarkan mengambil ubat ini sennoside B, kecuali jika doktor memberi lampu hijau.

Kesan sampingan yang mungkin berlaku pada kanak-kanak termasuk cirit-birit dan sakit perut atau kekejangan. Air kencing bayi anda juga akan menjadi merah. Namun, anda tidak perlu risau kerana warnanya akan kembali normal setelah ubat dihentikan.

Laktulosa (laevolac)

Sama seperti dokumen, laktulosa tergolong dalam kelas pelembut najis. Menurut Perkhidmatan Kesihatan Nasional, ubat ini tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah usia 14 tahun, kecuali jika doktor menetapkannya.

Ubat sembelit untuk kanak-kanak boleh didapati dalam bentuk sirap yang rasanya manis. Kesan sampingan ubat ini adalah membuang air besar dengan cirit-birit.

Setiap kanak-kanak memberi tindak balas yang berbeza selepas rawatan. Ini boleh dipengaruhi oleh tahap keparahan keadaan dan penyebabnya.

Oleh itu, pertolongan doktor kadang-kadang diperlukan untuk mengatasi sembelit yang dirasakan oleh anak. Semasa rawatan, ikuti peraturan dan arahan doktor, terutama dalam menggunakan ubat sembelit untuk anak-anak.

Kaedah lain untuk mengatasi masalah sembelit pada kanak-kanak selain julap

Sebagai ibu bapa, anda mungkin akan berusaha sebaik mungkin untuk tidak memberi ubat kepada anak anda. Memberi julap untuk masalah pergerakan usus yang sukar pada kanak-kanak boleh menjadi pilihan terakhir yang diambil sebagai penyelesaian.

Berita baiknya, sembelit sering disebabkan oleh diet dan gaya hidup yang tidak sihat. Maksudnya, ibu bapa pasti dapat mencegah perkara ini berlaku dengan menerapkan diet dan gaya hidup yang sihat pada anak-anak.

Selain memberi julap, salah satu cara untuk mengatasi pergerakan usus yang sukar pada anak adalah dengan memastikan anak mendapat cukup cairan, iaitu 6-8 gelas air mineral setiap hari. Jumlah ini juga merangkumi formula atau susu ibu.

Anda juga boleh memberikan susu yang diformulasikan khas untuk menyokong kesihatan pencernaan si kecil, seperti susu anak-anak yang berserat tinggi. Susu anak yang tinggi serat dapat membantu memenuhi keperluan serat harian si kecil anda, serta mencegah dan merawat sembelit.

Beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan untuk membuat pergerakan usus anak anda berjalan lancar termasuk:

1. Pantau pengambilan makanan

Cara terbaik untuk merawat sembelit pada kanak-kanak tanpa mengambil ubat adalah menyesuaikan diet mengikut pemakanan anak. Ibu bapa juga perlu memilih makanan yang tepat untuk melegakan gejala sembelit.

Anda boleh menambahkan epal dan pir ke dalam diet harian anda. Kedua-dua buah ini mengandungi sorbitol, yang merupakan gula yang berfungsi seperti ubat sembelit untuk kanak-kanak.

Selain itu, buah ini juga mengandungi serat pektin dan enzim actinidain yang dapat melembutkan najis kanak-kanak sambil merangsang pergerakan usus yang lebih cepat.

Selain dimakan secara langsung, anak-anak juga dapat menikmati buah dalam bentuk jus. Sehingga jumlah seratnya lebih banyak, kulit buahnya tidak perlu dikupas. Namun, pastikan buahnya dibasuh dengan sempurna.

Biasakan anak makan sayur-sayuran dan buah-buahan, terutama bagi anak-anak yang sudah boleh makan makanan pejal sebagai pengganti ubat sembelit.

Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti brokoli dan kacang polong untuk meningkatkan pengambilan serat anda.

Seimbangkan cara mengatasi sembelit pada anak ini dengan minum lebih banyak air sehingga serat makanan dimaksimumkan dalam melembutkan najis.

2. Elakkan makanan yang mencetuskan sembelit

Cara seterusnya untuk mengatasi sembelit tanpa ubat adalah dengan mengelakkan jenis makanan kanak-kanak tertentu.

Kaedah ini sangat berkesan untuk melegakan dan mencegah sembelit pada anak-anak yang mengalami alergi, intoleransi, penyakit Crohn, atau penyakit Celiac.

Berikut adalah senarai makanan yang biasanya dielakkan, termasuk:

  • Makanan berasaskan tenusu atau laktosa, seperti susu bungkus, kek, coklat, keju, atau ais krim.
  • Makanan yang mengandungi gluten, seperti roti atau pasta
  • Makanan yang mengandungi gandum, barli (barli), atau rai (rai)

Ada kemungkinan anak anda juga menunjukkan gejala sembelit pada makanan lain yang tidak disebutkan di atas. Oleh itu, berjumpa doktor dengan lebih lanjut.

3. Latihan potty

Sekiranya anda mengesyaki bahawa penyebab sembelit anak anda adalah kebiasaan melakukan pergerakan usus, lakukan senaman latihan potty. Kebiasaan menahan pergerakan usus menyebabkan najis tertahan di usus besar. Akibatnya, najis menjadi kering, lebat, dan sukar dikeluarkan.

Cara mengatasi sembelit pada anak-anak yang boleh dilakukan oleh ibu bapa dengan langkah-langkah berikut:

  • Ajar anak-anak untuk menyampaikan keinginan membuang air besar dengan bahasa yang mudah.
  • Ajar anak anda untuk membuka seluarnya sendiri.
  • Sediakan peralatan, seperti tempat duduk tandas khas untuk latihan potty, tisu, dan sebagainya.
  • Buat jadual untuk anak kecil anda membuang air kecil, misalnya pada waktu pagi selepas bangun tidur atau selepas makan.

Sebilangan kanak-kanak mungkin menolak keinginan membuang air besar kerana sibuk bermain. Sebab itu, biasakan anak-anak pergi ke tandas selepas sarapan.

Anda mungkin perlu lakukan latihan tandas supaya anak-anak terbiasa pergi ke tandas ketika mereka merasa terdesak untuk membuang air besar dan bukannya menahannya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found