Produk Penjagaan Kulit: Fungsi dan Urutan Penggunaan |

Kehadiran produk penjagaan kulit memainkan peranan utama dalam mewujudkan kulit yang sihat dan menawan kulit wajah. Produk-produk ini berfungsi dalam pelbagai cara bergantung pada masalah kulit, dari pelembab, memberi nutrisi, hingga melindungi lapisan kulit.

Namun, sebelum membincangkan lebih lanjut mengenai produk tersebut penjagaan kulit mengikut jenis kulit, apakah produk asas penjagaan kulit yang mesti digunakan oleh semua orang?

Bahan aktif dalam produk penjagaan kulit

Produk penjagaan kulit adalah produk yang berfungsi dan bahan aktif di dalamnya digunakan untuk merawat kulit. Pemilik kulit normal, kombinasi, dan sensitif kini boleh mendapatkan pelbagai jenis penjagaan kulit untuk kulit.

Bahan aktif yang disebut dalam produk penjagaan kulit adalah bahan yang berfungsi secara langsung untuk mengatasi masalah kulit pengguna. Bahan-bahan ini telah terbukti secara saintifik mempunyai faedah atau kesan tertentu pada kulit.

Setiap produk penjagaan kulit mempunyai bahan aktif yang berbeza. Sebenarnya, produk penjagaan kulit Bahan semula jadi juga mengandungi bahan aktifnya sendiri. Bahan-bahan inilah yang menjadikan produk penjagaan kulitdapat berfungsi dengan berkesan.

Kekuatan bahan aktif biasanya ditentukan oleh kepekatannya dan sama ada ia adalah ubat bebas atau ubat preskripsi. Contohnya, bahan aktif dalam krim jerawat yang dijual bebas mungkin tidak sekuat krim jerawat doktor.

Terdapat banyak jenis bahan aktif yang digunakan dalam produk penjagaan kulit dan wajah. Berikut adalah beberapa perkara yang paling biasa.

1. AHA, BHA dan PHA

AHA, BHA, dan PHA adalah sekumpulan asid yang fungsi utamanya adalah untuk mengelupas sel kulit mati. Ketiganya boleh didapati dalam pelbagai produk seperti toner, pencuci muka, pengelupasan, serum, dan topeng losyen badan.

AHA (asid alfa-hidroksi) sering disenaraikan sebagai asid glikolik, asid laktik, asid sitrik, dan banyak lagi. Produk ini sangat sesuai untuk pemilik kulit kering atau kulit yang bermasalah dengan jerawat, warna tidak rata, dan tanda-tanda penuaan.

Walaupun kuat, AHA dapat menjengkelkan jika digunakan secara berlebihan atau bersama dengan beberapa pengelupas lain. Untuk mengelakkan ini, anda harus memilih produk penjagaan kulit dengan kandungan AHA kurang dari 10 peratus

PHA (asid polihidroksi) juga boleh menjadi alternatif bagi orang yang sensitif terhadap AHA. Bahan ini mempunyai faedah yang sama dengan AHA, tetapi molekulnya yang besar tidak dapat meresap jauh ke dalam kulit sehingga risiko kerengsaan lebih kecil.

Sementara itu, bagi pemilik kulit berminyak, BHA (asid beta-hidroksi) adalah pengelupasan yang hebat. Bahan yang sering disenaraikan sebagai asid salisilik (asid salisilik) mampu mengatasi masalah jerawat, membersihkan kulit, dan meratakan warna kulit.

Kepekatan BHA yang disyorkan untuk merawat masalah kulit adalah 0.5 - 5%. Walaupun kemungkinan kerengsaan kurang dari AHA, BHA masih boleh menyebabkan kerengsaan kulit jika digunakan secara berlebihan.

2. Retinol

Retinol (retinoid) adalah bahan yang terbuat dari vitamin A. Anda boleh mendapatkan retinol dalam produk penjagaan kulit yang disebut tretinoin, adapalene, tazarotene, alitretinoin, dan bexarotene. Kesemuanya mempunyai fungsi yang sama.

penjagaan kulit mengandungi retinol umumnya digunakan untuk menghilangkan jerawat dari keparahan ringan hingga sederhana. Selain itu, retinol juga mengurangkan lebihan minyak pada kulit, mencegah kedutan, dan merawat ketuat.

3. Niacinamide

Niacinamide adalah sejenis vitamin B3. Biasanya, niacinamide terdapat dalam produk penjagaan kulit dan serum wajah. Sebatian ini boleh digunakan untuk semua jenis kulit, tetapi manfaat terbesarnya dapat dirasakan oleh mereka yang mempunyai kulit berminyak.

Niacinamide membantu membentuk keratin, protein yang menjaga kulit sihat dan lembut. Sebatian ini juga mengekalkan lapisan pelindung kulit, mengurangkan minyak berlebihan, mencegah kerosakan sinar matahari, dan melambatkan penuaan kulit.

4. Centella asiatica (Daun Gotu kola)

Centella asiatica (daun Gotu kola) banyak digunakan dalam produk penjagaan wajah berkat kandungan bioaktifnya. Tumbuhan berbentuk kipas ini bertindak sebagai antioksidan, antimikroba, antivirus, hingga antiulcer yang membantu merawat luka.

Manfaat utamanya dalam perawatan kulit adalah meningkatkan pengeluaran kolagen yang merupakan asas utama kulit agar tetap anjal. Kulit juga pulih lebih cepat dari parut dan tanda regangan dan melindungi daripada penuaan pramatang.

5. Asid hyaluronik

Asid hyaluronik atau asid hyaluronik adalah bahan yang jelas dalam tisu kulit yang secara semula jadi terbentuk oleh badan. Fungsi utamanya adalah melincirkan tisu kulit agar kulit tetap lembap dan kenyal.

Manfaat asid hyaluronik dalam rangkaian produk penjagaan kulit tidak jauh berbeza. Produk yang mengandungi sebatian ini membantu mengurangkan kedutan pada wajah, melembapkan kulit, dan memperbaiki kulit yang terbakar sinar matahari.

6. Alpha Arbutin

Alpha arbutin adalah versi sintetik bahan yang dipanggil hidrokuinon. Alpha arbutin dibuat dari pelbagai jenis tanaman dan buah-buahan, seperti tanaman bearberry, blueberry, kranberi, kulit pir, dan gandum.

Bahan ini mudah larut dalam air sehingga khasiatnya lebih mudah diserap pada kulit. Manfaat alpha arbutin termasuk mencerahkan wajah tanpa menyebabkan kegatalan, mengurangkan bintik hitam, dan memudarkan parut jerawat gelap pada kulit.

Fungsi dan urutan asas penggunaan produk penjagaan kulit

Setiap produk penjagaan kulit mempunyai fungsinya yang tersendiri. Produk yang sama dapat dibahagikan lagi mengikut jenis kulit setiap orang dan masalah yang mereka alami. Inilah sebabnya mengapa anda akan dengan mudah menemui puluhan varian produk ketika memburu penjagaan kulit.

Walau bagaimanapun, sebenarnya ada peringkat penjagaan kulit secara amnya boleh diikuti oleh semua orang dengan sebarang jenis dan masalah kulit. Sebaik sahaja anda memahami langkah-langkahnya, akan lebih mudah untuk mencari produk yang sesuai dengan keperluan anda.

Berikut adalah urutan penggunaan produk: penjagaan kulit perkara asas yang perlu anda lakukan untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit.

1. Cuci muka

Mencuci muka adalah langkah pertama yang mesti anda lakukan sebelum menggunakan produk lain. Mencuci muka membuka pori-pori, melembutkan kulit, dan menjadikan kulit bersih dari kotoran sehingga kulit dapat menyerap produk seterusnya dengan lebih baik.

Inginkan wajah anda lebih bersih dan lembut? Cuba membersihkan wajah anda dengan dua peringkat pembersihan dua kali. Langkah pertama adalah membersihkan wajah anda dengan pencuci muka atau alat solek, dan langkah kedua adalah mencuci muka dengan sabun.

2. Mengelupas

Prosedur pengelupasan adalah penyingkiran sel kulit mati pada lapisan paling luar kulit. Tanpa pengelupasan, sel kulit mati yang terkumpul akan menjadikan kulit kusam dan ditumbuhi bintik hitam. Rawatan ini biasanya hanya dilakukan sekali atau dua kali seminggu.

Terdapat dua cara pengelupasan, iaitu mekanikal dan kimia. Pengelupasan mekanikal dilakukan oleh gosok, sikat, kristal gula atau garam, dan span. Sementara itu, pengelupasan kimia menggunakan bahan kimia seperti AHA, BHA, dan PHA.

3. Toner

Produk toner adalah cecair yang mengandungi bahan aktif untuk merawat masalah kulit tertentu. Setiap jenis toner dapat memberikan pelbagai kesan, bergantung pada bahan aktif yang terkandung di dalamnya.

Sebilangan besar toner membantu melembapkan kulit sehingga dapat menyerap bahan aktif dengan lebih baik dalam produk lain. Namun, ada juga toner yang dapat menyeimbangkan pH kulit, mengetatkan pori-pori, dan merawat jerawat.

4. Topeng

Seperti pengelupasan, topeng muka tidak harus digunakan setiap hari. Anda boleh menyesuaikannya dengan tujuan rawatan atau masalah kulit yang ingin anda atasi, sama ada melembapkan kulit anda, menghilangkan komedo, dan sebagainya.

Topeng muka boleh didapati dalam pelbagai bentuk, baik seperti topeng madu dan juga sintetik seperti topeng lembaran mengandungi bahan aktif. Penggunaannya dapat disesuaikan dari sekali hingga maksimum tiga kali seminggu.

5. Serum

Serum wajah adalah gel yang jelas dengan tekstur ringan dan bebas minyak. Produk rawatan ini mengandungi sejumlah bahan aktif, biasanya pelbagai vitamin, retinol, atau ekstrak tumbuhan tertentu.

Serum dapat menembusi jauh ke dalam kulit dengan mudah dan sekata. Oleh itu, penggunaan serum biasanya bertujuan untuk mengatasi masalah kulit yang lebih spesifik, seperti jerawat, bintik hitam, atau kulit kusam.

6. Produk pati penjagaan kulit

Produk Essence hampir sama dengan serum, tetapi teksturnya lebih nipis dan lebih ringan untuk kulit. Hakikat juga berfungsi untuk meningkatkan penyerapan produk seterusnya untuk digunakan pada kulit.

Walaupun fungsinya serupa, banyak pakar mengesyorkan menggunakan intipati sebelum serum kerana teksturnya lebih ringan. Anda boleh menggunakannya terus selepas toner, dua kali sehari pada waktu pagi dan petang.

7. Pelembap

Produk pelembap adalah produk penjagaan kulit dan wajah yang tidak boleh anda lewatkan. Walaupun anda mempunyai kulit kering, normal, atau berminyak, anda masih memerlukan pelembap kerana langkah ini akan melindungi sel-sel kulit dari kerosakan dan kerengsaan.

Kulit hanya dapat berfungsi dengan baik ketika lembap. Sekiranya kulit cukup lembap, lapisan pelindung akan cukup kuat untuk melawan kuman, kekeringan dan kerosakan akibat cahaya matahari.

Kulit berminyak tidak semestinya lembap di bahagian dalam sehingga masih memerlukan pelembap, terutama kulit kering atau sensitif yang lebih rentan terhadap keretakan dan kerosakan.

Jadi, gunakan pelembap yang disesuaikan dengan jenis kulit anda. Sapukan secara merata setiap pagi dan malam, terutama selepas mandi ketika kulit masih separuh lembap. Ini adalah kaedah terbaik untuk melindungi kulit dari sebarang masalah.

8. Pelindung matahari

Bukan rahsia lagi bahawa pendedahan sinar matahari jangka panjang boleh menyebabkan kerosakan pada kulit. Sebenarnya, kulit yang tidak dilindungi mempunyai risiko penuaan pramatang dan barah. Oleh itu, kulit memerlukan pelindung matahari.

Pelindung matahari dalam bentuk sunblock dan pelindung matahari dapat melindungi kulit dari risiko ini. Kedua-duanya mempunyai fungsi yang serupa. perbezaan, pelindung matahari berfungsi seperti tirai yang menyaring sinar matahari, sementara pelindung matahari renungkannya.

pelindung matahari biasanya tekstur lebih tebal dan boleh digunakan untuk semua bahagian badan. Sementara itu, pelindung matahari cenderung ringan sehingga sesuai digunakan pada kulit wajah yang lebih nipis.

Memandangkan pelbagai produk penjagaan kulit dan wajah, mungkin tidak mudah bagi anda untuk mengikuti semua langkah menggunakannya. Oleh itu, anda boleh memulakan dengan mengikuti langkah-langkah di atas.

Pada akhirnya, setiap orang mempunyai keperluan rawatan yang berbeza. Dengan mencuba setiap langkah menggunakan produk penjagaan kulit, anda dapat mengetahui produk apa yang paling anda perlukan setiap hari.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found