4 Sebab janin terlalu aktif dalam rahim

Memantau pergerakan janin sangat penting untuk mengetahui sama ada anak anda sedang berkembang dengan baik atau tidak. Janin yang aktif adalah tanda bahawa dia baik-baik saja, tetapi bagaimana jika janin terlalu aktif? Adakah ini petanda bahawa si kecil anda menghadapi masalah? Inilah sebabnya mengapa janin terlalu aktif untuk bergerak.

Punca janin terlalu aktif

Memetik dari Live Science, wanita hamil biasanya dapat merasakan pergerakan janin ketika bayi berusia 14 minggu atau memasuki trimester kedua, walaupun masih kabur.

Pergerakan janin dipengaruhi oleh kedudukan plasenta yang dapat dimainkan oleh si kecil di rahim dan ukuran badan yang semakin meningkat. Anda dapat merasakan tendangan dan siku anak kecil anda ketika bergerak bebas di rahim.

Janin yang aktif adalah penanda aras bagi keadaan bayi dalam keadaan sihat. Namun, adakah normal jika janin terlalu aktif untuk bergerak? Adakah itu tanda bahawa janin mengalami tekanan? Berikut adalah pelbagai kemungkinan penyebabnya.

1. Kesan makanan dan minuman yang dimakan oleh ibu hamil

Pergerakan janin di dalam rahim dipengaruhi oleh pengambilan makanan dan minuman yang anda makan. Jenis makanan yang menyebabkan janin terlalu aktif adalah makanan dan minuman bergula.

Memetik dari Dadah, minuman yang mempunyai kadar kafein yang tinggi juga dapat menjadikan pergerakan janin lebih aktif daripada biasa.

Melancarkan dari laman web Kesihatan Kanak-kanak, pengambilan minuman dengan kadar kafein yang tinggi semasa hamil boleh mempengaruhi keadaan janin.

Contohnya, keguguran kepada kemungkinan komplikasi kehamilan. Walaupun janin bergerak terlalu aktif adalah perkara semula jadi, anda harus mengelakkan kafein yang menjadi penyebab bayi aktif dalam perut.

2. Mengandung anak kembar

Sekiranya anda membawa anak kembar, dia akan bergerak terlalu aktif kerana dia harus berkongsi ruang rahim yang sempit dengan saudaranya. Pada usia janin 11-14 minggu, wanita hamil sudah dapat merasakan pergerakan si kecil dan lebih aktif ketika memasuki trimester kedua.

3. Kehamilan anak kedua

Kehamilan anak kedua juga menjadi penyebab janin terlalu aktif. Sebabnya, perut wanita hamil menjadi lebih sensitif kerana mereka pernah merasakan kehamilan sebelumnya.

4. Saiz janin semakin besar

Inilah penyebab anak kecil anda terlalu aktif kerana ruang di perut semakin mengecil. Tendangan bayi pada 20 minggu dan 30 minggu dirasakan sangat berbeza oleh wanita hamil.

Pada trimester ketiga, anda akan merasakan janin bergerak lebih aktif dengan kekerapan yang lebih kerap.

Pada trimester ketiga perkembangan janin, mereka mula dapat mendengar suara dari luar dan memberi respons kepada mereka dengan pergerakan. Sekiranya anda berada di dalam bilik yang cukup bising, janin akan bergerak dengan menendang atau siku rahim.

Janin terlalu aktif untuk bergerak bukanlah perkara yang berbahaya

Janin yang terlalu aktif sering dikaitkan dengan keadaan bayi yang aktif di kemudian hari. Walau bagaimanapun, penyebab janin terlalu aktif juga merupakan tindak balas terhadap apa yang dirasakan oleh wanita hamil.

Mungkin ada di antara anda yang risau keadaan janin bergerak terlalu aktif. Tapi jangan risau, ini perkara biasa.

Memetik dari Dadah, aktiviti janin dalam rahim mempunyai 4 peringkat, tidak aktif, sedikit aktif, aktif, hingga sangat aktif.

Apabila janin tidur nyenyak, pergerakannya tidak terlalu ketara. Tetapi ketika dia bersantai, dia dapat menendang, siku, hingga berputar di perutmu.

Semakin besar ukuran janin, ruang di rahim semakin terhad sehingga pergerakan sedikit terasa agak ketat.

Recent Posts