Adakah anda mahu Miss V berbau harum, kemudian anda boleh menggunakan wangian faraj?

Faraj yang bersih dan sihat adalah impian setiap wanita. Itulah sebabnya, sebilangan wanita sanggup merawat kawasan kewanitaan mereka dengan pelbagai produk, salah satunya adalah produk wangian faraj. Sebenarnya, adakah produk wangian ini selamat untuk kesihatan organ intim anda?

Adakah produk wangian faraj selamat digunakan?

Terdapat pelbagai alasan yang mendorong seorang wanita akhirnya memilih untuk menggunakan produk wangian faraj. Sama ada kerana anda ingin mengurangkan bau faraj anda, atau pastikan faraj anda sentiasa bersih dan rapi.

Sebenarnya tidak mengapa jika anda benar-benar mahu menjaga kawasan intim di bawah sana. Cuma, cara menjaga kesihatan vagina tidak boleh dilakukan secara sembarangan, apalagi menggunakan produk yang keselamatannya belum diketahui.

Dilancarkan dari laman web MD, Women's Voices for the Earth, sebuah organisasi persekitaran di Amerika Syarikat yang memfokuskan pada bahan kimia toksik dalam kosmetik dan produk rumah tangga, cuba menyampaikan hasil penyelidikannya pada tahun 2013.

Menurut organisasi itu, terdapat banyak produk feminin yang dijual bebas di pasaran yang mengandungi pelbagai bahan kimia di dalamnya. Daripada menjaga kesihatan vagina, mungkin produk ini benar-benar boleh membahayakan organ intim anda, terutamanya kerana ia digunakan secara langsung.

Sebaliknya, kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari University of Guelph di Kanada, menunjukkan bahawa produk kebersihan wanita, termasuk pewangi vagina, berisiko membuat seorang wanita mengalami jangkitan yis vagina dan urin (UTI), yang dipetik dari jurnal BMC Kesihatan Wanita.

Singkatnya, seboleh-bolehnya anda harus mengelakkan penggunaan pembersih, wangian faraj, atau produk lain tanpa cadangan doktor. Sebilangan besar produk ini biasanya hanya menjanjikan faedah besar tanpa bukti yang pasti.

Apakah kesan buruk penggunaan produk kebersihan wanita?

Kieran O'Doherty, sebagai ketua penyelidik dari University of Guelph, menjelaskan bahawa penggunaan mana-mana jenis produk penjagaan wanita sebenarnya boleh mengganggu keseimbangan semula jadi mikrob yang hidup di dalam vagina.

Bakteria baik di dalam vagina juga boleh hilang kerana produk feminin biasanya berfungsi menghilangkan semua jenis bakteria. Sama ada diperlukan oleh faraj, atau tidak.

Sebenarnya, beberapa bakteria di dalam vagina memainkan peranan penting dalam mencegah jangkitan yang boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan seksual. Contohnya, seperti jangkitan bakteria faraj, keradangan pelvis, dan penyakit seksual yang lain.

Di samping itu, sebarang produk kewanitaan, termasuk wangian faraj, sama ada dalam bentuk cecair topikal, semburan, sabun, hingga serbuk, boleh menyebabkan kerengsaan pada tisu kulit vagina yang sebenarnya sangat sensitif.

Inilah kaedah selamat untuk menjaga kesihatan faraj

Sebilangan besar sebab wanita menggunakan produk kebersihan wanita adalah untuk menjadikan bau faraj lebih harum dan segar. Faktanya, faraj mempunyai aroma khas untuk menjaga persekitaran di sana dalam keadaan berasid, sehingga bakteria jahat yang menyebabkan jangkitan vagina dapat mati.

Dengan kata lain, baunya sebenarnya semula jadi anda tidak perlu lagi menggunakan pewangi vagina untuk mengatasinya. Bau vagina masih normal selagi tidak berbau busuk dan amis, sebagai tanda ada yang tidak kena pada organ wanita anda.

Sebaliknya, lakukan dengan cara yang selamat jika anda benar-benar ingin merawat kawasan intim anda. Bersihkan vagina secara rutin ketika mandi menggunakan air suam, boleh menjadi cara mudah untuk menjaga kesihatan organ sensitif anda.

Untuk menjadikannya lebih bersih, terapkan langkah-langkah berikut:

  • Gunakan jari tengah dan telunjuk untuk membuka lipatan faraj, sambil membasahi seluruh kawasan vagina selama beberapa kali.
  • Sentuh dengan lembut dan bersihkan setiap lipatan faraj.
  • Sekiranya terasa bersih, bilas vagina semula sehingga semua kotoran hilang.
  • Akhirnya, keringkan faraj dengan menepuk lembut.

Di samping itu, untuk mencegah pertumbuhan bakteria jahat di kawasan faraj, anda harus:

  • Menjaga kawasan faraj kering, terutamanya selepas membuang air kecil
  • Rajin menukar pembalut semasa haid
  • Tukar seluar dalam dari kapas secara berkala
  • Makan makanan berkhasiat seperti buah, sayur-sayuran, dan sumber probiotik

Recent Posts