Kemahiran Futsal Asas yang Perlu Dikuasai di Gelanggang, dan Petua untuk Mengasahnya

Biasa dengan Falcao? Lelaki yang telah memenangi dua Bola Emas di Piala Dunia Futsal pada tahun 2004 dan 2008 tidak mempunyai keraguan mengenai kebolehannya. Tidak hairanlah Falcao sering disebut sebagai pemain futsal terbaik di dunia. Bagi anda yang bermimpi menjadi terkenal seperti Falcao di gridiron, pertimbangkan petua dan trik berikut untuk meningkatkan kemahiran futsal anda.

Apa yang perlu dilakukan untuk meningkatkan kemahiran futsal

Pada pandangan pertama, futsal serupa dengan bola sepak. Begitu juga dengan teknik asas, seperti menggelecek, menembak, dan menjaring bola. Perbezaannya hanya satu: kawasan padang. Ukuran padang futsal, yang tentunya jauh lebih "cekap" daripada lapangan bola sepak profesional, memerlukan para pemain menggerakkan otak mereka untuk merancang strategi yang berbeza.

Memandangkan strategi dan situasi padang yang berbeza, pemain futsal juga diharuskan memiliki set kemampuan atau kemahiran individu yang berbeza dari pemain bola sepak. Nah, inilah kaedah yang baik untuk menguasai dan mengasah kemahiran futsal anda.

1. Teknik berlalu atau hantaran bola

Dalam setiap permainan bola, setiap pemain mesti menguasai teknik hantaran bola. Sebabnya, teknik lulus yang baik memiliki peranan penting dalam permainan futsal, kerana selain menguasai aliran permainan, ini juga membantu para pemain untuk membangun berbagai serangan.

Cara hantaran bola dengan betul dan betul secara teknik berlalu Terdapat beberapa jenis futsal, termasuk: berlalu menggunakan bahagian dalam, luar dan menggunakan tumit.

2. Teknik menahan bola atau kawalan

Dalam permainan futsal, teknik yang juga sangat penting untuk dikuasai adalah kemampuan memegang atau mengawal bola. Mengawal adalah salah satu teknik asas dalam permainan yang dimiliki oleh pemain ketika dia menerima bola dari rakannya sehingga dapat dihentikan dan dikendalikan dengan baik. Kuasai teknik ini untuk meningkatkan kemahiran main futsal anda.

Cara mengawal bola yang betul boleh dilakukan dengan menggunakan bahagian dalam kaki, bahagian luar atau dengan bahagian dalam kaki. Selain menggunakan kaki, pemain juga dapat mengawal bola dengan dada, peha dan bahagian badan yang lain (selain tangan) untuk menghentikan dan mengawal pergerakan bola. Cara yang paling kerap digunakan untuk mengawal bola dalam pertandingan adalah dengan mengawalnya dengan telapak kaki, sehingga kemahiran pemain untuk menguasai teknik ini sangat diperlukan.

Semakin baik kemampuan pemain untuk mengawal bola dengan betul, semakin pendek jarak bola melantun. Jauhkan bola sedekat mungkin dengan tubuh Anda sehingga lawan akan mengalami kesulitan untuk 'mencuri' dan merebut bola dari tangan anda.

Terdapat beberapa petua yang perlu diperhatikan dalam mengawal bola dengan kaki ketika bermain futsal, termasuk:

 • Awasi dan perhatikan arah dari mana bola itu berasal
 • Apabila bola datang kepada anda, jaga keseimbangan anda
 • Agar dapat mengawal bola dengan mudah, kendalikan dengan menggunakan telapak kaki ( tapak kaki )

3. Teknik bola gastrik

Dalam pertandingan futsal, teknik ini hampir sama dengan berlalu hanya perbezaan terletak pada kerepek meletakkan di bahagian atas kasut dan ditendang di bahagian bawah bola. Kerepek adalah teknik permainan yang dilakukan untuk melemparkan bola ke atas ketika ditendang dengan hujung kaki sehingga dapat melepasi pemain lawan.

Teknik memantul ini dapat digunakan untuk menyerahkan bola kepada rakan sepasukan atau untuk menipu pemain ketika berhadapan dengan lawan satu dan juga dapat memasukkan bola ke gawang lawan ketika berhadapan langsung dengan penjaga gawang.

 • Kedudukan bola berada di hadapan kita
 • Letakkan kaki yang digunakan sebagai penyokong di sebelah bola
 • Kaki untuk menendang ditarik ke belakang kemudian hayun ke hadapan
 • Semasa menendang, letakkan jari kaki di bahagian bawah bola
 • Ayun dan angkat bola ke hadapan
 • Biarkan pergerakan kaki terus berayun ke hadapan mengikut arah bola

4. Teknik menggelecek atau menggelecek

Menggelecek adalah teknik asas dalam permainan di mana pemain mempunyai kemampuan untuk mengawal bola untuk mengalahkan lawannya. Teknik menggelecek bola futsal dan bola sepak dapat dilakukan dengan berlari, berjalan, berpusing atau berpusing dengan kemampuan yang dimilikinya sehingga lawan tidak mendapat bola dari kendali kita. Semasa perlawanan teknikal menggelecek diperlukan untuk melepasi pemain lawan dan mengarahkan bola ke tempat kosong dan membuka peluang untuk tendangan ke gawang.

Penguasaan teknik menggelecek betul adalah seni dalam bermain futsal di mana fleksibiliti dan keseimbangan sangat diperlukan oleh setiap pemain. Cara melakukan teknik menggelecek ( menggelecek ) ada beberapa teknik, iaitu:

 • Menggelecek dengan bahagian luar kaki

Cara menggelecek menggunakan teknik kaki luar dilakukan untuk menipu pemain lawan ke arah kanan atau kiri pemain, bergantung pada kaki yang digunakan. Sekiranya seseorang menggunakan bahagian luar kaki kanan maka dia dapat mengalahkan kanannya yang berada di sebelah kiri pemain lawan dan sebaliknya.

 • Menggelecek dengan kaki dalam

Dalam permainan futsal, pemain dapat mengalahkan lawannya dengan menggunakan teknik menggelecek ke kiri jika menggunakan kaki kanan dalam atau di sebelah kanan pemain lawan, dan sebaliknya.

 • Menggelecek dengan instep

Kaedah menggelecek bola menggunakan belakang kaki biasanya dilakukan sekiranya lawan berada pada jarak yang cukup jauh dan tidak menghalang pergerakan anda. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak begitu berkesan untuk menipu lawan ke sebelah kanan atau kiri.

Terdapat beberapa petua dan cara membuat teknik menggelecek yang baik yang perlu diperhatikan oleh pemain, termasuk:

 • Seboleh mungkin untuk mengawal bola dan menjauhkan jarak anda dari pemain lawan
 • Jaga kelenturan dan keseimbangan badan ketika melakukan gegaran
 • Sentuh bola menggunakan telapak kaki secara berterusan
 • Pandangan pemain mesti tetap fokus ketika bersentuhan dengan bola
 • Sentiasa bersedia untuk mengantisipasi pergerakan lawan untuk merebut bola dari kawalan kami.

5. Teknik menembak atau menembak bola

Dalam perlawanan futsal, sangat penting bagi pemain untuk memiliki kemampuan menembak yang sangat baik untuk pemain yang berada di posisi depan. Teknik menembak bola adalah teknik asas dengan melakukan sepakan keras ke arah gawang dengan tujuan menjaringkan gol. Ini memerlukan sepakan tepat untuk menghasilkan kedudukan bola arah di tempat yang sukar dicapai oleh penjaga gawang. Kuasai teknik ini untuk meningkatkan kemahiran futsal anda seperti Falcao.

Untuk melakukan menembak Kerja keras boleh dilakukan dengan menggunakan bahagian luar atau dalam kaki dalam kedudukan berhampiran kaki. Selain itu, anda juga dapat menggunakan instep sebagai pilihan lain dalam melakukan ini menembak dan pemain juga boleh menggunakan jari kaki atau kasut yang dapat menghasilkan sepakan kuat dengan bola lurus ke depan.

Ia memerlukan usaha latihan yang serius dalam melakukan teknik ini menembak Ini supaya sepakannya keras dan bola berjalan dengan pantas.

6. Jangan mengabaikan teknik mengepalai atau mengepalai bola

Dalam permainan futsal teknikal menuju tidak terlalu kerap digunakan semasa perlawanan kerana ukuran padang yang kecil sehingga mendominasi bola bawah melalui hantaran pendek antara pemain.

Namun demikian, teknik mengepalai bola ini penting untuk dikuasai pemain futsal ketika bermain bola, seperti ketika bola melambung di atas kepala, baik untuk menyerahkannya kepada rakan sepasukan atau memasukkan bola ke gawang.

Beberapa teknik dan petua menuju Apa yang perlu anda fahami semasa membuat tajuk ialah:

 • Setiap pemain perlu sedar bahawa mereka mengepalai bola agar tidak terkena bola.
 • Setiap pemain mesti tahu mengepalai bola dengan betul menggunakan dahi bukan mahkota.
 • Pemain membuka matanya ketika membuat tandukan untuk memastikan bola dikepala dengan dahinya.
 • Gigi dikepal, otot leher diketatkan dan letakkan kepala pemain dengan betul untuk tandukan yang lebih tajam dan tepat.
 • Melakukan senaman yang kerap untuk menghasilkan tajuk yang berkualiti, tepat dan terarah pada titik sasaran.

Recent Posts