8 Makanan ringan sihat yang boleh anda makan pada waktu malam •

Adakah anda sering merasa lapar pada waktu malam atau ketika anda bangun di tengah malam? Anda mahu makan lebih banyak, tetapi makanan berat dapat menambahkan kalori ke dalam badan anda, sementara metabolisme anda menjadi perlahan pada waktu malam. Anda juga beralih ke makanan ringan. Walaupun anda tidak menyedarinya, tidak semestinya makanan ringan ini lebih rendah kalori daripada makanan berat.

Kadang-kadang, ketika anda mengemil, anda tidak menyedari berapa banyak kalori yang anda makan, kerana orang sering makan makanan ringan ketika melakukan sesuatu seperti menonton TV, menyelesaikan tugasan, berbual santai, membaca buku, atau melamun. Namun, menahan lapar juga boleh membuat anda tidur kurang nyenyak, jadi hormon leptin akan dihasilkan; rasa kenyang dirangsang oleh hormon ini. Lalu, apakah penyelesaiannya?

Pelbagai makanan ringan yang boleh dimakan pada waktu malam

Anda tidak perlu risau, ada makanan ringan yang enak dimakan pada waktu malam ketika anda merasa lapar.

1. Ceri

Menurut Keri Gans, pakar diet di New York dan pengarang buku itu Diet Perubahan Kecil, melatonin yang terdapat dalam ceri dapat membantu mengawal jam dalaman di dalam badan kita. Jam dalaman ini adalah corak irama harian (seperti waktu bangun, waktu tidur) yang dibentuk dan dikonsepkan di otak. Kapsul melatonin juga diambil oleh pelancong ketika pergi ke tempat-tempat yang memungkinkan mereka mengalami jet lag. Penyelidikan telah mendapati bahawa terdapat perubahan dalam tempoh tidur dan kualiti pada insomnia kronik dengan minum jus ceri masam. Selain itu, zat ini juga dapat mengatasi masalah sakit kepala. Kandungan lain dalam ceri adalah antioksidan seperti beta karoten yang baik untuk masalah jantung.

2. Oatmeal

Biasanya orang makan oatmeal untuk sarapan, tetapi anda juga boleh makan oatmeal sebagai makanan ringan pada waktu malam. Kenapa? Kerana oatmeal dapat menghasilkan serotonin, dan hormon ini dipercayai dapat merangsang pengeluaran melatonin. Dipetik dari Livestrong, oatmeal mengandungi protein dan karbohidrat kompleks, jadi jika anda ingin meningkatkan pengambilan protein, anda boleh menghidangkannya dengan yogurt tanpa lemak.

3. Susu

Kita sering melihat promosi tentang kebiasaan minum susu sebelum tidur, dengan pelbagai tuntutan kesihatan. Malah dipercayai bahawa kanak-kanak yang sedang membesar perlu minum susu sebelum tidur untuk menambah tinggi badan mereka. Susu boleh membuat anda tidur nyenyak kerana mengandungi asam amino triptofan, yang memberi isyarat kepada otak untuk menghasilkan serotonin. Selain itu, minum susu juga akan membuatkan anda berasa kenyang.

4. Keju dan keropok

Hmm, siapa sangka anda tidak boleh makan keju sebelum tidur? Keju dan keropok adalah alternatif lain untuk gabungan protein dan karbohidrat kompleks. Namun, itu tidak bermakna anda boleh makan berlebihan dan bebas. Untuk menjadi makanan ringan yang sihat, lihat label pemakanan pada produk yang anda makan, lebih baik digabungkan sekitar 150 kalori keropok bijirin penuh dan keju rendah lemak seperti keju feta.

5. Pisang

Selain menjadi makanan ringan yang sihat pada waktu malam, pisang juga dapat menjadi penyelamat anda ketika melewatkan makan malam, kerana pisang mengisi dan mengandung magnesium dan kalium. Selain itu, kedua-duanya juga dapat membantu anda tidur nyenyak. Kalium sendiri mempunyai fungsi untuk kesihatan kardiovaskular dan kognitif.

6. Ubi keledek

Ya, ubi jalar juga merupakan makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks dan kalium. Selain itu, ubi jalar juga mengandungi kalium dan niasin, kedua-duanya baik untuk kesihatan jantung. Kemudian ada fosforus, vitamin A, dan vitamin C. Anda boleh menghidangkan ubi jalar dengan mengukusnya, untuk mengurangkan penggunaan minyak berlebihan.

7. Popcorn

Anda boleh gembira sekarang bahawa popcorn boleh menjadi makanan ringan ketika anda lapar pada waktu malam, tetapi ia harus tanpa rasa, tanpa garam, tanpa rasa lain. Alasan popcorn baik untuk dimakan adalah kerana popcorn termasuk makanan yang rendah kalori dan lemak dan tinggi serat, juga mengandung antioksidan. Popcorn juga termasuk dalam diet bijirin penuh. Boleh menjadi makanan alternatif untuk diet. Anda boleh memakan mangkuk dengan sedikit taburan minyak zaitun.

8. Mentega kacang semula jadi

Mentega kacang asli adalah salah satu yang tidak menambah minyak sawit sebagai pengimbang, dan tentu saja tidak menambah gula. Mentega kacang semulajadi sedap dimakan kerana mengandungi lemak tak jenuh, yang dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat anda. Selain itu, kacang juga mengandung vitamin E, niasin, folat, dan protein. Anda boleh memakannya dengan roti gandum yang juga sesuai untuk diet.

BACA JUGA:

  • Tabiat Snek pada Kanak-kanak: Mana Yang Sihat, Mana Yang Tidak?
  • Adakah Makanan ringan yang sihat untuk pesakit kencing manis?
  • Ini adalah Makanan Ringan yang Berkhasiat dan Berkhasiat untuk Kanak-kanak untuk Pertumbuhan Mereka

Recent Posts