Senarai Sayuran Berprotein Tinggi sebagai Alternatif Daging

Kebanyakan orang percaya bahawa sayur-sayuran kaya dengan serat dan vitamin, tetapi mengandungi sedikit atau tanpa protein? Sudah tentu anggapan ini tidak selalu benar kerana sayur-sayuran sebenarnya memberikan pengambilan protein, dan sering juga dalam jumlah yang banyak. Berikut adalah senarai sayur-sayuran yang harus anda segera tambahkan ke dalam diet anda.

Sayuran apa yang tinggi protein?

Kadar kecukupan protein adalah 0.8 g protein untuk setiap kilogram berat badan. Jumlah ini tidak terlalu besar sehingga senang diisi dengan sayur-sayuran.

1. Lentil

Lentil adalah salah satu sumber protein yang terbaik. Setiap cawan lentil yang dimasak mengandungi 18 gram protein, menyediakan 230 kalori. Selain itu, lentil adalah sumber serat dan mineral yang baik seperti zat besi, fosforus, thiamin, dan folat.

2. Kacang Lima

Kacang Lima kaya dengan nutrien kerana setiap 100 g sayur ini mengandungi 6.84 g protein. Selain itu, kacang lima juga merupakan sumber kalium, serat, dan zat besi yang baik.

3. Kekacang

Secawan kacang polong mengandungi 9 g protein. Sayuran ini juga merupakan sumber vitamin A, B, C, zat besi, dan folat yang baik. Semua nutrien ini membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

4. Brokoli

Brokoli menyediakan 2.8 g protein dalam setiap cawan. Selain itu, brokoli kaya dengan vitamin C dan K yang dapat mengurangkan risiko barah.

5. Asparagus

Setiap 100 g asparagus menyediakan 2.4 g protein. Asparagus juga tinggi vitamin K, antioksidan, dan kalium. Sayur-sayuran ini terasa enak tanpa mengira sama ada kukus, panggang, atau panggang.

6. Jagung manis

100 g jagung manis mengandungi 3.3 protein, sementara satu tongkol mengandungi 4.68 g protein. Jagung manis boleh didapati dalam bentuk sayur-sayuran segar atau sayur-sayuran beku.

7. Cendawan

Cendawan lazat dalam banyak hidangan seperti pizza. Selain itu, cendawan kaya dengan protein, kalium, dan sumber nutrien pencegah penyakit yang lain.

8. Kentang

Kentang kaya dengan protein, vitamin C, dan B6. Setiap kentang sederhana dengan kulitnya mengandungi 5 g protein.

Kumpulan Kesihatan Hello tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Recent Posts