8 Makanan yang Menyokong untuk Mengecutkan Perut Buncit

Perut yang kembung pasti mengganggu penampilan anda. Sebenarnya, anda merasa rendah diri untuk mencuba pakaian yang sedang tren. Jangan risau, jika anda mengikuti program diet, ada beberapa makanan yang dapat membantu mengecilkan perut anda. Ingin tahu makanan apa? Lihat ulasan berikut.

Makanan yang membantu mengurangkan lemak perut

Pilihan makanan memainkan peranan besar dalam melangsingkan perut. Selain minum cukup air, memilih makanan segar, menghindari soda, alkohol, dan gula tambahan dapat membantu mengurangkan perut kembung sambil mengecilkan usus anda.

Untuk hasil maksimum, anda boleh memilih pelbagai makanan ini sebagai menu diet, termasuk:

1. Timun

Timun sangat segar apabila dimakan dan mengandungi 96% air. Selain mencegah dehidrasi, kandungan air dapat membuat perut mudah diisi. Ini bermakna, anda boleh makan lebih sedikit.

Lebih-lebih lagi, timun juga kaya dengan vitamin C, vitamin K, asid folik, dan antioksidan flavonoid yang pastinya sihat untuk tubuh. Buah ini sangat senang dinikmati, sama ada dimakan mentah, dibuat dalam salad, acar, atau jus.

2. Kacang dan gandum

Salah satu cara untuk menurunkan lemak perut adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi serat larut. Contohnya termasuk gandum, pelbagai jenis kacang, dan buah beri.

Jessica Crandall, pakar pemakanan di Akademi Pemakanan dan Dietetik, memberitahu Reader's Digest bahawa serat larut dapat mengawal gula darah lebih baik daripada karbohidrat. Untuk itu, pastikan setiap hari anda mendapat 25-35 gram serat larut setiap hari.

3. Pisang

Pisang adalah makanan ringan yang selamat bagi anda yang sukar menurunkan berat badan. Buah ini mengandungi karbohidrat sihat yang dicerna oleh badan dengan perlahan sehingga menjadikan anda kenyang lebih lama. Selain itu, pisang juga kaya dengan kalium.

Ambil makanan masin, misalnya. Makanan jenis ini dapat menahan air, menjadikan badan anda lebih berat. Untuk itu, anda memerlukan kalium untuk membuang air tambahan dan mengatur kadar natrium kembali normal.

4. betik

Walaupun baunya kadang-kadang tidak disukai, buah ini rasanya cukup merosakkan lidah anda. Pepaya mengandungi vitamin A, vitamin C, dan vitamin E yang sihat untuk tubuh anda.

Selain itu, buah ini juga kaya akan serat dan mengandungi enzim proteolitik yang mencegah kembung, radang, dan masalah pencernaan. Anda boleh menikmati buah ini secara langsung, membuat salad, atau memanggangnya dengan minyak zaitun.

5. Cili

Mungkin ramai yang tidak menyangka bahawa cili termasuk dalam menu diet anda. Kenapa? Menurut penyelidikan, lada cili mengandungi capsaicin, bahan aktif yang menjadikan lada cili pedas ketika dimakan atau menyentuh kulit anda. Nah, rasa cili pedas sebenarnya dapat mengurangkan keinginan anda untuk makan makanan berlemak, masin, dan manis.

Tenang, anda tidak perlu memakannya mentah. Cukup masukkan hirisan cili ke telur dadar, salad atau sayur tumis kegemaran anda.

6. Yogurt

Yogurt mengandungi bakteria baik yang sihat untuk pencernaan. Sebenarnya, ia mencegah perut kembung dan menjaga perut anda kenyang lebih lama. Ini mengelakkan anda menikmati makanan ringan masin atau kek manis. Anda boleh menikmati yogurt pada waktu petang dengan kepingan buah segar.

7. Alpukat

Sumber: Tastemade.com

Satu alpukat mengandungi serat yang sihat untuk jantung dan lemak tak jenuh tunggal dan membantu anda menurunkan berat badan. Kajian menunjukkan orang yang makan alpukat secara berkala mempunyai lilitan pinggang yang lebih kecil daripada yang tidak.

Selain mengisi, lemak sihat dari buah ini juga melapisi usus dan membantu meningkatkan penyerapan nutrien dari makanan lain.

8. Coklat Gelap

Makan coklat tidak selalu menjadikan anda gemuk. Sekiranya pilihannya adalah coklat gelap yang mengandungi 65% biji koko. Sama seperti alpukat, coklat jenis ini juga mengandungi asid lemak tak jenuh tunggal yang dapat membantu mempercepat metabolisme.

Namun, memakannya juga tidak boleh berlebihan, terutama jika anda ingin mengecilkan perut. Nikmati coklat gelap sebagai makanan ringan dapat meningkatkan mood anda dan menekan keinginan anda untuk makanan ringan yang tidak sihat.

Ingat, semua makanan di atas hanya dapat membantu anda mengecilkan perut ketika dimakan dalam jumlah yang berpatutan. Anda juga masih perlu melakukan usaha lain seperti bersenam jika anda ingin berjaya mendapatkan perut yang rata dan sihat.

Recent Posts