Apa yang Dimakan Selepas Bersalin Yang Anda Perlu Tahu

Pelbagai makanan yang disyorkan dan pantang larang biasanya anda mesti ikuti semasa kehamilan. Ini supaya kehamilan anda sihat dan pertumbuhan dan perkembangan bayi anda dalam kandungan berjalan lancar. Selepas anda melahirkan, anda mungkin berfikir bahawa anda bebas untuk makan apa sahaja yang anda mahukan. Tetapi, jangan lupa bahawa setelah melahirkan badan anda masih memerlukan masa untuk pulih dan anda juga menghadapi penyusuan. Jadi, apa pantang larang untuk dimakan setelah melahirkan?

Kepentingan pemakanan selepas melahirkan anak

Bukan hanya pemakanan semasa kehamilan yang mesti dipertimbangkan, tetapi ternyata pemakanan selepas kehamilan juga harus dipertimbangkan. Kenapa? Selepas kehamilan, badan anda memerlukan pemakanan yang baik untuk proses pemulihan badan setelah melahirkan. Selain itu, nutrien ini juga diperlukan untuk menghasilkan susu ibu dalam badan ibu.

Sebenarnya, kenaikan berat badan yang diperoleh semasa mengandung dapat membantu memberi nutrien yang anda perlukan semasa dalam proses pemulihan dan penyusuan. Walau bagaimanapun, simpanan ini tidak dapat memberi nutrien dalam jangka masa yang lama. Jadi, setelah melahirkan anda masih harus memperhatikan makanan yang anda makan.

Pelbagai sekatan diet setelah melahirkan

Setelah melahirkan, tugas anda belum selesai kerana anda harus menyusukan bayi anda. Untuk itu, anda masih perlu memperhatikan setiap makanan yang masuk ke dalam badan anda. Ada makanan yang mesti anda makan dan ada juga pantang larang untuk dimakan setelah melahirkan. Ingatlah, makanan yang anda makan semasa menyusu dapat memberi bayi anda melalui susu ibu. Untuk itu, anda mungkin perlu mengelakkan beberapa makanan supaya susu yang masuk ke dalam badan bayi anda tidak menimbulkan masalah.

Beberapa makanan yang perlu anda hindari atau hadkan pengambilannya setelah melahirkan adalah:

1. Makanan dan minuman berkafein

Kopi, coklat, atau teh adalah contoh makanan dan minuman yang mengandungi kafein. Kafein tidak akan menimbulkan masalah sekiranya hanya sedikit yang masuk ke dalam badan. Walau bagaimanapun, kafein yang masuk ke dalam badan dalam jumlah besar boleh menyebabkan masalah, seperti tidur dan dehidrasi.

Bukan hanya itu, kafein juga boleh dicampurkan dengan susu ibu sehingga kafein dapat memasuki tubuh bayi anda. Sekiranya bayi anda kelihatan sangat gelisah, gelisah, dan sukar tidur, ini mungkin merupakan tanda bahawa anda terlalu banyak minum kafein. Cuba hadkan pengambilan kopi setiap hari dan lihat perbezaan bayi anda.

2. Makanan pedas

Makan makanan pedas semasa anda menyusu boleh menyebabkan ketidakselesaan kepada anda dan bayi anda. Makanan pedas boleh menyebabkan anda mengalami pedih ulu hati dan sakit perut, malah cirit-birit. Ini tentu boleh mengganggu penyusuan bayi. Selain itu, makanan pedas juga boleh menyebabkan kolik pada bayi. Atas sebab ini, disarankan bagi ibu yang menyusu untuk membatasi pengambilan makanan pedas.

3. Makanan berminyak

Makanan berminyak atau berlemak adalah makanan yang sukar dicerna. Sebaiknya elakkan makan makanan ini selama beberapa hari selepas melahirkan. Makanan berlemak dan berminyak boleh menyebabkan gangguan pencernaan, perut terbakar, dan gas.

Selain itu, makan terlalu banyak makanan berminyak dan berlemak juga boleh menyebabkan anda bertambah berat badan. Ini boleh membuat anda merasa kurang cergas dan tidak selesa dengan badan anda sendiri.

4. Makanan berair dan berasid

Makanan berair dan berasid dapat membuat pencernaan anda tidak selesa. Makanan ini juga boleh menjadikan bayi anda kolik. Beberapa makanan berasid atau berasid yang harus anda hindari selama beberapa hari setelah melahirkan adalah kacang, kubis, kembang kol, brokoli, dan minuman bersoda.

Recent Posts